ΤΟΠΙΚΑ

Είδη προστασίας στα χαρτιά…

είδη-προστασίας-στα-χαρτιά-209454

Προμήθεια 229.271,04 ευρώ ενέκρινε η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βόλου – Απ. Παπαδούλης: «Οι εργαζόμενοι δεν κάνουν χρήση των ειδών, που τους παρέχονται»

Συνολικά 45 διαφορετικά είδη ατομικής προστασίας για τις ανάγκες των εργαζομένων προμηθεύεται κάθε χρόνο ο Δήμος Βόλου, όπως προβλέπεται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Από γαλότσες, γιλέκα, γάντια, κράνη, μάσκες, φόρμες, ειδικά γυαλιά, άρβυλα, αδιάβροχα ή ψάθινα καπέλα, μέχρι και ειδικά παντελόνια, γεμίζουν οι αποθήκες… Φαίνεται όμως ότι οι εργαζόμενοι αποφεύγουν να τα χρησιμοποιούν, όπως παρατηρήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Βόλου.

Επί τάπητος ήρθε προς έγκριση η κατακύρωση διαγωνισμού για την προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας για τις ανάγκες των εργαζομένων που υπηρετούν στις Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών, Καθαριότητας, Πρασίνου, Κοιμητηρίων, Βιώσιμης Κινητικότητας και Διοικητικών Υπηρεσιών.

Πρόκειται για προμήθεια προϋπολογισμού 229.271,04 ευρώ, η οποία κατακυρώθηκε ανάλογα με τα είδη σε έξι διαφορετικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι η διάθεση στους εργαζόμενους ειδών ατομικής προστασίας προβλέπεται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ωστόσο όπως παρατήρησε ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Αποστόλης Παπαδούλης, δεν γίνεται χρήση των μέσων.

«Βλέπω τους εργαζόμενους στην αποκομιδή να εργάζονται χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό για την προστασία της ίδιας της υγείας τους. Οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο τομέα βρίσκονται καθημερινά σε κίνδυνο, δεν εφαρμόζουν όμως μέτρα αυτοπροστασίας. Η συλλογική σύμβαση εφαρμόζεται, αλλά επί της ουσίας η εφαρμογή των μέτρων προστασίας μένει κενό γράμμα», υπογράμμισε ο κ. Παπαδούλης, με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Θάνο Θεοδώρου να κουνά με νόημα το κεφάλι.

«Για να έχει αξία η προμήθεια θα πρέπει και οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα προστασίας που προβλέπονται. Το ίδιο πρόβλημα της μη σωστής χρήσης των ειδών προστασίας αντιμετωπίζουν και ιδιωτικές εταιρείες», τόνισε ο κ. Παπαδούλης επικαλούμενος παράδειγμα εταιρείας που εφάρμοσε διοικητικές τιμωρίες σε όσους εργαζόμενους δεν έκαναν χρήση των μέσων, που προβλέπονται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου