ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνούν για παράνομα φυτοφάρμακα

ερευνούν-για-παράνομα-φυτοφάρμακα-310895

Υπερβάσεις και δηλητηριάσεις είχαν σημειωθεί πέρυσι

Την κατοχή, εμπορία, εισαγωγή,διακίνηση και διάθεση μη εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή Ενωση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων ερευνούν οι αρχές στη Θεσσαλία, ενώ ήδη εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν παράνομα γεωργικά φάρμακα τουρκικής και βουλγαρικής προέλευσης στη Λάρισα.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων οι παραβάτες τιμωρούνται με βαριές διοικητικές (από 1.000 έως 30.000 ευρώ) καθώς και ποινικές κυρώσεις, ενώ υπερβάσεις και αρκετές δηλητηριάσεις είχαν σημειωθεί πέρυσι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Αλίκη Φωτιάδου

Ειδικότερα οι έρευνες ξεκίνησαν στην Θεσσαλία προκειμένου να εντοπιστούν τα παράνομα φυτοφάρμακα μετά από καταγγελίες που δέχθηκαν οι αρμόδιες αρχές για ποσότητες κρυμμένες σε αποθήκες και μάλιστα σύμφωνα με τοπικούς αγροτικούς συλλόγουςτου κάμπου της Θεσσαλίας ευρύτερα πρόκειται για έξι συνολικά αποθήκες.

Πρόσφατα εντοπίσθηκε αποθήκη με παρασιτοκτόνα φυτοφάρμακα, των οποίων η κυκλοφορία τους έχει απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την αστυνομία να βρίσκει 200 συσκευασίες φυτοφαρμάκων προερχόμενα κυρίως από τη Βουλγαρία καιτα Σκόπια.

Τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν στις καλλιέργειες ντομάτας και βαμβακιού, ενώ ήδη κατασχέθηκαν οι ποσότητες που διακινούνταν στην περιοχή της Λάρισας.

Σύμφωνα με τον αγρότη και πρόεδρο του ΑΣΟ Ριζομύλου ΗλίαΙωάννου τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα δεν είναι εγκεκριμένα για χρήση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο «επειδή είναι πιο φτηνά υπάρχουν μερικοί παραγωγοί που αγνοούν τους κανόνες αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία του κόσμου και τα χρησιμοποιούν».

Την ίδια στιγμή η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο Νομό ενημερώνει πως η κατοχή, εμπορία, εισαγωγή, διακίνηση και διάθεση δηλαδή κατά οιονδήποτε τρόπο μη εγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού προϊόντος είναι παράνομη και για τους παραβάτες προβλέπονται βαριές διοικητικές (από 1.000 έως 30.000 ευρώ) καθώς και ποινικές κυρώσεις, ενώ τα εν λόγω φυτοπροστατευτικά προϊόντα δεσμεύονται και επανεξάγονται δαπάνη του κατόχου.

Αρκετά τα κρούσματα πέρυσι

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον Διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης Νίκο Λιάνο πέρυσι ήταν αρκετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν στο Νομό και είχαν να κάνουν με υπερβάσεις ανοιχτών ορίων στην χρήση των γεωργικών φαρμάκων αλλά και με δηλητηριάσεις και μάλιστα κυρίως μικρών παιδιών.

Μάλιστα ο σχετικός φάκελος έχει σταλεί στην Εισαγγελία με τον κ. Λιάνο να ξεκαθαρίζει πως «τα φυτοφάρμακα που φέρουν πάνω στην συσκευασία τους τη νεκροκεφαλή ή το σήμα ότι είναι τοξικά ακόμα και με μια μικρή γουλιά μπορούν να προκαλέσουν όχι απλά δηλητηρίαση αλλά ακόμα και θάνατο» και πρόσθεσε πως από την χρήση των παράνομων φυτοπροστατευτικών κινδυνεύουν όχι μόνο οι καταναλωτές αλλά και οι ίδιοι οι χρήστες, ενώ την ίδια στιγμή οι παραγωγοί ζημιώνουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία των προϊόντων τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου