ΤΟΠΙΚΑ

«Δύσκολα άμα δεν έχεις πλάτες…»

δύσκολα-άμα-δεν-έχεις-πλάτες-213591

Για δικαίωση της «Πρωτοβουλίας των 5 Δημάρχων» που επέλεξαν καθαρά αυτοδιοικητική ατζέντα στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και στον δημοσιογράφο Τάκη Καμπύλη σχετικά με το κλίμα που διαμορφώνεται πανελλαδικά μετά τις επιλογές των κομμάτων για τα πρόσωπα που θα κατέλθουν ως υποψήφιοι.

«Δύσκολα θα υπήρχε μεγαλύτερη δικαίωση της «Πρωτοβουλίας των 5 Δημάρχων» από το κλίμα που διαμορφώνεται πανελλαδικά με τις επιλογές των κομμάτων. Ανεξάρτητα από τις τοπικές ιδιαιτερότητες, αυτό που προκύπτει και γίνεται απολύτως φανερό είναι ότι η εποχή του στείρου κομματισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει φθάσει στο τέλος της. Και αυτό το βλέπει κανείς, λίγο ως πολύ, σε όλη την Ελλάδα και αφορά και τα δυο μεγαλύτερα, σήμερα, κόμματα», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης

Ο Δήμαρχος Βόλου εκτίμησε ότι, όσοι το επιχειρήσουν, δεν θα μπορέσουν τελικά να επιβάλουν μια στείρα κομματική αντιπαράθεση στις εκλογές του Μαΐου, αλλά εν τέλει θα υπάρξει αντιπαράθεση προγραμμάτων, ιδεών και σχεδίων για τις πόλεις και την Αυτοδιοίκηση. «Πιστεύω», ανέφερε χαρακτηριστικά, «ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο περισσότερο θα εκφράζεται αυτή η δυναμική υπέρ μιας ατζέντας για θέματα που αφορούν τις πόλεις, τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και το Κράτος, τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες και το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα της εποχής μας, που είναι η νέα φτώχεια και η ανεργία και το πώς μπορούν οι Δήμοι να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια εποχή που το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές και συγκεκριμένα για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ που, σύμφωνα με την άποψη του δημοσιογράφου, έχει κομματικοποιήσει με τις επιλογές του τις εκλογές αυτές, ο κ.Σκοτινιώτης υπενθύμισε ότι κατά την τοποθέτησή του στην τελευταία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που αποφάσισε τη στρατηγική του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιόρισε την κομματική αναμέτρηση και το δίλημμα στις περιφερειακές εκλογές. «Προφανώς, εισπράττοντας μηνύματα που έρχονται από τις τοπικές κοινωνίες, απέφυγε να θέσει το κομματικό δίλημμα στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Και αυτό είναι θετικό και αποτελεί νίκη της Αυτοδιοίκησης. Ενώ, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με μια έντονα κομματική ατζέντα, ειδικά για την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση ο Πρόεδρός του αποφεύγει να το θέσει ευθέως».

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς μπορεί να σταθεί ένας ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος όταν δεν έχει πίσω του ό,τι έχει απομείνει από τις «πλάτες» – επικοινωνιακές και οικονομικές – των μεγάλων κομμάτων, ο Δήμαρχος Βόλου απάντησε: «Σας διαβεβαιώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και το ζω εγώ, όπως και όσοι άλλοι συνάδελφοι δεν έχουμε μία ισχυρή κομματική στήριξη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και οικονομικά και επικοινωνιακά. Δεν υπάρχει, επίσης, η κομματική δεξαμενή των υποψηφίων. Άρα πρέπει να βρεις ανθρώπους αποφασισμένους, μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και το κλίμα απαξίωσης όσον αφορά τη συμμετοχή στα δημόσια πράγματα, να εργαστούν για τις πόλεις τους. Παράλληλα, όμως, έχεις και το πλεονέκτημα ότι απευθύνεσαι σε κάθε δημιουργική και αναγεννητική δύναμη της τοπικής κοινωνίας, χωρίς να δεσμεύεσαι από κομματικές περιχαρακώσεις».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου