ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερις τροπολογίες του ΚΚΕ κατατέθηκαν στη Βουλή

τέσσερις-τροπολογίες-του-κκε-κατατέθ-325771

Τέσσερις τροπολογίες κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις», του οποίου η συζήτηση συνεχίζεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η πρώτη αφορά την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν για την εκπλήρωση των σκοπών τους. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «είναι παράλογο από τη μία να απαλλάσσονται ΜΚΟ και αθλητικά σωματεία, ενώ τα εργατικά σωματεία να θεωρούνται από την κυβέρνηση ότι δεν εκπληρώνουν κοινωφελείς σκοπούς, μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού περιεχομένου».

Η δεύτερη αφορά στην αναγνώριση του χρόνου ανεργίας των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών ως συντάξιμου χρόνου ασφάλισης. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση, «η εκτόξευση της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που τη διαιωνίζουν και την ανακυκλώνουν, ούτε τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που στηρίζει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής».

Με την τρίτη τροπολογία το ΚΚΕ επισημαίνει πως σε αρκετές περιπτώσεις εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων για καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών, αλλά και για υπαίτια μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών ή μη καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης, πολλοί εργοδότες – κατηγορούμενοι καταφέρνουν να απαλλαγούν διότι αποβάλλεται από τη διαδικασία η παράσταση πολιτικής αγωγής από πλευράς του απλήρωτου εργαζόμενου που διεκδικεί δικαστικά να δικαιωθεί και ζητά να υπάρξει τροποποίηση του νόμου.

Τέλος η τέταρτη τροπολογία αφορά την «κατάργηση δικονομικών διατάξεων που αφορούν την υποβάθμιση των προνομίων των εργατικών απαιτήσεων κατά την αναγκαστική εκτέλεση (πλειστηριασμός – πτώχευση)».

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «με τους ισχύοντες νόμους, αλλοιώθηκε και ουσιαστικά εκμηδενίστηκε το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων έναντι άλλων πιστωτών σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού ή πτώχευσης) σε βάρος της περιουσίας του οφειλέτη -εργοδότη των εργαζομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της ουσιαστικής ικανοποίησης των εργαζομένων και όποιας προστασίας έχει απομείνει στους εργαζόμενους, με το ΚΚΕ να ζητά να αλλάξει η διάταξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου