ΤΟΠΙΚΑ

Μια αγκαλιά βραβεία για το 33ο Δ.Σ. Βόλου

μια-αγκαλιά-βραβεία-για-το-33ο-δ-σ-βόλου-279553

Μια αγκαλιά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις περίμεναν τους μαθητές του 33ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό για την κατασκευή ξύλινης φωλιάς που θα τοποθετηθεί στο πάρκο Αντώνη Τρίτση, τιμητική διάκριση από τη Μέριμνα για το ζωγραφικό κολλάζ με θέμα «Η χαρά της ζωής», έπαινος από τη UNICEF και την ActionAid για τη ζωγραφιά που δημιούργησαν με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και παράλληλα κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου που έγραψαν οι μαθητές με τίτλο «Η Ανατολή της ζωής στις γειτονιές του κόσμου».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για βραβεία και διακρίσεις προγραμμάτων που εκπονήθηκαν την προηγούμενη σχολική χρονιά στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. «Με την επιστροφή μας στις αίθουσες για τη νέα σχολική χρονιά μας περίμεναν μια σειρά διακρίσεων. Τα μαθήματα για το νέο έτος ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις και οι διακρίσεις που λάβαμε μας γεμίζουν με δύναμη για την τρέχουσα σχολική χρονιά», ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Διευθυντής του 33ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Θανάσης Καραγιάννης.

Η μεγαλύτερη διάκριση και το πρώτο βραβείο ήρθε για το 33ο Δ.Σ. Βόλου για την ξύλινη φωλιά που δημιούργησαν οι μαθητές για πουλιά και η οποία θα τοποθετηθεί στο πάρκο του Αντώνη Τρίτση. Τη φωλιά οι μαθητές δημιούργησαν στο πλαίσιο διαγωνισμού του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου Αθήνας.

Για τη συμμετοχή του δημοτικού στον πανελλήνιο διαγωνισμό οι μαθητές έστησαν απ’ το μηδέν μια ξύλινη φωλιά, που δεν μόνον ένα όμορφο αλλά κι ένα «τρυφερό» δημιούργημα: το κύριο σώμα ήταν ένα κομμάτι κορμού ελιάς με φυσικό κοίλωμα, που λες και το προόριζε η οικονομία της φύσης γι’ αυτό το σκοπό, ενώ για τη μικροσκοπική σκεπή της επίσης χρησιμοποιήθηκαν φλούδες από τον κορμό του δέντρου.

Τα «εργαλεία» για τη συναρμολόγησή της ήταν το μεράκι, η όρεξη και η θετική διάθεση, γι’ αυτό οι μαθητές ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την ολοκλήρωσή της και περήφανοι για το τελικό αποτέλεσμα. Για τους παραπάνω λόγους, η ξύλινη φωλιά κουβαλάει τα ονόματα των δημιουργών της -που αναγράφονται στη βάση της- αλλά και τις ελπίδες τους να εκτίσουν ήρεμα και χωρίς προβλήματα την ποινή τους και να καταφέρουν για τη ζωή τους ό,τι ο καθένας τους στοχεύει και προσπαθεί.

Για λόγους ασφαλείας της φυλακής (χρήση εργαλείων, υλικών κτλ.) ζητήθηκε η βοήθεια και συμπαράσταση από το διευθυντή των φυλακών κ. Βασίλη Αποστολάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως και έτσι οι εργασίες έγιναν στο χώρο του εργαστηρίου του Ε.Κ.Κ.Ν. με την επίβλεψη του προέδρου του συλλόγου σωφρονιστικών υπαλλήλων του καταστήματος κ. Δημήτρη Ασπρόπουλου.

Μάλιστα εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, για την καθοριστική τους συμμετοχή βραβεύτηκαν τόσο ο διευθυντής των φυλακών όσο και ο πρόεδρος του συλλόγου σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Διακρίσεων συνέχεια

Και οι διακρίσεις συνεχίζονται. Το σχολείο πήρε έπαινο από τη UNICEF για τη ζωγραφιά που δημιούργησε με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την Action Aid το σχολείο επιλέχθηκε ανάμεσα σε 13 σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετέχει στη συνάντηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα διεξαχθεί στις Σπέτσες από 21 έως 25 Οκτωβρίου.
Ακόμη έλαβε τιμητική διάκριση από τη Μέριμνα για το ζωγραφικό κολλάζ που δημιούργησαν οι μαθητές με θέμα «Η χαρά της ζωής».

«Οι μαθητές εκφράστηκαν καλλιτεχνικά γύρω από το δίπολο χαρά – αγάπη. Η «Μέριμνα», που στηρίζει παιδιά κι εφήβους με βιώματα σοβαρών ασθενειών ή και απώλειας οικείων τους, ενημερώνοντας κι ευαισθητοποιώντας παράλληλα την ελληνική κοινωνία, απευθύνθηκε και σ’ εμάς -μεταξύ άλλων φορέων πανελληνίως που σχετίζονται με παιδιά κι εφήβους- για να αναλάβουμε μια από τις είκοσι σημαντικότερες πανανθρώπινες αξίες και τα ανάλογα συναισθήματα.

Οι μαθητές με διάφορα υλικά -κυρίως εικαστικής δημιουργίας- κατασκεύασαν ένα πίνακα, που σταδιακά τον εμπλούτιζαν με τα χρώματα της ψυχής τους και πολλές χειροτεχνίες σχεδόν παιδικές με θέματα τα λουλούδια, κι όχι μόνον. Ετσι, χαίρονταν κατά την εξέλιξη έως το τέλος καθετί που έφτιαχναν πρώτα με την καρδιά κι έπειτα με τα χέρια τους», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Τέλος, βρίσκεται σε κυκλοφορία το δεύτερο βιβλίο του σχολείου με τίτλο «Η ανατολή της ζωής στις γειτονιές του κόσμου». Στο βιβλίο καταγράφονται τα ήθη και τα έθιμα γάμου και βάπτισης σε 11 χώρες του κόσμου, μέσα από προσωπικές διηγήσεις των μαθητών του σχολείου, που προέρχονται από διαφορετικές πατρίδες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου