ΤΟΠΙΚΑ

Το ΚΚΕ Μαγνησίας για το σχέδιο επέκταση της Πολυτεχνικής του Π.Θ.

το-κκε-μαγνησίας-για-το-σχέδιο-επέκτασ-315051

Σχετικά με την σχεδιαζόμενη επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε έκταση στη συνοικία των Παλαιών του Βόλου, από την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να προχωρήσει σε κατασκευή υποδομών προϋπολογισμού 55 εκατομμυρίων ευρώ δεν ξεφεύγει από τη λογική των έργων για την καλύτερη προσαρμογή των ιδρυμάτων στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Εξάλλου ο χαρακτηρισμός του έργου ως «επένδυση» και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ως προς αυτό.

Δεν έρχεται να καλύψει τις σοβαρές ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους. Η Σύγκλητος επαίρεται για τη μεγάλη «επένδυση». Την ίδια στιγμή προωθεί την πολιτική της κυβέρνησης σχεδιάζοντας την παραπέρα μείωση του αριθμού των φοιτητών που σιτίζονται, γενικεύοντας τα δίδακτρα, αναγκάζοντας τους φοιτητές και τις οικογένειές τους βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για βιβλία, αναλώσιμα, ενώ διατηρεί το απαράδεκτο γεγονός σε ένα ίδρυμα με 8000 φοιτητές να διαθέτει μόλις 70 θέσεις σε εστίες. Τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δεν τα λύνει, αλλά τα εντείνει βαθαίνοντας την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του ιδρύματος.

Σίγουρα δεν έρχεται να καλύψει την ανάγκη για έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Το νομοθετικό πλαίσιο που συμπληρώθηκε μόλις πρόσφατα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υποτάσσει πλήρως τον σκοπό, το περιεχόμενο και τα ίδια τα αποτελέσματα της έρευνας στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Η Σύγκλητος και με αυτό το έργο, όπως και με άλλα που έχει ανακοινώσει (π.χ. κέντρο νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην «Κίτρινη Αποθήκη»), επιδιώκει να πλασάρει το πανεπιστήμιο πιο ψηλά στην «αγορά» των συνεργασιών με επιχειρηματικούς ομίλους. Δηλαδή να διαφημίσει ότι μπορεί καλύτερα από άλλα ιδρύματα να εξασφαλίσει τα κέρδη τους.

Η Σύγκλητος στην τελευταία συνεδρίασή της όπου κάλεσε τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας να «περιφρουρήσει» το πανεπιστήμιο, αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή του εισαγγελέα ενάντια στην καθυστέρηση της επένδυσης, καταθέτοντας μήνυση. Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ότι η δράση των διάφορων ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, ομάδων που έχουν στο στόχαστρο το εργατικό και λαϊκό κίνημα, αξιοποιείται για να ενισχυθούν τα μέτρα καταστολής, να καλλιεργηθεί η αποδοχή τους στη συνείδηση του λαού, να λοιδορηθούν μορφές πάλης, οι αγώνες. Να αντιμετωπιστούν οι φωνές που αντιπαλεύουν με συνέπεια την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ΑΕΙ, να υποταχθούν πλήρως φοιτητές και εργαζόμενοι στον στόχο της εξασφάλισης της κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις.

Για την Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ η «έμπρακτη στήριξη των φορέων προς το ίδρυμα», την οποία επιδιώκει η Σύγκλητος για να βρει υποστηρικτές στα επιχειρηματικά της σχέδια, πρέπει να μετατραπεί από τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών, σε πάλη για ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η πάλη αυτή έρχεται σε σύγκρουση με την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τους νόμους που ψηφίζουν τα αστικά κόμματα.

Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των φοιτητών για:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών! Καμία επιχειρηματική λειτουργία στις σχολές!
  • Ούτε ευρώ για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα.
  • Άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.
  • Σύγχρονες, πλήρεις και ασφαλείς κτηριακές δομές χωρίς την εμπλοκή εταιριών και ιδιωτών.
  • Άμεση ανέγερση φοιτητικής εστίας με βάση τις ανάγκες των φοιτητών του ιδρύματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου