ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος στο διοικητικό κενό του Νοσοκομείου Βόλου

τέλος-στο-διοικητικό-κενό-του-νοσοκομ-246724

Με τροπολογία παρατείνεται πέραν του τριμήνου η δυνατότητα νόμιμης λειτουργίας του, χωρίς διοικητή

Λύση στο διοικητικό πρόβλημα του Νοσοκομείου Βόλου όσο και άλλων Νοσηλευτικών ιδρυμάτων που δεν διαθέτουν Δ.Σ., δίνει τροπολογία του υπ. Υγείας που υποβλήθηκε στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, «Για την ενεργειακή απόδοση».

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει σε μεγάλο αριθμό Νοσοκομείων της χώρας από τη μη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Ειδικότερα, μετά την για διαφόρους λόγους αποχώρηση και μη αναπλήρωση επί τρίμηνο Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών δημόσιων Νοσοκομείων, οι οποίοι κατείχαν αντιστοίχως και τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου των Διοικητικών Συμβουλίων τους, τα Διοικητικά Συμβούλια δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και να λάβουν αποφάσεις για το οποιοδήποτε ζήτημα, είτε αυτό είναι σημαντικό, όπως η παραλαβή έργων, η αντικατάσταση ιατρικών μηχανημάτων, η πληρωμή εφημεριών κ.λ.π. είτε πρόκειται για ζήτημα καθημερινής ρουτίνας.

Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι πλήττει τα ίδια τα εν λόγω Νοσοκομεία, τους εργαζόμενους, τους νοσηλευόμενους και τους ασθενείς, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή συνέχεια, την εξέλιξη αλλά και γενικά τη σταθερότητα ολόκληρου του δημόσιου συστήματος υγείας.

Προτεινόμενη ρύθμιση

1. α) Σε περίπτωση αποχώρησης του Διοικητή Νοσοκομείου, είναι δυνατή και νόμιμη η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου μέχρι το διορισμό νέου Διοικητή ακόμη και μετά την πάροδο του κατ’ άρθρο 13 παρ. 5 του νόμου 2690/1999 (ΦΕΚ 45/Α’/9-3-99) τριμήνου, εφόσον στο Νοσοκομείο υπάρχει Αναπληρωτής Διοικητής.

β) Σε περίπτωση αποχώρησης του Αναπληρωτή Διοικητή Νοσοκομείου, είναι δυνατή και νόμιμη η λειτουργία του Δ.Σ. του Νοσοκομείου μέχρι το διορισμό νέου Αναπληρωτή Διοικητή ακόμη και μετά την πάροδο του τριμήνου, εφόσον στο Νοσοκομείο υπάρχει Διοικητής.

γ) Τυχόν αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων που έχουν ληφθεί μετά το πέρας του τριμήνου από την αποχώρηση ή του Διοικητή ή του Αναπληρωτή Διοικητή και μέχρι το διορισμό νέου Διοικητή ή Αναπληρωτή Διοικητή, θεωρείται ότι έχουν ληφθεί με νόμιμη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Σε περίπτωση κατά την οποία έχουν εκλείψει ή αποχωρήσει για οποιονδήποτε λόγο οι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Νοσοκομείου του ΕΣΥ όπως ισχύει, καθήκοντα Προέδρου εκτελεί ο Αναπληρωτής Διοικητής του έτερου Νοσοκομείου και, εφόσον αυτός δεν υπάρξει, ο Διευθυντής της Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας. Με τη σύνθεση αυτή, το συλλογικό όργανο μπορεί να λειτουργήσει νομίμως, μέχρι τον διορισμό νέου Προέδρου και Αντιπροέδρου, ακόμη και μετά την πάροδο του τριμήνου, με την προϋπόθεση ότι τα λοιπά μέλη του επαρκούν για το σχηματισμό απαρτίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου