ΤΟΠΙΚΑ

Κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν έχουν χρήματα

κόβουν-τα-φάρμακά-τους-γιατί-δεν-έχουν-19503

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει δεκάδες ασθενείς στη Μαγνησία, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακά τους, με αποτέλεσμα να διακόπτουν μόνοι τους τη θεραπεία τους, αγνοώντας τις ιατρικές συνταγές και θέτοντας ουσιαστικά τις ζωές τους σε κίνδυνο.

Ρεπορτάζ: Αθηνά Τσιργή

Το φαινόμενο, όπως αναφέρουν γιατροί και φαρμακοποιοί, ολοένα και αυξάνεται, με ασθενείς να ρωτούν το γιατρό τους ποια φάρμακα απ’ όλα να κόψουν, αφού δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο παθολόγος Χρήστος Πανάγος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, φέτος παρατηρούνται συχνά περιστατικά ασθενών που εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας διακόπτουν ή δεν ξεκινούν καν τη θεραπεία τους. «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι 1 στους 4 ασθενείς δεν πραγματοποιεί σωστά τη θεραπεία του για μια σειρά από λόγους», τονίζει ο κ. Πανάγος.

Ως παράδειγμα ο παθολόγος ανέφερε ότι τα φάρμακα για τον διαβήτη κοστίζουν έως και 150 ευρώ, ποσό που σήμερα μεγάλη μερίδα ασθενών αδυνατεί να καλύψει. Προσθέτει επίσης ότι σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων υπάρχουν και φθηνά αλλά και ακριβά σκευάσματα, ωστόσο ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει το φάρμακο που του συστήνει ο γιατρός του.

Για φαινόμενο που παρουσιάζει αυξητική τάση κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης, τονίζοντας ότι καθημερινά εισέρχονται στα φαρμακεία τραγικές φιγούρες ανθρώπων που αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Τέτοιες τακτικές, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου, οδηγούν σε απορρύθμιση τον οργανισμό, με ολέθριες συνέπειες για τον πάσχοντα.

Αλλες αιτίες

Επίσης, όπως πρόσθεσε ο παθολόγος Χρ. Πανάγος, υπάρχουν ασθενείς που διακόπτουν τη χορήγηση των φαρμάκων τους από φόβο για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, από ελλιπή κατανόηση των οδηγιών του γιατρού, αλλά και διότι υποχωρούν τα συμπτώματά τους και αποφασίζουν από μόνοι τους να σταματήσουν τη λήψη.

«Η μη συμμόρφωση κατά κανόνα σημαίνει ελλιπή αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος υγείας και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς. Ο γιατρός θα πρέπει να εξηγεί στον ασθενή τους λόγους που χρειάζεται να του χορηγηθεί το κάθε φάρμακο. Η σχέση γιατρών – ασθενών πρέπει να είναι σχέση εμπιστοσύνης», καταλήγει ο παθολόγος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου