ΤΟΠΙΚΑ

Ασπίδα κατά των απολύσεων

ασπίδα-κατά-των-απολύσεων-323871

Δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για επαναπρόσληψη απολυμένων

Δικαστική απόφαση «μπούσουλας» για τα τοπικά συνδικάτα ανοίγει το δρόμο για την δικαίωση απολυμένων σε διάφορες βιομηχανίες της Μαγνησίας. H απόφαση εκδόθηκε πριν από ενάμιση περίπου μήνα, όπως έγραψε πρώτος ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ωστόσο μόλις χθες έφτασε στα χέρια της νομικής υπηρεσίας της ΓΣΕΕ που την ενεχείρισε σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα προκειμένου να αξιοποιηθεί ανάλογα για τη δικαίωση απολυμένων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

«Η χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης του εργοδότη δεν αποτελεί από μόνη της «σπουδαίο λόγο» που να μπορεί να δικαιολογήσει την πρόωρη απομάκρυνση ενός μισθωτού, προτού να λήξει η σύμβαση ορισμένου χρόνου που έχει υπογράψει». Αυτό επισημαίνεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου την οποία «κραδαίνουν» πλέον τα τοπικά συνδικάτα, ως «δεδικασμένο» προκειμένου να διεκδικήσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων που ελέω της κρίσης έχουν χάσει την εργασία τους.

Για τον Αρειο Πάγο, προκειμένου να καταγγείλει ο εργοδότης νωρίτερα μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, πρέπει να υπάρχουν σοβαροί λόγοι (π.χ. εργασιακή ανεπάρκεια) και δεν αρκεί μόνο του το γεγονός ότι έχει επιδεινωθεί η περιουσιακή κατάσταση του εργοδότη, είτε με μείωση των κερδών είτε με τη δημιουργία ζημιών. Η περιουσιακή αυτή μεταβολή δεν αποτελεί «σπουδαίο λόγο» για πρόωρη απομάκρυνση του εργαζομένου, αφού -κατά τον Α.Π.- ο εργοδότης φέρει τον κίνδυνο της επιχείρησής του και δεν μπορεί να τον μετακυλήσει στο μισθωτό ή να του προκαλέσει δυσμενείς συνέπειες στη σφαίρα της δικής του αποκλειστικά αρμοδιότητας.

Ετσι, αν δεν υπάρχουν σπουδαίοι λόγοι, που να δικαιολογούν υπαιτιότητα του μισθωτού (π.χ. αδιαφορία, πλημμελής απόδοση, αδικοπρακτική συμπεριφορά κατά της επιχείρησης κ.λπ.) τότε η πρόωρη καταγγελία της σύμβασης ορισμένου χρόνου είναι άκυρη.

Στην περίπτωση αυτή, όπως επισημαίνεται στην απόφαση- ο εργαζόμενος δικαιούται μισθούς υπερημερίας για τις αποδοχές που θα έπαιρνε κανονικά μέχρι τη συμπλήρωση της σύμβασης (π.χ. 2ετούς) μαζί με τα επιδόματα εορτών και αδείας, ενώ παράλληλα μπορεί να αξιώσει και χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που του προκάλεσε η πρόωρη απομάκρυνσή του, λόγω προσβολής της προσωπικότητάς του.

Το ανώτατο δικαστήριο τέλος ερμήνευσε διατάξεις του Αστικού Κώδικα, που επιτρέπουν στον εργοδότη να καταγγείλει οποτεδήποτε μια σύμβαση, εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος, χωρίς να τηρήσει προθεσμία.

Οπως υπογραμμίζεται «σπουδαίος λόγος καταγγελίας μιας σύμβασης ορισμένου χρόνου ελέγχεται από τα δικαστήρια και η σοβαρότητά του πρέπει να είναι τέτοια, ώστε -σύμφωνα με την καλή πίστη και τα χρηστά ήθη- να μην μπορεί να αξιωθεί η συνέχιση της σύμβασης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου