ΤΟΠΙΚΑ

Δεν ρυθμίζονται με νόμους τα της Εκκλησίας

δεν-ρυθμίζονται-με-νόμους-τα-της-εκκλη-300351

Υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων στην Ιερατική Σύναξη στο Βόλο

Οι κανόνες δεν είναι για την Εκκλησία ό,τι είναι οι νόμοι για την πολιτεία, υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της 7ης Γενικής Ιερατικής Σύναξης της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, με κεντρικό θέμα «Η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος», που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της σπουδής των Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας στην ιστορία και στην Θεολογία των Οικουμενικών Συνόδων.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Γκαβαρδίνας, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος τόνισε ότι οι κανόνες της Συνόδου διαμόρφωσαν καθοριστικά το κανονικό δίκαιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εξακολουθούν, μέχρι και σήμερα, να αποτελούν τις βασικές διατάξεις του.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος ανέφερε ότι οι Κανόνες δεν είναι για την Εκκλησία ό,τι είναι οι νόμοι για την Πολιτεία, δεδομένου ότι τους νόμους ορίζει ο θεσμός του συνταγματικού νομοθέτη σε κάθε Πολιτεία, τονίζοντας παράλληλα ότι «τα της Εκκλησίας δε μπορούν να ρυθμίζονται με νόμους του κράτους».

Ο ομιλητής τόνισε εμφαντικά, στη συνέχεια, ότι οι Κανόνες της Εκκλησίας δεν έχουν στόχο νομικό, ούτε αποσκοπούν στην βελτίωση των συνθηκών της κοινωνικής ζωής, αν και παραδόξως το πράττουν. «Οι Κανόνες, είπε, είναι οδοδείκτες ζωής και όχι νομικά πλαίσια». Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και εκτεταμένη συζήτηση, ενώ την σύνοψη των συμπερασμάτων έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου