ΤΟΠΙΚΑ

Αιτήσεις για μεταθέσεις με πέντε μήνες καθυστέρηση

αιτήσεις-για-μεταθέσεις-με-πέντε-μήνε-311935

Ξεκινούν στις 23 Απριλίου για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Με καθυστέρηση πέντε μηνών και ενώ τα σχολεία αμέσως μετά το Πάσχα μπαίνουν στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, ξεκινά η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων από τους εκπαιδευτικούς που διεκδικούν μεταθέσεις είτε από νομό σε νομό είτε εντός του νομού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, παραλήφθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για την έναρξη υποβολής αιτήσεων μετάθεσης των εκπαιδευτικών. Η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων ξεκινά στις 23 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 2 Μαΐου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας η προθεσμία αυτή είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις περιπτώσεις μεταθέσεων, εκτός από την κατηγορία των «αμοιβαίων», για τις οποίες η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.

Αιτήσεις μπορούν να καταθέτουν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας που ζητούν μετάθεση από περιοχή σε περιοχή, στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, για οριστική τοποθέτηση – βελτίωση και για σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και κέντρα διαφοροδιάγνωσης, διάγνωσης και υποστήριξης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας, μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις από περιοχή σε περιοχή, στα μουσικά σχολεία, στα καλλιτεχνικά σχολεία, στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις στα γραφεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Απ. Μούσιο, η εγκύκλιος για τις μεταθέσεις έρχεται με πέντε μήνες καθυστέρηση και βρίσκει τουλάχιστον 400 εκπαιδευτικούς να παίρνουν σειρά για να καταθέσουν αιτήσεις προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, φέτος, ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να είναι μεγαλύτερος σε σχέση με άλλες χρονιές, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αφενός το εισόδημα των εκπαιδευτικών έχει συρρικνωθεί, αφετέρου είναι οικονομικά δυσβάστακτη η συντήρηση δύο νοικοκυριών από τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους ή η κάλυψη των μεταφορικών εξόδων για τους εκπαιδευτικούς που μπορεί να μένουν μέσα στο Βόλο και να αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά σε χωριά του νομού για να κάνουν μαθήματα.

Ωστόσο ο κ. Μούσιος, θέτει ζήτημα νομιμότητας των αιτήσεων μετάθεσης. Οπως εξηγεί, Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει ότι οι μεταθέσεις γίνονται μέσα στο Νοέμβριο, κάτι που δεν έχει αλλάξει. Η εγκύκλιος είναι υποδεέστερη του Προεδρικού Διατάγματος και προκειμένου να προστατευτούν οι εκπαιδευτικοί από τυχόν ενστάσεις υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαία η έκδοση είτε νέου προεδρικού διατάγματος, είτε τροπολογίας που να καλύπτει την καθυστέρηση της διαδικασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου