ΤΟΠΙΚΑ

Περισσότερος μπλε ουρανός στο Βόλο ~ Μύρισε Χριστούγεννα στην Κουμουνδούρου

περισσότερος-μπλε-ουρανός-στο-βόλο-μύ-246448

Πλούσιος στολισμός και πρόγραμμα 154 δράσεων για τα Χριστούγεννα στην πόλη

Περισσότερο μπλε ουρανό από την αρχή έως το τέλος της Δημητριάδος, αλλά και στις κάθετες σε αυτή δρόμους, περιλαμβάνει ο στολισμός για την περίοδο των Χριστουγέννων στο Βόλο. Χθες το βράδυ, έγινε πρόβα τζενεράλε στην οδό Κουμουνδούρου. Ο μπλε ουρανός επεκτάθηκε πάνω από το «Κολωνάκι» του Βόλου, στην οδό Κουμουνδούρου, στην οδό Γκλαβάνη και σε τμήμα της Ερμού (από Ογλ μέχρι Γκλαβάνη) και μόλις τα φώτα άναψαν για λίγα λεπτά, θαμώνες των καταστημάτων εστίασης και πολίτες που έκαναν τη βόλτα και τις αγορές τους στο κέντρο της πόλης, άφησαν επιφωνήματα ενθουσιασμού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Μύρισε… Χριστούγεννα στο Βόλο. Γεύση από γιορτές, πήραν χθες το βράδυ οι Βολιώτες που βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης. Ο μπλε ουρανός άναψε για λίγα λεπτά στην Κουμουνδούρου, την Γκλαβάνη και την Ερμού όπου επεκτείνεται φέτος ο γιορτινός φωτισμός.

Μπλε ουρανό θα έχει και το σύνολο της λεωφόρου Δημητριάδος από την αρχή έως το τέλος.

Τον εορταστικό διάκοσμο θα συμπληρώσουν λαμπιόνια στα δέντρα και πλούσιος φωτισμός κατά μήκος της Ερμού, ενώ τα γραμμικά παρτέρια με ελιές και κυκλάμινα ήδη ολοκληρώθηκαν στη Δημητριάδος και θα επεκταθούν και στην οδό Ιάσονος.

Το σήμα της έναρξης των γιορτών θα δοθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στην παραλία της πόλης, μπροστά από το μνημείο Ηρώων. Η πόλη δεν θα εγκαινιάσει τις εορταστικές εκδηλώσεις μόνο με άναμμα δέντρου αλλά και με το άναμμα των λαμπιονιών που θα στολίζουν τη θρυλική Αργώ που έχει πάρει εξέχουσα θέση απέναντι από το κτίριο Παπαστράτου. Η έναρξη των γιορτινών εκδηλώσεων θα γίνει με διάσημους προσκεκλημένους και πλούσιο μουσικό πρόγραμμα και καλείται όλη η πόλη να συμμετέχει στη γιορτή.

Για την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν προγραμματιστεί συνολικά 154 καλλιτεχνικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους που θα ξεκινήσουν στις 4 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν 8 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου θα χωροθετηθεί το Χωριό του Αϊ Βασίλη αλλά και το πάρκο με τα παιχνίδια που φέτος θα είναι μεγαλύτερο και με περισσότερα όργανα. Στην ίδια πλατεία, μετακομίζει το παγοδρόμιο που φέτος θα έχει και εξέδρα, ενώ θα φιλοξενηθεί για μία ακόμη χρονιά το σόου frozen.

Στην πλατεία Πανεπιστημίου φέτος θα γίνει Σοκαλατούπολη. Θα υπάρχει καρουζέλ, ενώ θα στηθεί σκηνή, όπου κάθε βράδυ από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά θα δίνονται συναυλίες από τοπικά μουσικά σχήματα.

Μία δεύτερη σκηνή θα στηθεί στον Αγιο Νικόλαο όπου θα γίνει και η κεντρική γιορτή για τους μικρούς δημότες του Βόλου.

Για φέτος τα Χριστούγεννα θα στηθούν δύο φάτνες με ζωντανά ζωάκια: μία στην πλατεία Αγίου Νικολάου και πιθανότατα η δεύτερη στην πλατεία του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας.

Το τρενάκι που πέρυσι εκτελούσε κυκλικό δρομολόγιο από το δημαρχείο μέσω της Ιάσονος έως τα Κύματα και από εκεί μέσω της Δημητριάδος επιστροφή, θα εμπλουτίσει το δρομολόγιό του με στάση και στην Αργώ στην παραλία της πόλης.

Εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί και το τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις γιορτές.

Τα Τίμια Δώρα για πρώτη φορά στο Βόλο

Τα Τίμια Δώρα, χρυσός, λιβάνι και σμύρνα που πρόσφεραν οι τρεις μάγοι στο νεογέννητο Χριστό, βγαίνουν για πρώτη φορά από το Αγιο Ορος και θα παραμείνουν στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στη Ν. Ιωνία από 21 έως 28 Δεκεμβρίου. Αλλη μία φορά τα Τίμια Δώρα είχαν βγει εκτός Αγίου Ορους, προκειμένου να εκτεθούν για προσκύνημα στη Ρωσία.

Η έλευση των Τιμίων Δώρων αναμένεται να τονώσει το θρησκευτικό τουριστικό ρεύμα στην περιοχή μας. Φυλάσσονται επί αιώνες στην ιερά Μονή του Αγίου Παύλου του Αγίου Ορους και στη διάρκεια της παραμονής τους, θα τελεστούν Ιερές Ακολουθίες στο ναό, τις οποίες αναμένεται να παρακολουθήσουν πλήθος πιστών.

Τα Τίμια Δώρα, χρυσός, λιβάνι και σμύρνα που πρόσφεραν οι τρεις μάγοι στο νεογέννητο Χριστό, αποτελούν θησαυρούς πίστης και πολύτιμα κειμήλια για εκατομμύρια πιστών απανταχού της γης.

Ο χρυσός βρίσκεται σε μορφή εικοσιοκτώ επιμελώς σκαλισμένων επιπέδων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων (παραλληλογράμμων, τραπεζοειδών, πολυγώνων κτλ.) και διαστάσεων περίπου 5 εκ. x 7 εκ. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό σχέδιο πολύπλοκης καλλιτεχνικής μικροεπεξεργασίας. Ο λίβανος και η σμύρνα διατηρούνται ως μείγμα υπό την μορφή εξήντα δύο περίπου σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς.

Η πνευματική αλλά και η υλική, ιστορική και αρχαιολογική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη και γι’ αυτό το λόγο φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο θησαυροφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου