ΤΟΠΙΚΑ

Απραξία για την ηπατίτιδα

απραξία-για-την-ηπατίτιδα-284465

Επί τρεις μήνες Υπ. Υγείας και Δήμος Βόλου, γνώριζαν για τα κρούσματα, αλλά δεν έλαβαν την παραμικρή μέριμνα

Πλήρης απραξία και… σιωπή για τα κρούσματα ηπατίτιδας α’, ασθένειας που έχει μεταδοθεί σε τουλάχιστον εννέα παιδιά – βρεφικής ηλικίας από τον καταυλισμό του Αλιβερίου αλλά και μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας- και σε μία δασκάλα.

Το «καμπανάκι» για τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας, η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, έχει χτυπήσει ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, τρεις μήνες όμως μετά, τίποτα δεν έχει γίνει σε επίπεδο πρόληψης νέων κρουσμάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημα της Διεύθυνσης Υγείας Μαγνησίας για έκτακτη παροχή ποσοτήτων εμβολίων για την ηπατίτιδα, προκειμένου να γίνει εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού των Ρομά στο Αλιβέρι, ενώ ούτε η ΔΕΥΑΜΒ ανταποκρίθηκε στις οδηγίες για δειγματοληψίες νερού και καθαρισμό του υποτυπώδους αποχετευτικού συστήματος στον καταυλισμό, προκειμένου να διαπιστωθούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν εστίες μόλυνσης.

Οπως κατ’ αποκλειστικότητα έγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ούτε οι γονείς των μαθητών του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, ενημερώθηκαν εγκαίρως για το κρούσμα της ασθένειας που έκανε την εμφάνισή της στο σχολείο και έστειλε νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο τρεις μαθητές και μόλις την περασμένη εβδομάδα την 37χρονη δασκάλα τους.

Μάλιστα ερωτηματικά δημιουργούνται και για τον τρόπο εγγραφής μαθητών Ρομά στο σχολείο, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την ηπατίτιδα. Η εμβολιαστική κάλυψη των μαθητών εμφανίζεται στα βιβλιάρια υγείας των παιδιών, που οι γονείς υποχρεούνται να προσκομίζουν κατά την εγγραφή τους στο σχολείο!

Δέκα νοσηλείες

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Διευθύντρια Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Χρυσούλα Κολημήτρα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, έχουν αρχίσει να καταγράφονται λοιμώδη νοσήματα και συγκεκριμένα, εκδηλώθηκε ηπατίτιδα α’ σε δέκα άτομα.

Πρόκειται για έξι μικρά παιδιά Ρομά, ηλικίας από 2,5 έως 5 ετών, τρεις μαθητές Ρομά του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, ηλικίας 7, 10 και 11 ετών και μία 37χρονη δασκάλα στο ίδιο σχολείο.

Για τα συγκεκριμένα περιστατικά το Υγειονομικό έχει ενημερωθεί με φύλλο νοσηλείας από το Νοσοκομείο Βόλου, όπου και νοσηλεύτηκαν τα δέκα περιστατικά.

Δεν αποκλείεται όμως, ο αριθμός των νοσούντων να είναι πολύ μεγαλύτερος, απλώς να μην έχει καταγραφτεί επειδή δεν υπήρξαν νέες νοσηλείες.

Σημειώνεται ότι τα συμπτώματα που παραπέμπουν σε ηπατίτιδα α’ είναι ο υψηλός πυρετός, εμετός, διάρροια και η διάγνωση γίνεται μέσα από ουρολογικές και αιματολογικές εξετάσεις.

Καμπανάκι από τέλη Ιανουαρίου

Τα περιστατικά που έλαβε γνώση η Διεύθυνση Υγείας, προκάλεσαν την άμεση αντίδρασή της από τα τέλη Ιανουαρίου.

Στις 31 Ιανουαρίου 2014, κοινοποιήθηκε το πρώτο έγγραφο προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, προκειμένου να προχωρήσουν σε δειγματοληψίες νερού για τον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού, σε έλεγχο στο υποτυπώδες αποχετευτικό σύστημα και καθαρισμό του καταυλισμού των Ρομά. Την ίδια περίοδο, στάλθηκε αίτημα τόσο προς το ΚΕΛΠΝΟ όσο και προς το Υπουργείο Υγείας για να παρασχεθεί εκτάκτως στη Διεύθυνση Υγείας ποσότητα εμβολίων για την ηπατίτιδα α’.

Πέρασαν δύο μήνες πλήρους απραξίας, πριν στις 5 Μαρτίου 2014, η Διεύθυνση Υγείας, να παρέμβει εκ νέου στις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, τον οποίο επιπλέον καλούσε να προμηθευτεί ποσότητες εμβολίων για την ηπατίτιδα.

Το τελευταίο αίτημα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παντσάς, φρόντισε να προωθήσει προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζητώντας την έγκριση πίστωσης για την αγορά 150 εμβολίων, μέχρι και σήμερα όμως δεν έχει ανάψει πράσινο φως.

Πλήρης απραξία

Από τέλη Ιανουαρίου, οπότε και η Διεύθυνση Υγείας φρόντισε να ενημερώσει για τον κίνδυνο μετάδοσης ηπατίτιδας α’ μετά τα απανωτά κρούσματα, τίποτα επί της ουσίας δεν έχει προχωρήσει.

Από το Υπουργείο Υγείας, τηρείται σιγή ιχθύος. Ούτε καν απόρριψη του αιτήματος για τα εμβόλια δεν κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Υγείας.

Την ίδια ώρα η ΔΕΥΑΜΒ βρίσκεται σε πλήρη απραξία. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης, Λεωνίδα Μαυρογιάννη με τον οποίο επικοινώνησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, «κατά καιρούς η ΔΕΥΑΜΒ και μετά από αίτημα των κατοίκων στο Αλιβέρι, προχωρά σε καθαρισμό του υποτυπώδους αποχετευτικού δικτύου, που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή πριν τον Καλλικράτη». Δεν φρόντισε όμως να κάνει το παραμικρό τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο κ. Μαυρογιάννης ισχυρίστηκε ότι «συνεργεία ιδιωτών με τους οποίους έχει συνάψει σύμβαση η ΔΕΥΑΜΒ για την εκκένωση των βόθρων, αρνούνται να πάνε στην περιοχή, επειδή όπως λένε τους κλέβουν κάθε φορά, από μπαταρίες αυτοκινήτων μέχρι ό,τι άλλο μπορούν να αποσπάσουν». Ο ίδιος μάλιστα, ανέφερε ότι δεν θυμάται πότε ήταν η τελευταία φορά που συνεργείο καθαρισμού επισκέφθηκε τον καταυλισμό.

Ενημέρωση γονέων

Χθες, η αναπληρώτρια Διευθύντρια Υγείας, κ. Κολημήτρα, μετέβη στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, προκειμένου να ενημερώσει τους γονείς για τους τρόπους πρόληψης ενάντια στη μετάδοση της ασθένειας.

Οπως διαπίστωσε οι γονείς βρίσκονται σε πανικό. Κι αυτό γιατί ενώ εδώ και μία εβδομάδα, η διεύθυνση του σχολείου γνωρίζει για τα κρούσματα, δεν φρόντισε να ενημερώσει τους γονείς και τους μαθητές, με αποτέλεσμα να είναι απροστάτευτα απέναντι στην ασθένεια, που «χτύπησε» μέσα στο σχολείο.

Το περασμένο Σάββατο, οπότε και ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ είχε επικοινωνήσει με το Διευθυντή του σχολείου, κ. Αναστάσιο Γούκο, είχε αρνηθεί να μιλήσει για οτιδήποτε. Παρέπεμψε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, την οποία αναζητούσαμε από χθες το πρωί αλλά δεν κατορθώθηκε να επικοινωνήσουμε μαζί της.

Οι γονείς, το μόνο που ζητούσαν ήταν έγκαιρη ενημέρωση για να προλάβουν τυχόν νέα κρούσματα. Η ενημέρωση, έγινε με μία εβδομάδα καθυστέρηση κι αφού η Διεύθυνση Υγείας κίνησε τα νήματα.

Το περίεργο ωστόσο είναι σύμφωνα με την κ. Κολημήτρα, πώς παιδιά του καταυλισμού Ρομά του Αλιβερίου, έγιναν δεκτά στο σχολείο, χωρίς να έχουν κάνει τα απαιτούμενα εμβόλια. Όπως εξήγησε, σε κάθε εγγραφή παιδιού στο σχολείο, ο γονιός υποχρεούται να προσκομίζει βιβλιάριο υγείας, στο οποίο αποτυπώνεται η εμβολιαστική κάλυψη ή όχι του κάθε μαθητή. «Ακόμη και οι γονείς να μην είχαν προσκομίσει βιβλιάρια, η διεύθυνση του σχολείου θα μπορούσε να διασταυρώσει αν οι μαθητές είναι εμβολιασμένοι, μέσω του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Βόλου», σημείωσε η Διευθύντρια Υγείας.

Κινητοποίηση

Σήμερα, όπως είχε ήδη κάνει γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα η Διεύθυνση Υγείας, επόπτες υγείας θα επισκεφθούν τον καταυλισμό των Ρομά, προκειμένου να πάρουν δείγματα νερού.

Τους επόπτες υγείας, θα ακολουθήσει και κλιμάκιο της ΔΕΥΑΜΒ, με τον κ. Μαυρογιάννη να επισημαίνει ότι χθες, άσκησε πιέσεις στους ιδιώτες με τους οποίους έχει συνάψει σύμβαση η υπηρεσία για να καθαρίσουν το βόθρο στον καταυλισμό.

Σχετικά άρθρα:

Απροστάτευτοι από την ηπατίτιδα Α’

Σιωπή… για την ηπατίτιδα α’ ~ ΑΠΑΝΩΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

Αντιπαράθεση για την ηπατίτιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου