ΤΟΠΙΚΑ

«Ανάσταση» στην εστίαση

ανάσταση-στην-εστίαση-307906

Ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή χρεών δεκάδων επιχειρηματιών προς τα δημοτικά ταμεία

«Ανάσταση» για δεκάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης του Βόλου, που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δήμο, σε ό,τι αφορά την καταβολή των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Βάσει Νόμου πλέον, οι καταστηματάρχες μπορούν να εξοφλούν τα χρέη τους προς το Δήμο έως 100 δόσεις και να δουν τα πρόστιμά τους να μειώνονται έως και 50%.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους μέχρι και 100 δόσεις, φαίνεται να ανοίγει το δρόμο προς τα δημοτικά ταμεία του Βόλου, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Νόμος τέθηκε σε ισχύ ήδη από τις 10 Απριλίου 2014 και οι επιχειρηματίες μπορούν πλέον να κάνουν ρύθμιση των οφειλών τους σε όσες δόσεις μπορούν έως και 100.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννη Γρηγορίου, ο οποίος έγινε γνώστης του Νόμου που παρέλαβαν χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, την τελευταία τριετία, στην πλειονότητά τους οι καταστηματάρχες, αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δήμο λόγω των προσαυξήσεων αλλά και των μη ευνοϊκών ρυθμίσεων. «Οι περισσότεροι επιχειρηματίες χρωστούν από 3.000 έως 15.000 ευρώ στα δημοτικά ταμεία, χωρίς να λείπουν και περιπτώσεις συναδέλφων των οποίων οι ανεξόφλητες οφειλές έχουν συσσωρευτεί για περισσότερα από τρία χρόνια. Οι καταστηματάρχες, όσο κι αν ήθελαν αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις ρυθμίσεις που προσφέρονταν για την εξόφληση των οφειλών τους. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εξόφληση των οφειλών έως και 100 δόσεις», ανέφερε ο κ. Γρηγορίου.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων, θα δώσει σημαντική ανάσα αφενός στους καταστηματάρχες για την απαλλαγή από τα χρέη που τους βαρύνουν αφετέρου στα δημοτικά ταμεία.

Σημαντικό είναι ότι σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει εφάπαξ αποπληρωμή των χρεών του, θα απαλλαγεί στο 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, απαλλαγή το ποσοστό της οποίας θα μειώνεται όσο οι δόσεις θα είναι περισσότερες.

Επιπλέον θετική είναι και η ρύθμιση που εισάγεται για μείωση του προστίμου αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Το πρόστιμο θα ισούνται πλέον με το τέλος χρήσης κι όχι με το διπλάσιο ποσό. Μάλιστα όσοι επιχειρηματίες έχουν ήδη χρεωθεί με τέτοια πρόστιμα από 1/1/2010, θα κληθούν να καταβάλλουν το 50% του ποσού που αντιστοιχεί.

Αυστηρές ποινές

Εκτός όμως από τις διευκολύνσεις, ο νέος Νόμος, προβλέπει και αυστηρές ποινές για τους μη συνεπείς οφειλέτες.

Εισάγεται η δυνατότητα καταβολής του τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων σε ισόποσες δόσεις χωρίς εγγυητική επιστολή εντός του έτους ενώ η άδεια παρέχεται εφόσον έχει καταβληθεί μέρος του τέλους που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 30% της οφειλής. Προβλέπεται όμως αυτοδίκαιη ανάκληση της άδειας σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής έστω και μιας δόσης.

Επιπλέον προβλέπεται σε βάρος εκείνου που κάνει αυθαίρετη χρήση του χώρου και είναι υπότροπος, επιβολή ειδικού προστίμου, το ύψος του οποίου θα καθορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο. Σε περίπτωση δε, μη εξόφλησής του αυστηρά σε τρεις ημέρες, τα κατασχεθέντα αντικείμενα μπορούν να διατίθενται ή και να πωλούνται από το Δήμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου