ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνες και στη Μαγνησία από την ΕΛΑΣ για κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων

ερευνες-και-στη-μαγνησία-από-την-ελασ-γ-189785

Ερευνες και στη Μαγνησία για κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Το εκτεταμένο κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων με εμπλοκή στελεχών και ιατρικών επισκεπτών φαρμακευτικής εταιρίας, ιατρικού κέντρου, αλλά και δεκάδων γιατρών –ιδιωτών και δημόσιων δομών- καθώς και φαρμακοποιών, αποκάλυψε πολύμηνη αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε συνελήφθησαν 13 άτομα. Η έρευνα όμως συνεχίστηκε με την ΕΛΑΣ να ανακοινώνει χθες ότι προχώρησε σε επιπλέον 5 συλλήψεις στο διάστημα από 14 Δεκεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση για τις νέες συλλήψεις έγινε κεντρικά. Σε τοπικό επίπεδο, πηγές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δήλωναν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για συλλήψεις ατόμων στον νομό, δεν απέκλειαν όμως τίποτα. Η πολύμηνη έρευνα άλλωστε είχε ανατεθεί στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η έρευνα των αδιάφθορων της ΕΛΑΣ για το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων αφορά σε 126 φυσικά πρόσωπα και 2 νομικά, ενώ μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται 61 γιατροί που εργάζονται στο δημόσιο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας από 14 Δεκεμβρίου 2021 έως και 15 Ιανουαρίου 2022, διενεργήθηκαν συνολικά 232 έρευνες.

Πιο αναλυτικά, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Αττική, Πιερία, Ημαθία, Κοζάνη, Γρεβενά, Πέλλα, Χαλκιδική, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Ιωάννινα, Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Αρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Κυκλάδες, Λάρισα και Μαγνησία.

Συνολικά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ως σχετιζόμενα με την υπόθεση: 548.355 ευρώ, 6 χρυσές λίρες Αγγλίας, 5.610 Κορώνες Σουηδίας, αεροβόλο πιστόλι, πιστόλι κρότου, περίστροφο κρότου, κυνηγετικό όπλο και 27 φυσίγγια, αναδιπλούμενο μαχαίρι και 12 βεγγαλικά, 121 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, 54 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet, laptop, 87 σκληροί δίσκοι κ.λπ. αποθηκευτικά μέσα, 1.399 φαρμακευτικά σκευάσματα, 360 συνταγές φαρμάκων, 274 ναρκωτικά δισκία, 10 βιβλιάρια καταθέσεων και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων.

Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθησαν 5 άτομα, για τις κατά περίπτωση παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, τις φωτοβολίδες και τα πυροτεχνήματα.

Οι συλληφθέντες, με τις δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση

Υπενθυμίζεται πως για την ίδια υπόθεση στις 10 Δεκεμβρίου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος σε 13 άτομα για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η ΕΛΑΣ μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε επτά νομούς (Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία) συνέλαβε 13 άτομα, μεταξύ των οποίων το αναφερόμενο από την ΕΛ.ΑΣ. ως ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, πρόεδρος φαρμακευτικής εταιρίας με έδρα την Αθήνα. Επίσης συνελήφθησαν τότε ο διευθυντής πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες της εταιρίας, καθώς και η ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου.

Ο εισαγγελέας έχει ασκήσει σε βάρος τους ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, απάτη, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία και δωροληψία σε βάρος του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, διακίνηση ναρκωτικών μέσω συνταγογραφήσεων κ.ά.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Οπως προέκυψε το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών -τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών- και φαρμακοποιών σ’ όλη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.

Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.

Για την επίτευξη της εγκληματικής τους δραστηριότητας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΛΑΣ, χρησιμοποιούσαν τον ακόλουθο τρόπο δράσης (modus operandi):

*Στοχευμένη – κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών.

*Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους (Α.Μ.Κ.Α.) το προαναφερόμενο δίκτυο έχει αλιεύσει από διάφορες πηγές.

*Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Α.Μ.Κ.Α. ατόμων του συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, εις γνώση και με την συναίνεση αυτών.

*Αλλαγή των συνταγών από τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς, κατά την εκτέλεση αυτών στα φαρμακεία τους, διαδικασία κατά την οποία χορηγούν στον ασθενή έτερο φάρμακο από το τυχόν αναγραφόμενο στη συνταγή («κλειδωμένες συνταγές»), προκαλώντας, στη συνέχεια, τη συνταγογράφηση από συνεργαζόμενο ιατρό, του φαρμάκου το οποίο ήδη χορήγησαν, χωρίς να εκτελούν ποτέ την αρχική συνταγή που προσκόμισε ο ασθενής πελάτης τους, αλλά την μετέπειτα εκδοθείσα.

Βασική επιδίωξη της οργάνωσης ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών» Α.Μ.Κ.Α., δηλαδή Α.Μ.Κ.Α. οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να επιβαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου και την οργάνωση να μεγιστοποιεί τα κέρδη της.

Επιπλέον, τα παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα «μεταπωλούνταν» σε τιμές λιανικής, διαδικασία από την οποία το κύκλωμα πολλαπλασίαζε τα κέρδη του, καθώς για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισέπραττε έσοδα τόσο από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όσο και από την παράνομη μεταπώληση.

Πανελλαδικό δίκτυο με πυραμιδική δομή

Για τις ανάγκες λειτουργίας και επίτευξης των στόχων της, η εγκληματική οργάνωση είχε πυραμιδική δομή, με διακριτούς ρόλους και είχε χωρίσει την ελληνική επικράτεια σε βόρειο και νότιο τομέα, όπου στον κάθε τομέα προΐστατο ως τομεάρχης υπάλληλος της εταιρείας και είχε υπό την εποπτεία του έναν αριθμό ιατρικών επισκεπτών.

Εκείνοι είχαν ως αρμοδιότητα την στρατολόγηση ιατρών, προκειμένου να προβαίνουν σε κατευθυνόμενη – παράνομη συνταγογράφηση σκευασμάτων συμφερόντων της εταιρείας, διαδικασία από την οποία αποκόμιζαν οικονομικό όφελος και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και οι συνεργαζόμενοι ιατροί.

Περαιτέρω, τα επιφορτισμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνέλεγαν σε μηνιαία βάση, τα στατιστικά συνταγογραφήσεων των συνεργαζόμενων ιατρών («εκτυπώσεις»), τα οποία εξάγονταν μέσω εξειδικευμένων ιατρικών λογισμικών συνταγογράφησης – προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ιατροί.

Ακολούθως, οι συνταγές παραδίδονταν από τους ιατρικούς επισκέπτες στους τομεάρχες, οι οποίοι τις ήλεγχαν και υπολόγιζαν τα χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα που πρέπει να καταβληθούν στους συνεργαζόμενους ιατρούς.

Στη συνέχεια οι τομεάρχες λάμβαναν από την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, τα οποία κατά κύριο λόγο αποστέλλονταν ως ασυνόδευτα δέματα με λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ. ή παραλαμβάνονταν σε δια ζώσης συναντήσεις στην έδρα της εταιρείας και με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στους ιατρικούς επισκέπτες, οι οποίοι τα κατέβαλαν στους τελικούς αποδέκτες, τους συνεργαζόμενους ιατρούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου