ΤΟΠΙΚΑ

Απογοήτευση για τη ματαίωση της παρέλασης

απογοήτευση-για-τη-ματαίωση-της-παρέλ-339416

Χωρίς την καθιερωμένη παρέλαση προ των επισήμων στην παραλία του Βόλου θα τιμηθεί και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Εθνική Επέτειος για την 28η Οκτωβρίου. Εκατοντάδες μαθητές τόσο της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που είχαν κάνει πρόβες και είχαν αγοράσει στολές για τη σημερινή παρέλαση, που θα γινόταν μετά από δύο χρόνια, με απογοήτευση ενημερώθηκαν για τη ματαίωσή της εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού.

Στον Βόλο, σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, θα τελεστεί μόνο η επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια θα γίνει η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων, στην παραλία της πόλης. Η παρέλαση στην οποία θα συμμετείχαν περισσότερα από 3.500 μέλη, δεν θα γίνει, δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας του νομού.

Χθες, πραγματοποιήθηκαν επετειακές γιορτές στα σχολεία, με τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ το επίκεντρο των εκδηλώσεων μεταφέρθηκε στο μνημείο Ηρώων, όπου εκτός από τους σημαιοφόρους των σχολείων, το «παρών» έδωσαν και παραστάτες, οδηγοί και πρόσκοποι που κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των αγωνιστών.

Η παρουσία των μαθητών ήταν πολυπληθής σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Αριστούχοι των σχολείων, με μάσκες βρέθηκαν στην παραλία για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες του ’40, εμφανώς απογοητευμένοι για το γεγονός ότι σήμερα δεν θα παρελάσουν.

Στους εορτασμούς, το «παρών» έδωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη. «Η παρουσία όλων των παιδιών με δεδομένη την άρση της παρέλασης, καταδεικνύει την επιθυμία τους να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα. Το μήνυμα του «όχι» σε κάθε είδους ζυγό, περιορισμό και του «ναι» στην ελευθερία, στον πλουραλισμό. Θέλω να ελπίζω ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και θα γιορτάσουμε την επόμενη εθνική επέτειο. Δυστυχώς, τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν επέτρεψαν ούτε φέτος την παρέλαση. Δεν θα ρισκάρουμε τις ζωές μας. Οφείλουμε να προστατευτούμε, να εμβολιαστούμε και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας», σημείωσε η κ. Κολυνδρίνη.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο φυσικής αγωγής και υπεύθυνο για τη διοργάνωση της πολιτικής παρέλασης, Σταμάτη Μπένη, επρόκειτο να λάβουν μέρος περί τους 3.500 μαθητές και πρόσκοποι. «Οι συνθήκες επέβαλαν τη ματαίωση των παρελάσεων. Θεωρώ ότι η διοίκηση έπραξε σωστά», σχολίασε.

«Βράζουν» τα σχολεία

«Ο,τι προβλεπόταν αναβλήθηκε. Παρ’ όλα αυτά είμαστε σήμερα (σ.σ. χθες) όλοι εδώ, τηρώντας τα μέτρα που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους με το αίμα τους έγραψαν τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία της πατρίδας μας και να διατρανώσουμε ότι οι Ελληνες είμαστε για τα δύσκολα», σχολίασε από την πλευρά του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος, ο οποίος μίλησε για αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία τις τελευταίες ημέρες. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων και ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ύφεση», συμπλήρωσε.

Εμειναν… οι πρόβες και τα έξοδα

Στην προετοιμασία των μαθητών προκειμένου να παρελάσουν στάθηκε η διευθύντρια του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Ν. Ιωνίας και εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Βάσσα Παρασκευά. «Τα παιδιά είχαν κάνει πρόβες. Ηθελαν να παρελάσουν διότι τα προηγούμενα χρόνια δεν έκαναν παρέλαση. Δυστυχώς, η απόφαση αναβολής της παρέλασης, τους στενοχώρησε. Και φυσικά να σημειώσουμε ότι οι οικογένειες προχώρησαν σε έξοδα για τις στολές για να έχουν μια καλή εμφάνιση στην παρέλαση. Ας είμαστε τουλάχιστον γεροί», τόνισε η κ. Παρασκευά, η οποία δήλωσε ανήσυχη καθώς και στο δικό της σχολείο, η πορεία των κρουσμάτων είναι διαρκώς ανοδική. «Παρ’ όλο που είχαμε ελάχιστα κρούσματα, καθημερινά προστίθενται και αυτό είναι ανησυχητικό», είπε χαρακτηριστικά.

«Φοβόμαστε μην κλείσουν τα σχολεία»

Απογοητευμένοι που δεν θα κάνουν παρέλαση και την ίδια ώρα με τον φόβο ενδεχομένου κλεισίματος των σχολείων, είναι εξάλλου οι μαθητές.

«Στενοχωριόμαστε που δεν θα κάνουμε παρέλαση. Είμαστε και στην τελευταία χρονιά εμείς και το περιμέναμε με ανυπομονησία. Κάναμε πρόβες, αγοράσαμε ρούχα. Μακάρι να μπορέσουμε να παρελάσουμε την 25η Μαρτίου, γιατί η παρέλαση είναι κάτι μοναδικό στα σχολικά χρόνια και να αξιοποιηθούν και οι στολές», ανέφερε η μαθήτρια της γ’ τάξης του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, Εύα Σκατζού.

Η ίδια πάντως δεν έκρυψε την αγωνία των μαθητών για την εξέλιξη της πανδημίας. «Φοβόμαστε μην κολλήσουμε και χάσουμε μαθήματα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να κλείσουν τα σχολεία γιατί η επαφή με τον καθηγητή δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία τεχνολογία», ανέφερε η τελειόφοιτη μαθήτρια.

Εγγραφοι χαιρετισμοί

Mε την ευκαιρία της εορτής της εθνικής επετείου του έπους του ’40, ο διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Γεώργιος Δοδοντσάκης, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι ετήσιοι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι ελάχιστη απότιση φόρου τιμής σε όσους θυσιάστηκαν, είναι επέτειος και μνήμη αλλά και χρέος. Είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας. Η καθημερινή μας στάση ζωής, οι αγώνες και το πείσμα μας στις δυσκολίες, η διατήρηση της συλλογικής μνήμης είναι ο μοναδικός και πιο ουσιαστικός τρόπος να τιμήσουμε τους ήρωές μας. Έμπρακτη απόδειξη τιμής σε όσους έδωσαν τον μεγάλο αγώνα είναι, αν κάθε φορά που χρειάζεται, να λέμε το μεγάλο «όχι» σε όσους επιβουλεύονται ή δρουν ενάντια στην πατρίδα μας».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπος Σταχτέας, έκανε την ακόλουθη έγγραφη δήλωση: «Oι μαθητές μας τιμούν και θυμούνται τους ήρωες του έπους του ’40 που έγραψαν την ένδοξη ιστορία της πατρίδας μας. Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, σεβόμαστε και ακολουθούμε το παράδειγμα των ηρώων του ’40 και υποσχόμαστε να σταθούμε αντάξιοι συνεχιστές της ελληνικής ιστορίας και περήφανοι πολλαπλασιαστές της ελληνικής ψυχής».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου