ΤΟΠΙΚΑ

Αντιπαράθεση για την ηπατίτιδα

αντιπαράθεση-για-την-ηπατίτιδα-284770

Ανάμεσα στον Αχιλλέα Μπέο και το δήμο Βόλου, με αφορμή το δημοσίευμα του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ»

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αχ. Μπέο και τη Δημοτική Αρχή είχαμε χθες στον απόηχο του δημοσιεύματος του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ που αποκάλυπτε τα κρούσματα ηπατίτιδας στο 10ο Δημοτικό Σχολείο όπου φοιτούν και μαθητές που διαμένουν στον οικισμό των Ρομά.

Σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός του Αχ. Μπέου κάνει μνεία για «μείζον κοινωνικό, ηθικό και πολιτικό θέμα», ενώ από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή μέσω του αρμόδιου Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας Απ. Παντσά σημειώνει ότι «η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο παρενέβη και παρεμβαίνει, αλλά -μπροστά στην επιτακτική ανάγκη- κάνει και όσα θα έπρεπε να πράξουν η Κεντρική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και η Περιφέρεια».

Ο Αχιλ. Μπέος

Ειδικότερα η ανακοίνωση του συνδυασμού του Αχ. Μπέου έχει ως εξής :

«Μείζον κοινωνικό, ηθικό και πολιτικό θέμα συνιστά η συγκλονιστική αποκάλυψη της εκδήλωσης αλλεπάλληλων κρουσμάτων Ηπατίτιδας Α’ σε μικρούς μαθητές της περιοχής Αλιβερίου και σε δασκάλα του 10 Δημοτικού Σχολείου, που λειτουργεί στην περιοχή, γεγονότα για τα οποία ενημερώθηκε ο κ. Μπέος κατά τη σημερινή του επίσκεψη.

Η υπόθεση που αποτελεί, αναμφίβολα, «βόμβα» για τη Δημόσια Υγεία, λαμβάνει σκανδαλώδεις διαστάσεις από το γεγονός και μόνο ότι ενώ τα κρούσματα έχουν εμφανισθεί από τις αρχές φθινοπώρου, δεν υπήρξε ενημέρωση των ενδιαφερομένων, αλλά και δεν ελήφθησαν άμεσα και δραστικά μέτρα, για τον περιορισμό και την εξάλειψη της μεταδοτικής αυτής ασθένειας, ακόμη και με αναστολή λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα με επισήμανση του διευθυντή του σχολείου κ. Γούκο.

Μόλις πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο κ. Αχιλλέας Μπέος που επισκέφτηκε την περιοχή, είχε εκφράσει δημόσια τη οργή και την αγανάκτησή του, για τις συνθήκες που επικρατούν, με τα λύματα από το σάπιο δίκτυο αποχέτευσης να τρέχουν στους δρόμους και στα σπίτια των κατοίκων και είχε καταγγείλει την αδιαφορία και την ανικανότητα της Δημοτικής, Αρχής Σκοτινιώτη, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις.

Δυστυχώς σήμερα, με τις θλιβερές αποκαλύψεις, δικαιώνεται.

Ωστόσο ο αδιάφορος και αποτυχημένος Δήμαρχος προτίμησε τη σιγή, αξιολογώντας προφανώς ως ήσσονος σημασίας το θέμα, αφού βρομίζει την εικόνα που θέλει να φιλοτεχνήσει για τον ίδιο και ενοχλεί την αισθητική και τον υψηλό πολιτισμό του… Αλήθεια η εξοργιστική αδιαφορία του θα ήταν αντίστοιχη αν τα κρούσματα αυτά δεν εκδηλώνονταν στη Νέα Ιωνία, που μάλλον δε του ταιριάζει;

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι χωρίς καμιά άλλη χρονοτριβή πρέπει να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και στη συνέχεια να ελεγχθούν όσοι έβαλαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τόσων ανθρώπων και μάλιστα παιδιών».

Ο κ. Απ. Παντσάς

Για λογαριασμό της Δημοτικής Αρχής για τα κρούσματα ηπατίτιδας τύπου Α και στους ισχυρισμούς του Αχ. Μπέου απάντησε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου Απόστολος Παντσάς ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής :

«Αναφερόμενος στο θέμα κρουσμάτων ηπατίτιδας τύπου Α σε μαθητές ΡΟΜΑ από τον οικισμό Αλιβερίου και απαντώντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αχ. Μπέος σχετικά με τις παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η Δημοτική Αρχή, ώστε να προστατέψει τα παιδιά του Αλιβερίου, από τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απόστολο Παντσά, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

«Ο κ. Μπέος θα όφειλε να γνωρίζει ότι η αρμοδιότητα της δημόσιας υγείας ανήκει στην Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας και όχι στο Δήμο, ο οποίος δεν ασκεί εποπτεία προληπτικής ιατρικής. Παρά ταύτα, το Νοέμβριο του 2012, όταν πρωτοδιαπιστώθηκε η ολιγωρία της Πολιτείας να καλύπτει τους άπορους πολίτες με τα απαραίτητα εμβόλια, καλέσαμε τους Γιατρούς του Κόσμου και ξεκινήσαμε τους πρώτους 100 εμβολιασμούς παιδιών, επί το πλείστον ΡΟΜΑ. Με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και των εθελοντών γιατρών-μελών του, οργανώσαμε στους χώρους του ΔΙΑΥΛΟΥ πλήρως οργανωμένο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου συνεχίστηκαν οι εμβολιασμοί με εμβόλια που προμήθευαν οι χορηγοί, καθώς και η Πολιτεία.

Το Φεβρουάριο του 2013 ζητήσαμε από το Υπουργείο εμβόλια, για να καλύψουμε τις ανάγκες του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις επαναληπτικές δόσεις. Το Μάιο του 2013, το Υπουργείο μας έδωσε 170 συνολικά εμβόλια (προληπτικός εμβολιασμός για πολλές ασθένειες και για την ηπατίτιδα τύπου Α) και έτσι συνεχίστηκαν οι εμβολιασμοί στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στις 6/9/2013 ζητήσαμε από την υπάλληλο της Περιφέρειας, που είχε οριστεί ως αρμόδια καταγραφής αναγκών, μεγάλη ποσότητα εμβολίων, η οποία μέχρι σήμερα δεν έφτασε. Επιπλέον, στον προϋπολογισμό του 2014 προσδιορίσαμε ποσό για έκτακτες ανάγκες υγειονομικής φύσεως, όπως η συγκεκριμένη, και έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να επιτραπεί η εκταμίευση των χρημάτων (αναλυτική με ονοματεπώνυμο καταγραφή των παιδιών που έχουν ανάγκη εμβολιασμού. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 118 παιδιά ΡΟΜΑ).

Επισημαίνουμε, λοιπόν, ότι η Δημοτική Αρχή παρενέβη στον τομέα της προληπτικής ιατρικής, παρότι δεν έχει αρμοδιότητα ή ευθύνη. Και παρενέβη έγκαιρα, από αγωνία για τη Δημόσια Υγεία, φυσικά μέσα από το ασφυκτικό πλαίσιο των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ορίζουν μία τέτοια παρέμβαση, όταν ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας με το υπ’ αριθμ 1663- 5/3/2014 έγγραφό του, πιστοποίησε ότι ήταν άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί ο Διεθνής Διαγωνισμός που διενήργησε το Δημόσιο για την προμήθεια παιδικών εμβολίων. Χάρις στο έγγραφο αυτό κατέστη δυνατή η δρομολόγηση της αγοράς εμβολίων από το Δήμο.

Τέλος, σε ότι αφορά το κλείσιμο ή όχι του σχολείου, πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να έχει προηγηθεί γνωστοποίηση του όποιου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος. Την αρμοδιότητα αυτή έχει η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας η οποία και καταγράφει τα κρούσματα την ώρα που συμβαίνουν. Η όποια εκ των υστέρων αναφορά κρουσμάτων δε δικαιολογεί το κλείσιμο σχολείου».

Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο παρενέβη και παρεμβαίνει, αλλά -μπροστά στην επιτακτική ανάγκη- κάνει και όσα θα έπρεπε να πράξουν η Κεντρική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και η Περιφέρεια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου