ΤΟΠΙΚΑ

Κοντά σε άτομα με αναπηρία η Εκκλησία

κοντά-σε-άτομα-με-αναπηρία-η-εκκλησία-279480

Δράσεις και πρωτοβουλίες για την ευκολότερη πρόσβαση και διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες θα αναλάβει η τοπική Εκκλησία αλλά και το σύνολο των Εκκλησιών που συμμετείχαν στη διεθνή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο.

«Θεολογία και Αναπηρία σε ορθόδοξη προοπτική» ήταν το θέμα της διεθνούς συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, στο διάστημα 28-30 Σεπτεμβρίου.

Η παραπάνω διοργάνωση, ήταν μια θεολογική πρωτοβουλία διαλόγου η οποία πρόσφερε επιμέρους ορθόδοξες προσεγγίσεις και θεωρήσεις σχετικά με την αναπηρία, καλώντας τις εκκλησίες να αντιμετωπίσουν το όλο θέμα με μια ανανεωμένη αφοσίωση.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, στο σύντομο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της συνάντησης, τόνισε ότι με «την ενσάρκωσή του ο Λόγος του Θεού προσέλαβε ολάκερη την ανθρώπινη φύση, γεγονός που αποτελεί μία από τις πηγές της μοναδικότητας και της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου». Σ’ αυτό το πλαίσιο, αναρωτήθηκε, πώς είναι «δυνατό για έναν Χριστιανό να υιοθετήσει συνειδητά οποιαδήποτε απάνθρωπη στάση που απορρίπτει τον μοναδικό χαρακτήρα κάθε άλλου προσώπου;»

Οι εκκλησίες παρακινήθηκαν να αναλάβουν δράση σε πρακτικό επίπεδο σε σχέση με την αναπηρία. Η προσβασιμότητα στα κτίρια, όπως επίσης και ζητήματα θεολογίας, η κάθε είδους βοήθεια και προσαρμογή στις ειδικές ανάγκες, ο καταρτισμός των κληρικών και των λαϊκών προκειμένου να συνεργαστούν με τα άτομα με ειδικές ανάγκες και η ενεργή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στη ζωή της εκκλησίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνάντησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου