ΤΟΠΙΚΑ

«Βουβή» Πρωτοχρονιά στην εστίαση

βουβή-πρωτοχρονιά-στην-εστίαση-234291

«Ξαφνικός θάνατος» δύο ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου για κέντρα διασκέδασης, κλαμπ και εκατοντάδες εργαζόμενους και στον Βόλο. Η «βουβή» Πρωτοχρονιά, που επιβάλλει η Κυβέρνηση από τις έξι σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, προκαλεί οργή σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μετά την ψυχρολουσία με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, η εστίαση ήταν προετοιμασμένη για την επιβολή νέων μέτρων. Στον Βόλο, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι πίστευαν ότι θα επικρατήσει το σενάριο της λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυκτα. Το μεταμεσονύκτιο λουκέτο θα ισχύει, είναι όμως το μικρότερο κακό. Το κλείσιμο της μουσικής στην εστίαση δεν ανέτρεψε μόνο τα σχέδια για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν για ολόκληρες οικογένειες και παρέες. Ξάφνιασε επιχειρήσεις και εργαζόμενους και προκαλεί οργή.

«Από αύριο (σ.σ. σήμερα) τα νυχτερινά μαγαζιά βγαίνουν από τον χάρτη της εστίασης. Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι η τελευταία ημέρα που λειτουργούμε», είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξοργισμένος, ο ιδιοκτήτης του Premiera, Αλέκος Αναστασόπουλος. Με το κλείσιμο της μουσικής, κέντρα διασκέδασης, μπαρ και κλαμπ δεν μπορούν να λειτουργούν. «Είχαμε μία κρυφή ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να δουλέψουμε από τις 8:30 το βράδυ έως τα μεσάνυκτα, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Όταν όμως κλείνουν τη μουσική είναι σαν να μας βάζουν λουκέτο. Πώς θα λειτουργούν τα κέντρα διασκέδασης χωρίς μουσική; Μας γυρνούν πίσω στο 2020 και χωρίς αποζημιώσεις», λέει σε έντονο ύφος.

Η ανακοίνωση των μέτρων στο παρά πέντε του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν συνεπάγεται ολική καταστροφή για τις επιχειρήσεις. Είχαν στολίσει, είχαν προχωρήσει σε προμήθειες, έδωσαν ανοιχτές επιταγές για κάβες, λουλούδια, είχαν κλείσει προσωπικό και μουσικά σχήματα, όσοι είχαν κλείσει μεγάλα ονόματα του πενταγράμμου έδωσαν προκαταβολές και προχώρησαν σε κρατήσεις τραπεζιών για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. «Ολες οι κρατήσεις σε λίγα λεπτά ακυρώθηκαν. Κλειδώνουμε λουκέτο και μένουμε όχι απλώς χωρίς μεροκάματο και με τα χρέη να τρέχουν, αλλά με ανοιχτές επιταγές στην αγορά που θα πρέπει να καλύψουμε, άγνωστο πώς. Μιλάμε για ολική καταστροφή», σημειώνει ο κ. Αναστασόπουλος.

Λουκέτο χωρίς αποζημίωση

«Το μόνο που νιώθουμε είναι οργή. Τι να σκεφτεί κανείς; Την προετοιμασία που ακυρώνεται; Το λουκέτο που μας βάζουν χωρίς αποζημίωση; Τα πάγια λειτουργικά έξοδα που δεν θα καλυφθούν; Εμείς ως κλαμπ – μπαρ δεν μπορούμε να λειτουργούμε χωρίς μουσική», αναφέρει ο ιδιοκτήτης του «Ελξις», Σάκης Καλλιός.

Ο ίδιος αναφέρει ότι από το νέο έτος οι επιχειρήσεις καλούνται να ξεκινήσουν να πληρώνουν και να ρυθμίζουν χρέη της προηγούμενης καραντίνας. «Μας ζητούν να πληρώσουμε για το διάστημα που ήμασταν κλειστοί, χωρίς να μας αφήνουν να δουλέψουμε. Μία πρόταση έχω να κάνω: Να αναλάβει το κράτος να πληρώσει τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων από το ρεύμα μέχρι τον ΕΦΚΑ και ας μη δώσει ούτε ευρώ αποζημίωσης στους επιχειρηματίες», λέει σε έντονο ύφος.

Είναι το τελειωτικό χτύπημα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου, μιλά για το τελειωτικό χτύπημα που δέχεται η διασκέδαση και μάλιστα στο παρά πέντε…

«Το 50% των επιχειρήσεων στη Μαγνησία είναι κλειστοί χώροι που λειτουργούν με μουσική. Χωρίς μουσική δεν μπορούν να λειτουργήσουν και άρα κλείνουν. Το υπόλοιπο 50% που διαθέτει και ανοιχτούς χώρους θα πληγεί εξίσου πολύ, καθώς χωρίς τη μουσική δεν θα υπάρχει νόημα να βγει κάποιος έξω. Οι αμιγώς κλειστοί χώροι καταστρέφονται εντελώς και οι μερικώς πληττόμενοι, πλήττονται επιπλέον. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή στην εστίαση, που ήδη το τελευταίο τρίμηνο έχει χάσει από 50% έως 70% του τζίρου της εξαιτίας των μέτρων για τους ανεμβολίαστους», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

«Οι επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να λειτουργούν τι θα κάνουν με το προσωπικό τους, που δεν θα τους χρειάζονται όλους από τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυκτα; Τι θα γίνει με τους dj’s; Θα τους απολύσουμε; Όταν κύριοι ανακοινώνετε μέτρα, οφείλετε να ανακοινώνετε και αντίμετρα. Αυτή τη στιγμή επιχειρήσεις και εκατοντάδες συνεργάτες μας εργαζόμενοι βρίσκονται στο απόσπασμα», σημειώνει ο πρόεδρος της εστίασης.

Ο κ. Στεφάνου ζητά δέσμη πέντε μέτρων: αναστολή ενοικίου για τις επιχειρήσεις από τον Δεκέμβριο, επιδότηση των εργαζομένων στην εστίαση, αποζημιώσεις, οι επιστρεπτέες να γίνουν μη επιστρεπτέες και να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6%.

Πρωτοχρονιά στην ανεργία

Το κλείσιμο της μουσικής στέλνει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους του κλάδου, που απασχολούνται σε καταστήματα εστίασης που είτε θα συνεχίσουν να λειτουργούν είτε θα κλείσουν.

Πρόκειται για μουσικούς και dj’s οι οποίοι μένουν ημέρες γιορτινές που περίμεναν να δουλέψουν χωρίς μεροκάματο, με τα έξοδα των νοικοκυριών τους να «τρέχουν» και χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα επιστρέψουν και πώς θα επιβιώσουν εκτός εργασίας.

Ο συγκεκριμένος κλάδος της εστίασης είναι μάλιστα ο περισσότερο πληττόμενος, καθώς η μουσική ήταν κλειστή τους πρώτους έξι μήνες του 2021, άνοιξε το καλοκαίρι και ξαναμπαίνει στο pause, εντελώς ξαφνικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου