ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά άμεσα το έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού στον Βόλο

ξεκινά-άμεσα-το-έργο-αναβάθμισης-του-ο-214187

Ενα σημαντικό έργο, αυτό της αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων με νέας τεχνολογίας σε 18.166 σημεία της πόλης, προχωρά άμεσα ο Δήμος Βόλου, καθώς σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Βόλου, ο Δήμαρχος κ. Αχιλλέας Μπέος υπέγραψε τη σύμβαση με τον αρμόδιο Διευθυντή της «Κ/Ξ Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία, Όμιλος Επιχειρήσεων – ΕΛΕΜΚΑ Τεχνική, Κατασκευαστική, Τουριστική και Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία», που αναδείχθηκε ανάδοχος μετά από διεθνή διαγωνισμό, κ. Δημ. Τριαναταφυλλόπουλο και παρουσία των κ.κ. Γιώργου Οικονόμου, Γενικού Διευθυντή του εργοστασίου της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο και Παν. Γαρδελίνου.

Με το έργο αυτό, προϋπολογισμού 14.414.995,74 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, επιτυγχάνεται η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού, η βελτίωση της ποιότητας φωτισμού, η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, η μείωση των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης κατά 54%, και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου, με ταυτόχρονη δημιουργία ασύρματης πρόσβασης στο internet (WiFi access points)

Αχ. Μπέος: “Γυρίζουμε σελίδα”

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Αχιλλέας Μπέος σημείωσε ότι «πρόκειται για μια μεγάλη μέρα για τον Βόλο αφού ξεκινά αμέσως ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τους πολίτες, που αφορά την αναβάθμιση, σε πρώτη φάση, του οδοφωτισμού του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, μέχρι τις Αλυκές και τον Αγ. Στέφανο και σε μεταγενέστερη φάση της περιφέρειας του Δήμου».

Ο Δήμαρχος Βόλου εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του αφ’ ενός μεν γιατί ανάδοχος είναι ο όμιλος Μυτιληναίου, με τον πρόεδρο του οποίου διατηρεί φιλικές σχέσεις, αλλά και κυρίως γιατί το έργο κατασκευάζεται μέσω της ΜΕΤΚΑ της εταιρείας που για δεκαετίες δραστηριοποιείται στον Βόλο και προσφέρει εργασία σε πολλούς πολίτες.

“Γυρίζουμε σελίδα, προχωρούμε μπροστά, δημιουργούμε και προσφέρουμε. Είναι η αρχή ενός μεγάλου έργου, έρχονται και άλλα” υπογράμμισε ο κ. Μπέος, που ακόμη τόνισε ότι το κόστος λειτουργίας για τον τομέα του ηλεκτροφωτισμού μειώνεται σημαντικά, άρα αποβαίνει οικονομικά υπέρ του πολίτη.

Τριανταφυλλόπουλος: “Άρρηκτη η σχέση ΜΕΤΚΑ – Βόλου”

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, κ. Δημ. Τριανταφυλλόπουλος ευχαρίστησε για την τιμή το Δήμαρχο και συνολικά την Δημοτική Αρχή και υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης στο χώρο της αυτοδιοίκησης, κάτι που χαροποιεί τους ανθρώπους της εταιρείας, καθώς και το γεγονός ότι με τον Βόλο ο Ομιλος Μυτιληναίου έχει άρρηκτη σχέση αφού από το 1962 το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ λειτουργεί και συνεχώς αναπτύσσεται στον Βόλο, υπό την καθοδήγηση του κ. Γιώργου Οικονόμου και είναι από τις πλέον σύγχρονες και μεγάλες μονάδες διεθνώς σε αμυντικά θέματα και υποδομών.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος τόνισε ακόμη ότι το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, με εντατικούς ρυθμούς, καθώς έχει υπάρξει η αναγκαία προεργασία, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέχρι τέλος του έτους, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, θα έχει ολοκληρωθεί, νωρίτερα απ’ ότι η σύμβαση, που αναφέρεται σε 12 μήνες, προβλέπει.

Τέλος στάθηκε στην μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, που φθάνει το 54%, και που ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερη καθώς η τεχνολογία στον συγκεκριμένο τομέα συνεχώς εξελίσσεται.

Η σύμβαση

Βασική αρχή για την αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας και η εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από νέες τεχνολογίες φωτισμού και εξοπλισμό μεγάλης διάρκειας ζωής προς όφελος του Δήμου και των κατοίκων του.

Μετά την παρέμβαση και την ολοκλήρωση της αντικατάστασης των συμβατικών φωτιστικών με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED, αναμένεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 54%.

Το έργο θα κατασκευάσει η ΜΕΤΚΑ η οποία θα το λειτουργήσει για 12 χρόνια παράλληλα με τη συντήρηση όλου του συστήματος.

Το αντικείμενο της σύμβασης που υπογράφηκε αφορά:

1. Στην εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων με σώματα νέας τεχνολογίας για τη βελτίωση και αναβάθμιση του επιπέδου φωτισμού του Δήμου, στις Δημοτικές Ενότητας Βόλου και Νέας Ιωνίας όπως αναλυτικά αναγράφονται στη μελέτη που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 257/2018 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

2. Τη βελτίωση του προγραμματισμού συντήρησής τους, μέσω της λειτουργίας «Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας», τουλάχιστον σε επίπεδο κόμβου (pillar), στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός).

3. Τη χρησιμοποίηση συστημάτων προληπτικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, και στατιστική παρακολούθησης).

4. Την αξιοποίηση του Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας για την παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης των υφιστάμενων συστημάτων.

Η ολοκληρωμένη παρέμβαση στο δημοτικό φωτισμό έχει στόχο τα εξής:

  • Εξορθολογισμό των επιπέδων φωτισμού του Δήμου με κατηγοριοποίηση των οδών και των διαφόρων περιοχών του Δήμου (πλατείες, πάρκα κλπ) σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα φωτισμού (ΕΛΟΤ ΕΝ 13201-1:2015).
  • Προσαρμογή των επιπέδων φωτισμού ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των οδών για ασφάλεια και άνεση των πολιτών του Δήμου. Η προσαρμογή των επιπέδων φωτισμού εναρμονίζεται στα ελάχιστα απαιτούμενα από τα πρότυπα οδοφωτισμού με σκοπό την ελαχιστοποίηση του υπερφωτισμού των οδών όπως επιτάσσουν τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας με φωτιστικά τεχνολογίας LED υψηλών αποδόσεων.
  • Αναβάθμιση του επιπέδου φωτισμού δημιουργώντας κλίμα ασφάλειας και ευημερίας για τους κατοίκους του Δήμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου