ΤΟΠΙΚΑ

Πήλιο και Οθρυς στο «μάτι» της νέας κακοκαιρίας

πήλιο-και-οθρυς-στο-μάτι-της-νέας-κακ-213070

Με άγριες διαθέσει φτάνει στη Μαγνησία η νέα κακοκαιρία με την κωδική ονομασία «Διομήδης», που αναμένεται να «κυκλώσει» τον Βόλο και τον υπόλοιπο νομό μέχρι τέλος της τρέχουσας εβδομάδας με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και μέσα στην πόλη του Βόλου.

Οι πολίτες της Μαγνησίας χθες, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, έλαβαν μήνυμα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Με το μήνυμα το υπουργείο απευθύνει εξαιρετικά επείγουσα προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή το επόμενο 48ωρο. Καλούνται οι κάτοικοι της Μαγνησίας να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται αύριο Τετάρτη 12-1 σε περιοχές του Ολύμπου, στην Αργιθέα, στο Πήλιο και την Οθρυ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με 190 μηχανήματα έργου και 11.000 τόνους άλατος σε καθορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Κάθετη θα είναι επίσης η πτώση της θερμοκρασίας, που αναμένεται να φτάσει μέχρι τους – 6 βαθμούς Κελσίου.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από αύριο μέχρι το ερχόμενο Σάββατο σε όλο τον νομό θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι και οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και μέσα στον Βόλο.

Για σήμερα Τρίτη στον Βόλο αναμένεται συνεχής βροχόπτωση και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς, ενώ αύριο Τετάρτη η μέγιστη θερμοκρασία στον Βόλο θα είναι 6 βαθμοί. Για αύριο Τετάρτη προβλέπονται βροχές και χιονόνερο.

Ασθενής χιονόπτωση προβλέπεται μέσα στον Βόλο τα ξημερώματα μεθαύριο Πέμπτη. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει το 0.

Εντονη χιονόπτωση προβλέπεται μέσα στον Βόλο την Παρασκευή με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους -3 βαθμούς Κελσίου.

Εντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Τρίτη και στον Αλμυρό, όπου αναμένονται χιονοπτώσεις από την Πέμπτη και μετά, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι –5 βαθμούς.

Χιονοπτώσεις προβλέπονται και στην Αργαλαστή την ερχόμενη Πέμπτη. Μία μέρα νωρίτερα οι μετεωρολόγοι για την περιοχή του Νοτίου Πηλίου προβλέπουν έντονες βροχοπτώσεις και χιονόνερο.

Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας από σήμερα Τρίτη προβλέπονται επίσης στην ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου, όπου την ερχόμενη Παρασκευή η πρόγνωση δείχνει επίσης χιονοπτώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα μειωθεί στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Τετάρτη σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της πολιτικής προστασίας θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους -4 βαθμούς Κελσίου. Στον ορεινό όγκο του Πηλίου θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας οι χιονοπτώσεις αλλά και οι πολικές θερμοκρασίες.

Με λευκό τοπίο αναμένεται να ξημερώσουν την Παρασκευή και οι κάτοικοι των νησιών των Βορείων Σποράδων.

Εκκληση στους δήμους να είναι έτοιμοι

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη με τη συμμετοχή και του διευθυντή της ΕΜΥ Θεόδωρου Κολυδά ο οποίος ενημέρωσε για την εξέλιξη του φαινομένου που αναμένεται να πλήξει τη Θεσσαλία.

Με επιστολή της η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας καλεί τους Δήμους να βρίσκονται σε ετοιμότητα στις περιοχές ευθύνης τους με το σύνολο των μηχανημάτων τους σε διασπορά για την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση. Ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου από την Πολιτική Προστασία πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο τριψήφιος αριθμός 112 με προειδοποιητικό μήνυμα προς τους πολίτες για την λήψη των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Συστάσεις από τον Δήμο Βόλου

Συστάσεις προς τους πολίτες και από τον Δήμο Βόλου για τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

«Παρακαλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, αποφεύγοντας όσες δεν είναι αναγκαίες και να ακολουθούν πιστά τις αναλυτικές οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες.

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής του Βόλου έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και ο μηχανισμός των υπηρεσιών του Δήμου μας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Προς ενημέρωση των πολιτών θα εκδίδονται, όποτε απαιτηθεί, ενημερωτικές ανακοινώσεις, στη βάση πάντα των όσων αναφέρουν οι προγνώσεις της ΕΜΥ και την κατάσταση που διαμορφώνεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Βόλου.

Χρήσιμες οδηγίες για μετακινήσεις

Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες αν κατοικούν σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις να προμηθευτούν υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες και να φροντίσουν για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).
Επίσης να ελέγχουν το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν χρειαστεί να μετακινηθούν με ΙΧ συστήνεται να προσέχουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να παραμείνουν στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Επίσης να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες και να προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη, κ.α..

Εξάλλου συστήνεται να αποφεύγεται η διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια) και να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης, οι πολίτες να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ 199 -Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112- ΕΚΑΒ 166).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου