ΤΟΠΙΚΑ

«Αποκαρδιωτική εικόνα, λόγω μέτρων»

αποκαρδιωτική-εικόνα-λόγω-μέτρων-318175

Απογοητευτική η εμπορική εικόνα των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων, που ολοκληρώθηκαν χθες στην τοπική αγορά, με τους επαγγελματίες να κάνουν λόγο για αρνητικό πρόσημο στην κίνηση και τους τζίρους των καταστημάτων. Κατώτερη των προσδοκιών του εμπορικού κόσμου η εικόνα του εκπτωτικού δεκαημέρου, με την πλειονότητα να εκφράζει φόβους για τον χειμώνα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Αποκαρδιωτική η εικόνα που μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος, επισημαίνοντας ότι «τις πρώτες μέρες παρατηρήθηκε μικρή κίνηση στην αγορά, αλλά από το Σάββατο, μόλις άρχισε η εφαρμογή των νέων μέτρων, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Γενικά η επιδείνωση της κατάστασης λόγω της πανδημίας, δημιουργεί αρνητική εικόνα».

Εκφράζοντας τον προβληματισμό του, ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου εκτιμά ότι «δεν έχουν απομονωθεί στο σπίτι τους μόνον όσοι νοσούν από κορονοϊό, αλλά και άτομα του άμεσου περιβάλλοντός τους. Το κάθε κρούσμα «συμπαρασύρει» και άλλους».

Μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας στην καθημερινότητα των εμπόρων, με τον πρόεδρο να τονίζει ότι «η κατάσταση στην αγορά επηρεάζεται λόγω της πανδημίας, και του υψηλού κόστους στην ενέργεια. Δύσκολη είναι, ούτως ή άλλως, η κατάσταση και τώρα που αρχίζουν τα κρύα, θα στραφεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών στη θέρμανση».

Ολοένα και πιο δύσκολος καθίσταται, στο μεταξύ, ο αγώνας επιβίωσης για τους εμπόρους, οι οποίοι ζητούν τη διατήρηση των δύο βασικών εκπτωτικών περιόδων, τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο, με τον κ. Οντόπουλο να υπογραμμίζει ότι «δεν αποδίδουν τα δεκαήμερα. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιωθήκαμε. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων».

Μεγάλος βαθμός δυσκολίας

Αποκαρδιωτική η εικόνα που μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και ο πρώτος αντιπρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Νέας Ιωνίας Γιώργος Σακελάρης, υπογραμμίζοντας ότι «ο έλεγχος των υγειονομικών πιστοποιητικών κατά την είσοδο των καταναλωτών στα καταστήματα, έχει πάρα πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά».

Αρκετοί καταναλωτές δέχτηκαν με έντονη δυσφορία τα νέα μέτρα και σε αρκετές περιπτώσεις έσπευσαν να αγοράσουν τα είδη της επιλογής τους πριν την έναρξη της εφαρμογής των νέων μέτρων στα εμπορικά καταστήματα, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους.

«Από τη μέρα που ξεκίνησε η εφαρμογή τους, η διαδικασία του ελέγχου των πιστοποιητικών και κυρίως της ταυτοπροσωπίας, έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην κίνηση των καταστημάτων» τονίζει ο κ. Σακελάρης. Με τον πήχη της αγωνίας να ανεβαίνει, στο μεταξύ, λόγω των ανατιμήσεων σε ενέργεια και αγαθά, εκφράζονται φόβοι για το μέλλον των καταστημάτων και της αγοράς γενικότερα.

«Δυσλειτουργικά» χαρακτηρίζει, παράλληλα, τα νέα μέτρα ο ίδιος έμπορος, τονίζοντας ότι «προκαλούν δυσφορία και δυσαρέσκεια από την πλευρά του κόσμου. Είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι και ανησυχούμε για το μέλλον».

Μικρή κίνηση

Υποτονική η εμπορική κίνηση στην τοπική αγορά, με τους επαγγελματίες να συμπαρατάσσονται με την κοινή θέση σχετικά με την ανάγκη επανόδου στο εκπτωτικό καθεστώς που ίσχυε παλαιότερα.

«Την Κυριακή και τις προηγούμενες μέρες δεν υπήρχε ιδιαίτερη κίνηση στην αγορά και γενικά, πάγια θέση του εμπορικού κόσμου είναι ότι τα εκπτωτικά δεκαήμερα δεν είναι τόσο χρήσιμα. Αποπροσανατολίζουν τον καταναλωτή κι όταν όλη τη χρονιά η αγορά βρίσκεται σε καθεστώς εκπτώσεων, δεν έχουν νόημα τα δεκαήμερα των ενδιάμεσων εκπτώσεων» αναφέρει από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μαγαλιός, μέλος στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο ίδιος, το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας προκαλεί αναστάτωση και επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική διάθεση.

«Εχει διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς λόγω της εφαρμογής των νέων μέτρων. Ο έλεγχος των υγειονομικών πιστοποιητικών, δυσχεραίνει τη λειτουργία της εμπορικής αγοράς σε σημαντικό βαθμό. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, ακολουθούμε αυτό που ορίζει το κράτος και παράλληλα προτάσσουμε τις θέσεις μας ως κλάδος» επισημαίνει ο κ. Μαγαλιός, αναφερόμενος στους λόγους που επιβαρύνουν το κλίμα στην αγορά.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου