ΤΟΠΙΚΑ

«Πικρός» ο καφές για την εστίαση ~ Ανησυχία για τους κλειστούς χώρους

πικρός-ο-καφές-για-την-εστίαση-ανησυ-430351

Προσπάθειες των επαγγελματιών για απορρόφηση της αύξησης –«Χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης» δηλώνει ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου

Εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες, που καλούνται να διαχειριστούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις «Συμπληγάδες» της ανατίμησης σε βασικά είδη, όπως ο καφές και το lock down σε ανεμβολίαστους. Πολλά τα μέτωπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες του κλάδου, με τους επιχειρηματίες, που διατηρούν καταστήματα εστίασης με κλειστούς χώρους, να προβληματίζονται για τα μέτρα, που θα ισχύουν προσεχώς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να απορροφήσουμε την αύξηση και να μη μετακυλήσει στον καταναλωτή, επί του παρόντος. Δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες ή τον επόμενο καιρό. Κάνουμε την προσπάθεια, αλλά πρέπει να βοηθηθούμε από την πολιτεία. Περιμένουμε να ανοίξουν οι κλειστές επιχειρήσεις, ενώ οι ανοιχτές υπολειτουργούν».

Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι επαγγελματίες της εστίασης για να απορροφήσουν την αύξηση στην τιμή του καφέ και άλλων ειδών, με τον πρόεδρο να επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «δεν λειτουργούμε και δεν έχουμε έσοδα».

Προσδοκία των ιδιοκτητών επιχειρήσεων με εσωτερικούς χώρους είναι να ανοίξουν μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, επιφυλάξεις για τη λειτουργία μόνο με εμβολιασμένους πελάτες. «Μόνο το 50% των πελατών μας θα μπορεί να εισέρχεται και μόνο όσοι είναι εμβολιασμένοι. Αρα ξεκινάμε με 50% λιγότερο τζίρο» τονίζει ο πρόεδρος.

Ρευστή και αβέβαιη παραμένει η κατάσταση στον κλάδο, με τον φόβο για μελλοντικά λουκέτα να διατηρείται στο μεταξύ. «Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε εικόνα προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας και τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς» υπογραμμίζει ο πρόεδρος, για να προσθέσει ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ουσιαστική οικονομική στήριξη και το έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη».

Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μην είναι «πικρός» ο καφές για τους καταναλωτές, «προς το παρόν, αλλά πρέπει να δούμε και κάποια μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, γιατί η εστίαση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Υπολειτουργεί. Είναι πληττόμενη, δηλαδή, τόσο στις επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές, αλλά και για όσες είναι κλειστές επί δεκαοχτώ μήνες και περιμένουν να ανοίξουν» συμπληρώνει ο πρόεδρος.

Στο διά ταύτα ο Στέφανος Στεφάνου επισημαίνει ότι «είμαστε πληττόμενοι, διότι δεν υπάρχει κατανάλωση. Πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά την κατάσταση η κυβέρνηση και να θεσπίσει ουσιαστικό πρόγραμμα στήριξης. Πρέπει να θεσπιστούν πραγματικά μέτρα στήριξης για την εστίαση, η οποία έχει σοβαρό πρόβλημα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου