ΤΟΠΙΚΑ

Εξωτερικό απινιδωτή απέκτησε ο Βόλος

εξωτερικό-απινιδωτή-απέκτησε-ο-βόλος-247416

Δωρεά από την οικογένεια Αλ. Λουκιπούδη ~ Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων εγκατέστησε το μηχάνημα σε μαγαζί στην οδό Δημητριάδος 174Β

Τον πρώτο αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή απέκτησε ο Βόλος έπειτα από συγκινητική δωρεά της οικογένειας Λουκιπούδη, η οποία «έχασε» τον 30χρονο γιο της σε ψαροτούφεκο στο Λεφόκαστρο, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μετά την τραγική απώλεια η οικογένεια του εκλιπόντος αποφάσισε να ενισχύει οικονομικά τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, η οποία αξιοποίησε τα χρήματα για την αγορά του εξωτερικού απινιδωτή.

Η οικονομική ενίσχυση της οικογένειας Αλ. Λουκιπούδη έπιασε τόπο καθώς ήδη χθες η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων εγκατέστησε τον αυτόματο απινιδωτή σε κατάστημα στην οδό Δημητριάδος 174Β με Κουμουνδούρου.

Το ποσοστό επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή στην Ευρώπη ανέρχεται στο 35-45% όταν στην Ελλάδα είναι μόλις 2%, ενώ η καρδιακή ανακοπή ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό των αιφνίδιων θανάτων.

Ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, Βασίλης Ηλιόπουλος, εξηγεί στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ότι πολλοί Βολιώτες, εθελοντές και μη, έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση απινιδωτή, ενώ και κάποιος που δεν γνωρίζει είναι πολύ εύκολο να τον χρησιμοποιήσει καθώς υπάρχει η κατάλληλη σήμανση.

«Ο πολίτης που θα βρεθεί σε ανάγκη δεν έχει παρά να πατήσει το κουμπί για την έναρξη της λειτουργίας και να κολλήσει τα δύο αυτοκόλλητα στο κάτω αριστερό πλευρό και πάνω από το αριστερό στήθος ώστε να δημιουργήσει τόξο πάνω από την καρδιά και όταν γίνει η ηλεκτρική εκκένωση η καρδιά να επανέλθει στη λειτουργία της» είπε ο ίδιος.

Ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «παντού στην Ευρώπη σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πάνω από 170 άτομα όπως σε γήπεδα ή γυμναστήρια ή δημόσιες υπηρεσίες υπάρχει τοποθετημένος ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής. Ομως, δυστυχώς στην Ελλάδα ο κανονισμός δεν τηρείται παρά το μεγάλο ποσοστό θανάτων από καρδιακή ανακοπή».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου