ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκαν συνταξιούχοι δάσκαλοι

τιμήθηκαν-συνταξιούχοι-δάσκαλοι-37907

Σε τροχιά συνταξιοδότησης το 2012 πέρασαν 47 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Μαγνησίας. Το κύμα φυγής εκπαιδευτικών από τις σχολικές αίθουσες συνεχίζεται σταθερά την τελευταία τριετία, εξαιτίας της ανασφάλειας που δημιουργούν οι διαρκείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί, έχοντας ολοκληρώσει τον επαγγελματικό τους κύκλο, βγαίνουν στη σύνταξη με πετσοκομμένα ποσά έως και 40%, τα οποία δεν σχετίζονται με τις κρατήσεις ετών. Τη σύνταξή τους, μετά την αποχώρηση από την υπηρεσία, θα λάβουν μετά από ένα χρόνο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Σε εκδήλωση χθες το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Park, o Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τίμησε τους 47 δασκάλους και νηπιαγωγούς της Μαγνησίας, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2012.

Εξήντα εννέα ήταν οι εκπαιδευτικοί που έφυγαν με σύνταξη από δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού το 2011, ενώ στους 95 ανήλθε ο αριθμός τους το 2010, οπότε και ξεκίνησε το «ψαλίδι» σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ.

«Στόχος της εκδήλωσης είναι να τιμήσουμε τον Έλληνα δάσκαλο για την προσφορά του στην τοπική κοινωνία και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Απόστολος Μούσιος.

Ο ίδιος μίλησε για το κύμα φυγής δημοσίων υπαλλήλων, παραπέμποντας σε στοιχεία, το οποίο παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια, από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Στην ίδια τροχιά κινούνται και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αποχωρούν, στη διάρκεια της ίδιας τριετίας μαζικά, εξαιτίας «του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία, αλλά και των συχνών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που αυξάνουν την ανασφάλεια των εργαζομένων εκπαιδευτικών. Οι πολιτικές αυτές όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν επιφέρει πέντε περικοπές στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η σύνταξη των εκπαιδευτικών έχει μειωθεί αρκετά. Υπάρχουν περικοπές και στα ταμεία, όπου η συνεισφορά ήταν από τις κρατήσεις των ίδιων των εργαζομένων εκπαιδευτικών», ανέφερε ο κ. Μούσιος.

Τέσσερις είναι οι λόγοι, όπως είπε, που η κατάσταση έφτασε σε αυτό το σημείο: η καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων, σκάνδαλα στη διαχείριση των ταμείων των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τα αποθεματικά να έχουν εξαφανιστεί, μεγάλη μείωση της αναλογίας εργαζομένων και συνταξιούχων, με συνέπεια οι εισροές να περιορίζονται οι εκροές να αυξάνονται εξαιτίας της αύξησης των συνταξιούχων και τα λιγότερα έσοδα στα ταμεία του Κράτους από τη μείωση των μισθών και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Μετά δε την αποχώρησή τους από την υπηρεσία, οι εκπαιδευτικοί απαιτείται να έχουν μεγάλη υπομονή μέχρι να λάβουν το ποσό της σύνταξής τους, μειωμένο έως 40%, όπως και του εφάπαξ που έχει συρρικνωθεί σε αντίστοιχο ποσοστό από το 2009.

Η κύρια σύνταξη ξεκινά να καταβάλλεται μετά ένα χρόνο, από τα δε ταμεία ύστερα από δύο χρόνια, ενώ το εφάπαξ με καθυστέρηση, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου