ΤΟΠΙΚΑ

Αμετακίνητος στις απολύσεις ο Φιλίππου

αμετακίνητος-στις-απολύσεις-ο-φιλίππ-294542

Ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη, οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ. Ο Ομιλος Φιλίππου κατά τη διάρκεια της τριμερούς και μπροστά στην πίεση ΕΚΒ και συνδικάτων, αποδέχεται να παγώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου τις απολύσεις 23 εργαζομένων, παραμένει ωστόσο αμετακίνητος στις 8 απολύσεις που έχουν ήδη γίνει στη μονάδα χαρτοποιίας που κλείνει, ενώ επίσης ζητά ως «αντίβαρο» να σταματήσουν οι απεργίες διαρκείας που ξεκίνησαν αρχές της εβδομάδας.

Το σωματείο συγκαλεί συνέλευση για να συζητήσει τα νέα δεδομένα την ερχόμενη Δευτέρα έτσι ώστε την Τρίτη να επαναληφθεί η τριμερής, το κλίμα ωστόσο είναι βαρύ καθώς κανείς από τα συνδικάτα δεν νοείται να «φορτωθεί» 8 απολύσεις όταν μάλιστα η εταιρεία εξαρτά τις κινήσεις της μετά το Δεκέμβρη από το γενικότερο οικονομικό κλίμα και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι απολύσεις των άλλων 23 ατόμων να γίνουν με το διευθυντικό δικαίωμα τη νέα χρονιά.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΒΙΣ βρέθηκαν συνδικάτα, εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών φορέων της Μαγνησίας, του ΕΚΒ, πρωτοβάθμιων σωματείων αλλά και συλλογικοτήτων της περιοχής, οι οποίοι απαιτούσαν από την εταιρεία να ανακαλέσει 8 απολύσεις και να μην οδηγήσει στην ανεργία ακόμη 23 άτομα.

Με ένα πανό από την μία άκρη ως την άλλη οι εργαζόμενοι είχαν κλείσει το δρόμο στην Ιωλκού στο ύψος της Ιάσονος μέχρι και την οδό Αργοναυτών φωνάζοντας συνθήματα, όση ώρα στο δεύτερο όροφο του κτιρίου που στεγάζεται η Επιθεώρηση Εργασίας ήταν σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση για τις απολύσεις.

Ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας Φωκίων Τσιντός, υποστήριξε ότι με βάση την οικονομική κατάσταση της μονάδας χαρτοποιίας η μοναδική λύση ήταν οι απολύσεις των 31 εργαζομένων προκειμένου όπως είπε «να σωθούν οι άλλοι 170 της μονάδας κατασκευής χαρτοκιβωτίων». Ο ίδιος επίσης δεν αποδέχτηκε τον όρο ομαδικές απολύσεις σημειώνοντας ότι εφαρμόζεται, όπως προβλέπει ο νόμος, το διευθυντικό δικαίωμα στην απόλυση προσωπικού, ενώ προκειμένου να εμφανιστεί συναινετικός έσπευσε να τονίσει ότι εάν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα η εταιρεία προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις δίνοντας προτεραιότητα στην επαναπρόσληψη των απολυμένων της χαρτοποιίας.

Εκ μέρους της Επιθεώρησης Εργασίας ο κ. Μαυρουδής κάλεσε την εταιρεία να αναλογιστεί το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται σε μία περιοχή όπως ο Βόλος που δοκιμάζεται από την εταιρεία, ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος ζήτησε να ανακληθούν οι απολύσεις και να καθίσουν όλοι σε ένα τραπέζι προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή απορρίπτοντας όπως και το σωματείο, η Ομοσπονδία Χάρτου με τον πρόεδρο Παν. Κατάρα τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν να γίνουν θυσία στο βωμό της διαφύλαξης των κερδών της εταιρείας Φιλίππου.

Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο της συζήτησης εκ μέρους της Επιθεώρησης Εργασίας ζητήθηκε μία μικρή διακοπή προκειμένου να υπάρξει επικοινωνία με την εταιρεία όπως και έγινε όπου ο κ. Μαυρουδής επανέλαβε το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται και ζήτησε να υπάρξει υποχώρηση.

Εκ μέρους της ΒΙΣ ο Φιλίππου φέρεται να δέχτηκε να παγώσουν οι απολύσεις των 23 ατόμων για τρεις μήνες μέχρι τέλος Δεκεμβρίου με τον κ. Μαυρουδή να προτείνει μέσα σε αυτό το διάστημα η ΒΙΣ να προχωρήσει σε κινήσεις που θα αλλάξουν το κλίμα και θα σωθούν οι θέσεις εργασίας, όμως το «αγκάθι» παρέμεινε ως προς την απαίτηση της εταιρείας να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις αφενός και αφετέρου ότι δεν ανακαλεί τις 8 απολύσεις που ήδη έχουν γίνει.

Σωματείο, ΕΚΒ και τα άλλα συνδικάτα δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία εκ των πραγμάτων δεν δεσμεύεται για τις περαιτέρω κινήσεις της παρά για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και έτσι το θέμα παραπέμπεται στη γενική συνέλευση που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα έτσι ώστε την Τρίτη να συνεχιστεί η τριμερής συνάντηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου