ΤΟΠΙΚΑ

Πλημμυρίδα απεργών στο Βόλο

πλημμυρίδα-απεργών-στο-βόλο-19379

Σε μία από τις μαζικότερες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών εξελίχτηκε η απεργιακή συγκέντρωση και η πορεία του ΕΚΒ μαζί με την ΑΔΕΔΥ με τρεις χιλιάδες περίπου άτομα στο Βόλο και τους Βολιώτες απεργούς να διατρανώνουν την αντίθεσή στους στα σκληρά μέτρα και να ορθώνουν τείχος αντίστασης απέναντι στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, τη μείωση του κατώτατου μισθού και τις πολιτικές φτώχειας του μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κορυφή της πορείας ανέβαινε την Κ. Καρτάλη με Δημητριάδος, τα τελευταία μπλοκ των απεργών κατέβαιναν Ιωλκού με Δημητριάδος.

Το θερμό χειροκρότημα των απεργών εισέπραξαν και οι αγρότες που έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση και απηύθυναν χαιρετισμό, επιβεβαιώνοντας το ρηθέν «η ισχύς εν τη ενώσει». «Ελάτε μαζί μας. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τη δικαίωσή μας. Με αυτή την πολιτική δεν έχουμε μέλλον” σημείωσε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Δημήτρης Σκαρλάτος από το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς.

Στη συγκέντρωση αξίζει να σημειωθεί ότι έδωσαν επίσης το παρών συνταξιούχοι, μέλη διαφόρων συλλογικοτήτων και κινημάτων, η Πρωτοβουλία Ανέργων, καθώς και αντιπροσωπείες του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Νέας Ιωνίας και της ΟΕΒΕΜ, παρά το γεγονός ότι η αγορά χθες παρέμεινε ανοιχτή. Το παρών έδωσαν επίσης ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος και των Α.Ε. Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Στο ύψος της διασταύρωσης εξάλλου Ερμού και Ιωλκού με τους απεργούς ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ συμπορεύτηκε και μπλοκ νεολαίων και μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τα ποσοστά της συμμετοχής σε διάφορες βιομηχανίες προσέγγισαν μέχρι και 70%, ενώ στις δημόσιες υπηρεσίες περιορίστηκαν στο 45% με 50% κατά μέσο όρο. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το ποσοστό κινήθηκε στο 22,20% στους δασκάλους και 13,7% στους νηπιαγωγούς και 17% στον κλάδο των καθηγητών.

Σημειώνεται επίσης ότι μετά το πέρας της πορείας εμποροϋπάλληλοι του Συλλόγου Μαγνησίας απέκλεισαν για 15 λεπτά τις εισόδους των πολυκαταστημάτων Zarra, Hondos, Fokas με αίτημα πάγωμα των απολύσεων, των μειώσεων μισθών και κατάργηση του σχεδίου για λειτουργία την Κυριακή.

Το σκηνικό

είναι εφιαλτικό…

Με δυναμικό και εξίσου αποφασιστικό τρόπο ο Οργανωτικός Γραμματέας του ΕΚΒ Βαγγέλης Χαντζιάρας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι στήνει νέο εφιαλτικό σκηνικό και συνεχίζοντας επεσήμανε: «Η σημερινή απεργία είναι ίσως η κρισιμότερη εκδήλωση δημοκρατικής οργής ενάντια στους νοσταλγούς της βίας, του αυταρχισμού, της στυγνής εκμετάλλευσης, του εκφασισμού της ζωής μας.

Γιατί τώρα δεν παλεύουμε μόνο για όλα αυτά που μας άρπαξαν και συνεχίζουν να μας αρπάζουν. Παλεύουμε και για το ίδιο μας το δικαίωμα να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Να ζούμε με αξιοπρέπεια, χωρίς εργοδοτικούς χαλκάδες και αλυσίδες γύρω από το λαιμό και τα χέρια μας. Αν σταματήσουμε τώρα τον αγώνα μας, είναι σα να υπογράφουμε την ίδια την καταδίκη μας. Η ενότητα και η συνέχιση της πάλης είναι μονόδρομος. Θα κάνουμε εμείς μπροστά, για να κάνουν εκείνοι πίσω.

Όσοι λένε ότι δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα με τις συνεχόμενες αγωνιστικές απεργίες, προβοκάρουν τον αγώνα μας, θέλουν να κάμψουν το ηθικό μας.

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, αν πρώτα δεν καταργήσουν το χουντικό μέσο της επίταξης και των ποινικών διατάξεων, αν δεν καταργήσουν όλες τις αντιδραστικές ρυθμίσεις, που εμφανέστατα αποβλέπουν στο να θέσουν εμπόδια ικανά ν’ αναιρέσουν στον πυρήνα τους τα δύο κορυφαία δημοκρατικά κοινωνικά δικαιώματα, της συλλογικής οργάνωσης και της απεργίας,

αν πρώτα δεν προχωρήσουν άμεσα στην κατάρτιση και στην αποφασιστική εφαρμογή πολιτικών για την αναθεώρηση εκ βάθρων των παταγωδώς αποτυχημένων πολιτικών τους, εάν δεν υπογραφούν και εφαρμοσθούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Χαντζιάρας.

Εκ μέρους του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ο ταμίας Γιώργος Φωτόπουλος σημείωσε με έμφαση ότι στην τριετία 2010 – 12 σημειώθηκαν 3.500 επίσημες αυτοκτονίες, ενώ πολλές δηλώνονται ως παθολογικοί θάνατοι, ενώ στα νοσοκομεία υπάρχουν ασθενείς δύο κατηγοριών, με την πλειοψηφία να αναζητά στέγη και φαγητό για μια ή δύο ημέρες, εκτίμησε δε ότι δεν χάνεται το δικαίωμα ζωής μόνο της δικής μας γενιάς, αλλά και της επόμενης, για να καλέσει τους απεργούς να συνεχίσουν τον αγώνα για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Εκ μέρους των αγροτών μίλησε το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Δημήτρης Σκαρλάτος.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου με κατάληξη στην Περιφερειακή Ενότητα.

Ο γραμματέας του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου επεσήμανε από την πλευρά του ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν μπροστά στα μέτρα καταστολής που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Κώστας Κόγιας στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι χρειάζεται κλιμάκωση του αγώνα. Κατήγγειλε μάλιστα τη ΓΣΕΒΕΕ διότι δεν έλαβε απόφαση να κλείσουν οι επιχειρήσεις και επανέλαβε το αίτημα για πάγωμα των οφειλών για δύο χρόνια, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, μείωση κατά δύο μονάδες των ειδικών φόρων σε τσιγάρα, καύσιμα και ποτά, φορολογικά κίνητρα για ανάπτυξη διευκόλυνση χρηματοδότησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 17% και από 13% σε 9%.

Εκ μέρους των συνταξιούχων ο Θανάσης Μούτος πρότεινε να κλιμακωθούν οι αγώνες με απεργία διαρκείας και πρωταρχικό αίτημα την ανατροπή αυτής της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων και Ανέργων Πηνελόπη Τεντολούρη περιέγραψε με μελανά χρώματα τα βιώματα των ανέργων, καλώντας τους να συσπειρωθούν στους κοινωνικούς αγώνες για να αντισταθούν σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου