ΤΟΠΙΚΑ

Σώζονται οκτώ στις δέκα ~ Αναγκαία η ενημέρωση και η πρόληψη

σώζονται-οκτώ-στις-δέκα-αναγκαία-η-ενη-24246

Περισσότερες από 100 Βολιώτισσες προσήλθαν τον τελευταίο χρόνο στο Νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις καρκίνου του μαστού

Ασπίδα προστασίας της υγείας αλλά και της μακροβιότητας για οκτώ στους δέκα ασθενείς είναι ο προληπτικός έλεγχος, τον οποίο έχουν ήδη πραγματοποιήσει 100 και πλέον γυναίκες από τη Μαγνησία, οι οποίες προσήλθαν στο Νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις καρκίνου του μαστού στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή κατά την οποία ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται σε μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά θεραπεύεται σε ποσοστό που φθάνει έως το 100% όταν εντοπίζεται εν τη γενέσει, όπως ανέφερε η Σμαρούλα Διβάνη, κυτταρολόγος, διευθύντρια του τμήματος Κλινικής Κυτταρολογίας του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες ο Α’ Σοροπτιμιστικός Ομιλος Βόλου στην αίθουσα του «Παρκ» και στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας υγείας. Ομιλήτριες ήταν Αλεξάνδρα Πολύζου, μικροβιολόγος – βιοπαθολόγος και η Σμαρούλα Διβάνη, κυτταρολόγος, διευθύντρια του τμήματος Κλινικής Κυτταρολογίας του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Η κ. Διβάνη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο καρκίνος του τραχήλου στα πρώτα του στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα και πάνω από το 80% των γυναικών στις οποίες διαγνώστηκε σε πρώιμο στάδιο η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, θεραπεύονται πλήρως.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αναπτύσσεται πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερες των 45 ετών και εάν ανακαλυφθεί σε πρώιμο στάδιο είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμος.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύσκολο να ανιχνευτεί στα αρχικά του στάδια και γι’ αυτό το λόγο είναι από τους πλέον επικίνδυνους.

Ο καρκίνος του μαστού, αντίστοιχα, είναι, όπως προαναφέρθηκε, η πιο συχνή μορφή καρκίνου και για να θεραπευτεί, πρέπει να διαγνωστεί έγκαιρα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η κ. Διβάνη υπογράμμισε ότι στις στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου κατέχουν σημαντική θέση η γυναικολογική εξέταση, το υπερηχογράφημα και η μαστογραφία, παράλληλα με την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε καθημερινή βάση.

Η κ. Πολύζου επεσήμανε από την πλευρά της ότι η παχυσαρκία, η υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι νεοπλασματικές ασθένειες αποτελούν τις βασικές αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα νοσήματα αυτά ονομάζονται νοσήματα φθοράς ή νοσήματα τρόπου ζωής, γιατί πράγματι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε. Η κακή διατροφή, η σωματική αδράνεια, το στρες και το κάπνισμα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα παραπάνω νοσήματα. Η καλύτερη προσέγγιση στην αντιμετώπισή τους είναι η πρόληψη, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο, καθώς το 80% των καρδιαγγειακών νοσημάτων και το 40% των νεοπλασματικών νόσων μπορούν να προληφθούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο υγιεινός τρόπος ζωής και οι εμβολιασμοί, επεσήμανε η κ. Πολύζου, αποτελούν την πρωτογενή πρόληψη, ενώ εξίσου σημαντική είναι η δευτερογενής και η τριτογενής πρόληψη, που σώζουν κυριολεκτικά ζωές.

Το πάνελ των ομιλητριών της χθεσινής εκδήλωσης

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου