ΤΟΠΙΚΑ

Απάτη με μεταχειρισμένα Ι.Χ. στο Βόλο

απάτη-με-μεταχειρισμένα-ι-χ-στο-βόλο-193871

Εισάγονται από το εξωτερικό με «πειραγμένο» κοντέρ, προσοχή συνιστά η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Βόλου που ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης

Καμπανάκι από την Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Βόλου για την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Αφορμή αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις του έγκυρου περιοδικού Auto όπου καταγγέλλεται ότι έχει στηθεί μεγάλη «απάτη» στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει η αγορά έχει γεμίσει με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που εισάγονται από το εξωτερικό και κυρίως από τη Γερμανία καθώς και από αυτοκίνητα που προέρχονται από εταιρείες ενοικιάσεων και leasing. Ενώ το κοντέρ του αυτοκινήτου γράφει 50-60.000 χιλιόμετρα, στην πραγματικότητα τα οχήματα αυτά έχουν 150-200.000 χιλιόμετρα. Το δε «γύρισμα» των χιλιομέτρων γίνεται (με ένα laptop), ηλεκτρονικά και δεν είναι ανιχνεύσιμο εύκολα, εκτός αν το αυτοκίνητο υποστεί ειδικό έλεγχο από μηχανικό. Αυτός είναι ο λόγος- όπως υποστηρίζεται από το περιοδικό- που η αγορά έχει γεμίσει με χιλιάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σε τιμές ευκαιρίας και μάλιστα σε χαμηλά χιλιόμετρα. Το τραγικότερο όλων είναι ότι εκατοντάδες αγοραστές έχουν υποστεί τροχαία ατυχήματα από βλάβες που παρουσίασαν τα κατά τα άλλα «άριστα συντηρημένα και με χαμηλά χιλιόμετρα» μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καθώς στην πραγματικότητα επρόκειτο για αυτοκίνητα με μεγάλη χρήση και φθορές.

Για τους λόγους αυτούς η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Βόλου και ο πρόεδρος του παραρτήματος Βασίλης Χαλαστάρας ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά δράση ενημέρωσης και προστασίας του καταναλωτικού κοινού και θα ακολουθήσει ενδελεχής έρευνα, προώθηση ατομικών καταγγελιών και έκδοση οδηγού με χρήσιμες οδηγίες για το πώς ο υποψήφιος αγοραστής θα ελέγχει την αξιοπιστία των παρεχόμενων από τον έμπορο στοιχείων των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Συνιστά μάλιστα στους υποψήφιους αγοραστές να προβαίνουν στις εξής ενέργειες προ της αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου όπως δεν γίνεται αγορά μεταχειρισμένου αυτοκίνητου πριν από τον έλεγχό του σε συνεργείο μηχανικού της επιλογής του αγοραστή. Αν ο έμπορος αρνηθεί -σύμφωνα με την Ενωση- ο αγοραστής θα πρέπει να απαιτήσει κάθε διαδικασία αγοροπωλησίας.Επίσης η Ενωση συνιστά να ελέγχεται από τον αγοραστή ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Αν το αυτοκίνητο είναι στο όνομα κάποιου εμπόρου, ζητείται οπωσδήποτε την προηγούμενη άδεια για να διαπιστωθεί εάν το αυτοκίνητο ήρθε από το εξωτερικό ή από κάποια εταιρεία ενοικιάσεων ή leasing.

Τέλος, ελέγχεται το βιβλίο service του αυτοκινήτου για να διαπιστωθεί πόσα χλμ. είχε το αυτοκίνητο πριν 3 χρόνια, πριν 2 χρόνια κ.ο.κ. και αν είναι σωστά συντηρημένο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου