ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Στεργίου: Κάτεργα για τους εργαζόμενους δημιουργεί η «δίκαιη ανάπτυξη»

κ-στεργίου-κάτεργα-για-τους-εργαζόμεν-323377

Κάτεργα για τους εργαζόμενους δημιουργεί η δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη» και το μαρτυρούν 6.500 εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων 73 ήταν θανατηφόρα το 2016 σημείωσε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Ανέφερε, ότι έχουν όρια τα ψέματα και η υποκρισία σχολιάζοντας τους κυβερνητικός ισχυρισμούς περί βελτίωσης των εργατικών δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν μία σκληρή πραγματικότητα, μία νομοθετημένη εργασιακή ζούγκλα με εκ περιτροπής εργασίας, διαθεσιμότητες, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και ομαδικές απολύσεις.

Όπως είπε, «δεν καταργείται τίποτα απολύτως» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο της, που είναι ο φερετζές της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής, προσπαθεί να κατασκευάσει μία δήθεν φιλεργατική στροφή πριν την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ: «Κύριοι της Κυβέρνησης, κυρία Υπουργέ, με τον πανηγυρικό τρόπο που παρουσιάζετε το νομοσχέδιό σας, μόνο θυμηδία, ειρωνικά σχόλια και οργή, πραγματικά, προκαλείτε στους εργαζόμενους.

Γιατί η σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει στους χώρους δουλειάς είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι ζουν και δουλεύουν σε μια νομοθετημένη εργασιακή ζούγκλα που επιτρέπει στην εργοδοσία, με νόμιμο τρόπο, να τσακίζει και να ισοπεδώνει εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, που δίνει αέρα στα πανιά της για να επιβάλει στους χώρους δουλειάς τρομοκρατία και σιγή νεκροταφείου σε όλες τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, πάντοτε με την απειλή της απόλυσης.

Κυρία Υπουργέ, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες, ατομικές συμβάσεις κάτω και από το άθλιο 586 ευρώ και 511 ευρώ -σήμερα στην Ελλάδα δουλεύουν πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι με μέσο μισθό κάτω από 390 ευρώ-, διευθέτηση του χρόνου εργασίας όπως βολεύει τον εργοδότη, κατάργηση της Κυριακής αργίας, δουλεμπόριο εργολαβικών εργαζομένων, «μαύρη» εργασία, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, είναι μερικά από τα κατορθώματα που έχετε νομοθετήσει -και ισχύουν- εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στηρίζονται από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, που μαζί έχετε ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο και τις αξιολογήσεις που ακολούθησαν. Έτσι δεν είναι, κυρία Υπουργέ; Δεν πιστεύω να διαφωνείτε.

Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί αυτό ακριβώς απαιτεί η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής οικονομίας που έχετε ιερό και όσιο και ευαγγέλιο. Την προσκυνάτε όλοι σας. Πάνω, λοιπόν, σε αυτή την πραγματικότητα, που την ζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, λέτε, πραγματικά χωρίς ίχνος ντροπής και με περίσσια υποκρισία στο νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε και στην αιτιολογική έκθεση, ότι κάνετε παρεμβάσεις που «στόχο έχουν να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να βελτιώσουν ουσιωδώς κρίσιμες πτυχές της καθημερινότητάς τους». Και στα άρθρα, όμως, για τους συνταξιούχους λέτε ότι «είναι η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας με όρους ισότητας κλπ.».

Μα, καλά, σας το λέμε σοβαρά και σας κοιτάμε στα μάτια: Δεν ντρέπεστε να κοροϊδεύετε έτσι ασύστολα τους εργαζόμενους, τον λαό μας, να τους λέτε ότι αυτό το μαρτύριο που περνάνε οκτώ και πλέον τώρα χρόνια και μεριμνάτε να γίνει αιώνιο, να μην έχει τέλος, είναι στη φαντασία τους;

Τι να πούμε; Το ψέμα και η υποκρισία έχει και όρια. Εσείς, όμως, κύριοι της Κυβέρνησης έχετε ξεπεράσει όχι μόνο τα όρια, όχι μόνο το ρητό που λέει, «πες, πες, πες ψέματα, στο τέλος κάτι θα μείνει», αλλά είστε πλέον στη διάσταση που έχετε αναγάγει το ψέμα και την υποκρισία σε επιστήμη.

Τι επιδιώκετε, όμως, -γιατί δεν το κάνετε στον αέρα- με το παρόν νομοσχέδιο; Θέλετε να κατασκευάσετε μια δήθεν φιλεργατική στροφή λίγο πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό και ενώ ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού και αντιασφαλιστικού εκτρώματος που ψηφίσατε με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, φυσικά πάντοτε σε όφελος του κεφαλαίου.

Ρωτάμε, επί της ουσίας, κυρία Υπουργέ. Το νομοσχέδιό σας δεν αφήνει άθικτο όλο το αντεργατικό πλαίσιο πάνω στο οποίο πατάει ο εργασιακός μεσαίωνας που επιβάλλει νόμιμα η εργοδοσία;

Υπάρχει κάποιο άρθρο που να καταργεί έστω και ένα από όλα όσα προηγούμενα ανέφερα και ισχύουν ως χώρος δουλειάς; Όχι φυσικά και το ξέρετε. Δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς. Θέλετε, κυρία Υπουργέ, κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε τη διάθεση να νομοθετήσετε -όπως λέτε σε αυτό το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε- για τα πραγματικά δικαιώματα των εργαζομένων; Φέρτε στη Βουλή -σας προκαλούμε πάλι- την πρόταση νόμου που κατέθεσαν πεντακόσιες και πλέον συνδικαλιστικές οργανώσεις τον Νοέμβριο του 2016 -σας την έχουμε καταθέσει- και να δούμε από εκεί και πέρα ποιος είναι με ποιον. Να δούμε εάν πραγματικά νοιάζεστε για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Την καταχωνιάσατε όμως, -γιατί;- γιατί ακριβώς δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την κερδοφορία του, που υπηρετείτε.

Φέρνετε μάλιστα αυτό το νομοσχέδιο και σηκώνετε επικοινωνιακό κουρνιαχτό τη στιγμή που ετοιμάζεστε με την τρίτη αξιολόγηση να προωθήσετε νέες αντεργατικές ανατροπές με πρώτη απ’ όλες τη δέσμευσή σας για την επιβολή πρόσθετων εμποδίων στην προκήρυξη απεργίας και τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων. Και σε αυτό το πράγμα θα έχετε, καταπώς δήλωσε ο κ. Βρούτσης στις επιτροπές, και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Θα δούμε τι θα κάνουν οι άλλες δυνάμεις. Εμείς, όμως, σας το λέμε καθαρά. Μην τολμήσετε να το κάνετε αυτό. Η εργατική τάξη θα είναι απέναντί σας.

Απ’ αυτή, λοιπόν, την άποψη οι διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου προϋποθέτουν την απαραίτητη εφαρμογή όλων των αντεργατικών νόμων που ψήφισαν οι προηγούμενοι, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, αλλά διατηρήσατε και επεκτείνατε εσείς.

Αποτελούν πασαλείμματα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους αφού η εργοδοτική αυθαιρεσία πατάει ακριβώς πάνω στο πλαίσιο που της επιτρέπει να εντείνει νόμιμα το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Τα άρθρα που αναφέρονται στο ασφαλιστικό έχουν ως προϋπόθεση την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου – «λαιμητόμου» 4387 που κατακρεουργεί τις κύριες συντάξεις και τις κάνει ένα επίδομα, σχεδόν μηδενίζει τις επικουρικές συντάξεις αφού οι εργαζόμενοι πλέον με δεκαπέντε και πλέον χρόνια ασφάλισης θα παίρνουν 33,75 ευρώκαι 72 ευρώ αντίστοιχα τώρα με το νομοσχέδιό σας. Τέτοια εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και προστασίας προσφέρετε στους συνταξιούχους! Ρωτάμε απλά και εμείς και οι εργαζόμενοι. Με αυτά τα χρήματα ζείτε εσείς, κάποιος από εσάς; Φυσικά και όχι. Οι συνταξιούχοι, όμως, θα ζήσουν.

Αποκαλύπτεστε, όμως, γιατί όπως δηλώνετε τόσο εσείς όσο και κυβερνητικά στελέχη οι παρεμβάσεις με το νομοσχέδιό σας γίνονται για να μην νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, γιατί θέλετε υγιείς επιχειρηματίες. Φέρνετε μάλιστα ως παράδειγμα υγιούς επιχειρηματία τη βιομηχανία «Παπαστράτος». Πήγατε επίσκεψη μαζί με τον Πρωθυπουργό. Τι συμβαίνει πραγματικά σε αυτήν την επιχείρηση που την παρουσιάσατε ως παράδειγμα τήρησης της εργατικής νομοθεσίας; Δεν ξέρετε ότι αυτός ο υγιής επιχειρηματίας απέλυσε -και το ξέρετε- πριν από δύο μήνες εργαζόμενο με σκλήρυνση κατά πλάκας;

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Δεν ξέρετε ότι τα τελευταία χρόνια από τη συγκεκριμένη επιχείρηση έγιναν περίπου 130 οικειοθελείς αποχωρήσεις, που ήταν καθαρά απολύσεις; Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το 2010 δούλευαν 1.000 εργαζόμενοι στη βιομηχανία. Και σήμερα μετά την υγιή επένδυση των 300 εκατομμυρίων, δουλεύουν 500! Αυτοί είναι οι υγιείς επιχειρηματίες και επιχειρήσεις!

Αυτοί, λοιπόν, οι υγιείς επιχειρηματίες και επιχειρήσεις προϋποθέτουν τον εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους, που απλόχερα τους τον δίνετε. Γι’ αυτό εξάλλου και σας επέλεξαν, για να φέρετε σε πέρας τη βρόμικη δουλειά σε όφελός τους, που δεν έκαναν οι άλλοι.

Πραγματοποιείτε παράλληλα αυτές τις φιέστες με τα επιχειρήματα της υγιούς επιχειρηματικότητας και της δίκαιης ανάπτυξης, που θα επαναλάβετε στη Θεσσαλονίκη, για να κρύψετε ότι οι αντεργατικοί νόμοι, τόσο οι δικοί σας όσο και των προηγούμενων, είναι αυτοί οι οποίοι κατοχυρώνουν την πιο άγρια εκμετάλλευση -και αυτοί οι νόμοι δεν έχουν προσωρινό, αλλά μόνιμο χαρακτήρα-, ότι εμπλουτίζονται με καινούριες ρυθμίσεις και διατάξεις, σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, ότι νομοσχέδια, όπως αυτό που συζητάμε σήμερα, δεν είναι παρά ο φερετζές της άγριας ταξικής πολιτικής σας, το ξεκαθάρισμα για τα νέα αντεργατικά μέτρα που θα έρθουν με την τρίτη αξιολόγηση.

Κύριοι της Κυβέρνησης, η δίκαιη ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε έχει δημιουργήσει κάτεργα στους χώρους δουλειάς. Το μαρτυράνε τα 6.500 δηλωμένα εργατικά ατυχήματα από τα οποία τα 73 ήταν θανατηφόρα το 2016, 7 θανατηφόρα τους τελευταίους δύο μήνες στους οργανισμούς των ΟΤΑ και πάνω από 40 μέχρι και σήμερα. Αυτό και μόνο, λοιπόν, επιβεβαιώνει ότι το κεφάλαιο, που υπηρετείτε, σκοτώνει, ότι δεν υπολογίζει ούτε την ίδια τη ζωή των εργατών.

Αυτή, λοιπόν, τη δίκαιη ανάπτυξη που στηρίζει τα κέρδη του κεφαλαίου, που κλείνει το μέλλον στη ζωή και την ανθρώπινη εξέλιξη, την παρουσιάζετε ως διέξοδο από την κρίση. Ποτέ και πουθενά δεν υπήρξε δίκαιη ανάπτυξη και δίκαιη κατανομή στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομίας και μάλιστα σε περίοδο κρίσης. Επιδίωξή σας είναι να κάνετε τον λαό συνένοχο, να τον κάνετε να σιωπήσει, να τον έχετε σε αναμονή, να ανέχεται να ζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση περιμένοντας τάχα μου από τη δίκαιη ανάπτυξη κάποια ψίχουλα. Όσο, όμως, η οικονομία, κύριοι της Κυβέρνησης, είναι σχεδιασμένη να υπηρετεί τα κέρδη και όχι την ικανοποίηση των αναγκών ο λαός μας δεν πρόκειται να δει χαΐρι.

Τελειώνοντας, καλούμε τον λαό μας, τους εργαζόμενους συνολικά να κλείσουν τα αυτιά τους στους παλιούς και νέους σωτήρες και με οδηγό τις σύγχρονες ανάγκες τους να αγωνιστούν για να επανακτήσουν όλα όσα τους έκλεψαν και να ανοίξουν τον δρόμο για την οριστική απαλλαγή από τα δεινά τους, ανατρέποντας τον σάπιο αυτόν εκμεταλλευτικό, καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της οικονομίας που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση, πόλεμο, προσφυγιά. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, που έχει τη μοναδική πολιτική πρόταση διεξόδου προς όφελός τους, παίρνοντας τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια τους.

Στις 9 Σεπτέμβρη, κύριοι της Κυβέρνησης, στη Θεσσαλονίκη δεν θα έχετε μόνο παλαμάκια να σας βαράνε, αλλά θα είναι οι εργαζόμενοι, τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ εκεί και το οποίο πραγματικά αγωνίζεται για την αναπλήρωση των απωλειών των εργαζόμενων.

Τέλος, να κάνετε δεκτές τις τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου