ΤΟΠΙΚΑ

Ερχεται η Black Friday

ερχεται-η-black-friday-307308

Σε ρυθμούς Black Friday εισέρχεται σταδιακά η εμπορική αγορά, με τις επιχειρήσεις να προετοιμάζονται ενόψει της 26ης Νοεμβρίου, με την πρωτοβουλία να αναμένεται να τονώσει τους τζίρους των καταστημάτων. Σε περίοδο που χαρακτηρίζεται υποτονική και παρά το γεγονός ότι η αυξημένη κίνηση τη συγκεκριμένη μέρα αποδυναμώνει τους τζίρους των προηγούμενων και των επόμενων ημερών, οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου εναποτίθενται στην Black Friday.

Γκρίζο παραμένει το τοπίο στην τοπική αγορά, με τη ρευστότητα να έχει «στραγγίσει» και τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων να έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, παλεύοντας με επιταγές και επιστρεπτέες προκαταβολές, ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας.

Κινητικότητα παρατηρείται ενόψει της Black Friday στην τοπική αγορά, με όλες τις επιχειρήσεις να υιοθετούν τη συγκεκριμένη προωθητική ενέργεια, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. «Δεν συμφωνούμε με αυτό, γιατί έχει απαξιωθεί η έννοια της Black Friday. Παρ’ όλα αυτά, τα καταστήματα μπαίνουν στη συγκεκριμένη λογική, λόγω ανταγωνισμού» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος.

«Είναι μια μέρα που έχει καταντήσει προβληματική για εμάς, γιατί επηρεάζει πάρα πολύ τον τζίρο των προηγούμενων και των επόμενων ημερών και αφαιρεί, παράλληλα, τζίρο από τα Χριστούγεννα, γιατί όλοι εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές, προχωρούν σε αγορά δώρων από τώρα για τα Χριστούγεννα και δίνονται χρήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι μετρημένα» προσθέτει ο ίδιος.

Προσφιλής για τους καταναλωτές η συγκεκριμένη μέρα και «για αυτό τον λόγο μπαίνουμε κι εμείς σε αυτή τη διαδικασία» επισημαίνει ο πρόεδρος. «Αναγνωρίζουμε ότι έχει έμφαση, καταγράφονται αυξημένοι τζίροι τη συγκεκριμένη μέρα, όμως το θέμα είναι ότι η Black Friday συγκεντρώνει όλο τον τζίρο του Νοεμβρίου» προσθέτει.

Πολυήμερη προετοιμασία

Με τη ροή των γεγονότων να προσδιορίζει τις εξελίξεις στην αγορά, οι πάντες προετοιμάζονται για τη συγκεκριμένη μέρα, παρά τις αντιρρήσεις που καταγράφονται από μεγάλη μερίδα του εμπορικού κόσμου, σχετικά με την εξέλιξη της συγκεκριμένης προωθητικής κίνησης. Σύμφωνα με την αναφορά του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, στα ταμεία πολλών επιχειρήσεων καταγράφονται μεγαλύτεροι τζίροι σε σύγκριση με την εορταστική περίοδο. «Πρόκειται, ωστόσο, για μετατόπιση τζίρου» παρατηρεί ο κ. Οντόπουλος.

Αναφερόμενος στον στόχο της συγκεκριμένης μέρας, τονίζει ότι «όπως είχε καθιερωθεί στην αρχή μόνο για μια μέρα και μόνο σε στοκ προϊόντα, πραγματικά θα είναι πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας. Στη χώρα μας, ωστόσο, έχει επεκταθεί σε μια ή και δύο εβδομάδες. Παρατηρούμε ότι ήδη επικοινωνούν πολλοί την Black Friday με νέους κωδικούς, οπότε χάνεται γενικότερα η έννοια της συγκεκριμένης μέρας».

Ελλειψη ρευστότητας

Βαρύ παραμένει το κλίμα στην τοπική αγορά, με τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κλάδος να επικεντρώνονται στην έλλειψη ρευστότητας και τη χαμηλή επισκεψιμότητα στα καταστήματα λόγω της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων. «Μας απασχολούν τα οικονομικά προβλήματα από την πανδημία, τα οποία βρίσκουμε τώρα μπροστά μας, το κύμα ανατιμήσεων, που συρρικνώνει περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών» τονίζει ο Απόστολος Οντόπουλος.

Με το αίτημα της μετατροπής των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες να διατυπώνεται από το σύνολο του εμπορικού κόσμου, ο πρόεδρος κάνει λόγο για υποτονική εικόνα στην κίνηση που καταγράφεται στα τοπικά εμπορικά καταστήματα, με αποτέλεσμα να εναποτίθενται, λόγω συνθηκών, στην Black Friday οι ελπίδες για τόνωση τζίρου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου