ΤΟΠΙΚΑ

Κόκκινο πανί το ασφαλιστικό

κόκκινο-πανί-το-ασφαλιστικό-270281

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε χθες ο Σταύρος Κουτσουμπέλης, προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ από το Βόλο με αφορμή τις αλλαγές στο νέο ασφαλιστικό, τα φοροχαράτσια και το νέο μισθολόγιο που βρίσκεται στα σκαριά.

Ο κ. Κουτσουμπέλης προήδρευσε στο Βόλο σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων της ΑΔΕΔΥ ενόψει της πανεργατικής απεργίας που προκηρύχθηκε για τις 12 Νοεμβρίου. Ηταν ιδιαίτερα επικριτικός με τις αλλαγές που επέρχονται στο ασφαλιστικό -με βάση τουλάχιστον όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας- ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ευθύνες και στο συνδικαλιστικό κίνημα που από τη δεκαετία του ’90 και μετά αντιτίθονταν σε όλες τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ προέβλεψε ότι με τις προτάσεις που κατέθεσε η Επιτροπή Σοφών και σύμφωνα με όσα επισήμανε ο Υπουργός Εργασίας, οι νέες περικοπές στις συντάξεις είναι προ των πυλών, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόθεση της Κυβέρνησης να διευρύνει τα όρια συνταξιοδότησης και να ενσωματώσει τις επικουρικές μαζί με τις κύριες συντάξεις.

«Υιοθετείται η προώθηση του ατομικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος, με πλήρη ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών, η θεσμοθέτηση της αρχής των συγκεκριμένων εισφορών (και αβέβαιων παροχών), η ενοποίηση κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, η αύξηση των χρόνων εργασίας και η χορήγηση εθνικής σύνταξης βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με το πόρισμα το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση το προσδόκιμο ζωής και το συνολικό αριθμό ετών ασφάλισης του εργαζόμενου.

Προτείνεται, ακόμα, ο επανυπολογισμός των συντάξεων που δίνονται σήμερα, με βάση τα δεδομένα του νέου συστήματος με αδιευκρίνιστο ποσοστό αναπλήρωσης» τόνισε ο κ. Κουτσουμπέλας καταγγέλλοντας για προχειρότητα την Κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες που υπάρχουν διαχρονικά στο πολιτικό σύστημα για την υφαρπαγή των αποθεματικών τους από το κράτος και τη χρήση τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, την εμπλοκή των αποθεματικών τους στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και στο Χρηματιστήριο για να σημειώσει ότι το νέο ασφαλιστικό θα σηματοδοτήσει «την πλήρη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο νέο μισθολόγιο κατηγορώντας τον αρμόδιο υπουργό ότι μέχρι σήμερα και μετά τις διαρροές στον Τύπο για τις αλλαγές που έγιναν, αρνείται να δει την ΑΔΕΔΥ για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα ενώ για τα φοροχαράτσια επέκρινε την Κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να χτυπηθεί η μεγαλοφοριαφυγή και επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να «πληρώσουν πάλι τα μόνιμα υποζύγια, μισθωτοί δηλαδή και συνταξιούχοι»

Τέλος τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος απηύθυναν κάλεσμα στους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 12 Νοεμβρίου, χαρακτηρίζοντας την ως «μητέρα των μαχών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου