ΤΟΠΙΚΑ

Μαγνησία: 442 κρούσματα με το «καλημέρα» στα σχολεία

μαγνησία-442-κρούσματα-με-το-καλημέρα-213039

Με αριθμό κρουσμάτων τετραπλάσιο από τη χειρότερη ημέρα του περασμένου Νοεμβρίου, μήνας κατά τον οποίο η πανδημία σάρωσε τις σχολικές οικογένειες, επαναλειτούργησαν διά ζώσης χθες τα σχολεία στη Μαγνησία. Συνολικά 442 κρούσματα καταγράφηκαν με το «καλημέρα» των μαθημάτων, εκ των οποίων τα 114 αφορούσαν σε εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρρυθμίες στο σχολικό πρόγραμμα. Επιπλέον 338 κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε μαθητές μέσω self test, τα οποία αρκετοί γονείς, ιδίως στον Βόλο, κλήθηκαν να παραλάβουν από τα σχολεία, επειδή εξαντλήθηκαν από τα φαρμακεία τις προηγούμενες ημέρες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για μαζικές απουσίες με την επαναλειτουργία των σχολείων χθες στη Μαγνησία. Σε επίπεδο Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καταγράφηκαν 86 κρούσματα σε μαθητές και 46 σε εκπαιδευτικούς, ενώ σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καταγράφηκαν 242 κρούσματα σε μαθητές και 68 σε εκπαιδευτικούς. Ωστόσο κανένα τμήμα δεν ανέστειλε τη λειτουργία του, καθώς τα κρούσματα «μοιράστηκαν» στο σύνολο των σχολικών μονάδων και μάλιστα σε μονοψήφιους αριθμούς. Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων καταγράφτηκαν σε σχολείο της δευτεροβάθμιας όπου εντοπίστηκαν συνολικά εννέα περιπτώσεις νοσούντων μαθητών και εκπαιδευτικών μετά από διενέργεια self test. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων μαθητών είναι πάνω από τον μηνιαίο αριθμό κρουσμάτων σε μαθητές ολόκληρο τον περασμένο Δεκέμβριο!

Απουσίες για τις οποίες όμως δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, καταγράφτηκαν και από μαθητές οι οποίοι δεν νοσούν, αλλά με ευθύνη των γονιών τους έμειναν στο σπίτι για να αποφύγουν να κολλήσουν.

Αξημέρωτα στο σχολείο για να δώσουν self test

Διευθυντές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν χθες αξημέρωτα στο σχολείο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν γονείς που δεν κατάφεραν τις προηγούμενες ημέρες να προμηθευτούν self test από το φαρμακείο για να μπορέσουν τα παιδιά να υποβληθούν σε έλεγχο και να επιστρέψουν στα μαθήματα.

Διψήφιος αριθμός γονέων στη δευτεροβάθμια και μόλις τρεις σε επίπεδο πρωτοβάθμιας απευθύνθηκαν από τις 7 το πρωί στα σχολεία, προκειμένου να προμηθευτούν self test. Στη δευτεροβάθμια μάλιστα υπήρχαν περιπτώσεις γονέων που ζήτησαν από τους καθηγητές να κάνουν το τεστ στα παιδιά τους επειδή εκείνοι εργάζονται και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν σπίτι, να υποβάλλουν τα παιδιά σε έλεγχο, να εκδώσουν κάρτες και στη συνέχεια να τα ξαναπάνε στο σχολείο. Βεβαίως τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται να διενεργείται από εκπαιδευτικούς και αναγκάστηκαν είτε να κάνουν μόνοι τους οι μαθητές το τεστ είτε να πάνε στον χώρο εργασίας των γονιών τους.

Σημειώνεται ότι τόσο από την περασμένη Παρασκευή, όσο και προχθές Κυριακή, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, διένειμε όσα self test είχε σε απόθεμα στα σχολεία, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες μαθητών.

Στο παρά πέντε νέες διανομές self test

Χθες το πρωί σε επίπεδο γυμνασίων και λυκείων στη Μαγνησία διανεμήθηκαν επιπλέον 1.500 self test, τα οποία έστειλε στο παρά πέντε το Υπουργείο Παιδείας. Βάσει δε της ενημέρωσης που υπάρχει, θα αποσταλούν και νέες ποσότητες τεστ για να υπάρχει απόθεμα στα σχολεία.

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στους γονείς, μετά τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα, να πάνε στα φαρμακεία για να προμηθευτούν τα υπόλοιπα τεστ και να μην απευθύνονται στα σχολεία. Στα σχολεία υπάρχει απόθεμα προκειμένου να γίνονται τα καθημερινά τεστ σε περίπτωση κρούσματος και κινδυνεύει να εξαντληθεί αν οι γονείς συνεχίσουν να ζητούν από τις σχολικές μονάδες τα τεστ», σημείωσε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας.

Αρρυθμίες φέρνουν προσλήψεις κατόπιν εορτής

Η νόσηση συνολικά 114 εκπαιδευτικών, 46 στην πρωτοβάθμια και 68 στη δευτεροβάθμια προκάλεσε αρρυθμίες, καθώς δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί στη διάθεση για να καλύψουν τα κενά. Μόνο μετά τη χθεσινή ημέρα, το Υπουργείο Παιδείας, ενημέρωσε ότι πρόκειται να προβλέψει κονδύλια για την πρόσληψη τριμηνιτών εκπαιδευτικών που θα αναλάβουν να καλύψουν τα κενά λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλη Μούσιο, τα χθεσινά κενά καλύφθηκαν εκ των ενόντων στα σχολεία. «Τις κενές θέσεις κάλυψαν εκπαιδευτικοί που κάνουν ενισχυτική διδασκαλία, παράλληλη στήριξη ή ακόμη και οι ίδιοι οι διευθυντές», σημείωσε. «Ως κλάδος ζητούμε αναστολή της λειτουργίας ενός τμήματος από το πρώτο κρούσμα για να μην υπάρχει διασπορά και προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών προκειμένου να μη διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία», τόνισε ο κ. Μούσιος. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αγωνία εκπαιδευτικών και γονέων για το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα στα σχολεία.

Στη δευτεροβάθμια επίσης έγινε προσπάθεια εκ των έσω για να μην υπάρχουν μαθήματα με κενά ή να μην αναγκαστούν να φύγουν οι μαθητές από τα σχολεία λόγω νόσησης εκπαιδευτικών. «Οι ώρες καλύφθηκαν είτε από εκπαιδευτικούς που δεν συμπληρώνουν ωράριο, είτε από κάποιους που είχαν κενό είτε με αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Μόνο ένα τμήμα μας αναφέρθηκε ότι σχόλασε νωρίτερα», σημείωσε ο κ. Σταχτέας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου