ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορικός περίπατος «στα χνάρια των μαχητών του ΕΛΑΣ»

ιστορικός-περίπατος-στα-χνάρια-των-μ-446645

Πρώτη στάση εκεί που δόθηκε η 1η μάχη ενάντια στην ιταλική φρουρά

Μία ενδιαφέρουσα και όμορφη πρωτοβουλία πήραν οι Μαθητικές Οργανώσεις της Τομεακής Οργάνωσης Μαγνησίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 29 Αυγούστου. Με έναν ιστορικό περίπατο «στα χνάρια των μαχητών του ΕΛΑΣ», μαθητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, είχαν μία γνωριμία με την Ιστορία του Πηλίου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα με την ανάπτυξη του ΕΑΜικού κινήματος και τη συμβολή του ΚΚΕ και της Νεολαίας του εκείνη την εποχή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στην Τσαγκαράδα, όπου πραγματοποιήθηκε μια ιστορική παρουσίαση των γεγονότων και της μάχης που έδωσαν οι σκόρπιοι τότε αντάρτες του ΕΛΑΣ Πηλίου ενάντια στην ιταλική φρουρά, από τον Θανάση Βογιατζή, δημοσιογράφο, συγγραφέα και πρόεδρο του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Σε αυτήν, έγινε αρχικά μια αναφορά σε ποιο ιστορικό πλαίσιο δρούσαν οι αντάρτες εκείνη την περίοδο. Τονίστηκε η σύνδεση της δράσης του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ με το ντόπιο εργατικό κίνημα και η προσπάθεια οι αντάρτες που δρούσαν σκόρπιοι στο Πήλιο, να συγκροτηθούν στο μετέπειτα θρυλικό 54ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ που έγραψε ηρωικές σελίδες στην ιστορία του Βόλου.

Στη συνέχεια, έγινε αναλυτική περιγραφή των γεγονότων και της μάχης ενάντια στην ιταλική φρουρά που είχε εκεί την έδρα της. Μάχη που ήταν νικηφόρα από πολλές απόψεις, αφού και εξουδετέρωσε τους Ιταλούς και εξόπλισε τις ΕΛΑΣίτικες δυνάμεις στο Πήλιο και βοήθησε να οργανωθούν και να συγκροτηθούν καλύτερα.

Διαβάζουμε από προσωπική μαρτυρία αντάρτη που συμμετείχε σε αυτή τη μάχη:

«Στις αρχές του 1943 είχαμε γίνει μία σεβαστή δύναμη, δεν είχαμε όμως όπλα. Για να βρούμε όπλα κάναμε ολόκληρες μέρες πορεία. Είχε όμως όπλα ο εχθρός. Έτσι αποφασίσαμε να χτυπήσουμε την φρουρά της Τσαγκαράδας. Εκτός από τον οπλισμό που θα παίρναμε θα ξεκαθαρίζαμε και την περιοχή από την διαρκή απειλή των Ιταλών και θα ανοίγαμε τον δρόμο για την επικοινωνία μας με τα χωριά Μηλιές, Αργαλαστή και τ’ άλλα τα χωριά δίπλα από το Βόλο. Αρχίσαμε λοιπόν την προετοιμασία για την επιχείρηση»…… «ενισχύσαμε τον οπλισμό μας με χειροβομβίδες φτιαγμένες από υλικά που πήραμε από ένα Γερμανικό πλοίο φορτωμένο με πολεμικό υλικό που ήταν βυθισμένο στη θέση Χορευτό τις οβίδες αεροπλάνων και οβίδες πυροβολικού, που υπήρχαν στο βυθισμένο πλοίο» ….. «στις 19 Μάρτη έγινε η επίθεση, στην οποία εξουδετερώσαμε την αντίσταση των Ιταλών και καταλάβαμε το κτίριο. Στις 5 το απόγευμα το τμήμα μας έφυγε για την Ζαγορά κουβαλώντας τα λάφυρα και τους αιχμαλώτους. Ο λαός των χωριών από τα οποία περνούσαμε μας υποδέχονταν με ενθουσιασμό και μας φίλευε ότι είχε και δεν είχε. Από την εποχή αυτή αρχίζει να ανεβαίνει το αντάρτικο κίνημα στην περιοχή αυτή…»

Η ομιλία έκλεισε τονίζοντας την ανάγκη για ύπαρξη επαναστατικής Νεολαίας που να καθοδηγείται από το Κόμμα της, σαν προϋπόθεση για την ανάπτυξη αντίστοιχης μαχητικής αντικαπιταλιστικής δράσης της νεολαίας σε κάθε φάση της ταξικής πάλης.

H συζήτηση που ακολούθησε καθώς και τα ερωτήματα των μαθητών ήταν πολύ ενδιαφέροντα καθώς επικεντρώθηκαν γύρω από την αναγκαία ύπαρξη οργανωμένου λαού με μπροστάρη το Κόμμα του με επαναστατικές ιδέες που να βάζουν στην πρώτη γραμμή την αλλαγή τάξης στην εξουσία καθώς και την παραχάραξη της ιστορίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από τα σχολικά βιβλία και τον τρόπο που παρουσιάζουν τα ιστορικά γεγονότα καθώς και το ποιος καθορίζει τι θα γραφτεί και ποιον εξυπηρετεί.

Όπως χαρακτηριστικά είπαν οι μαθητές στο τέλος της συζήτησης, «μετά από αυτόν τον ιστορικό περίπατο, βγαίνουμε πιο δυνατοί, πιο σίγουροι ότι όταν ο λαός οργανώνεται και παίρνει τη ζωή στα χέρια του, δεν υπάρχει κανένας εχθρός που δεν νικιέται!»

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με στιγμές χαλάρωσης σε κοντινή παραλία.

Ραντεβού στις εκδηλώσεις του 47ου φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή»

Όλοι οι συμμετέχοντες στον περίπατο έλαβαν ένα καλαίσθητο αναμνηστικό που ετοίμασε ειδικά για την εκδήλωση η Τομεακή Οργάνωση Μαγνησίας της ΚΝΕ, το οποίο αποτελεί ανατύπωση της εφημερίδας του ΕΑΜ Βόλου «Η Αναγέννηση» που αναφέρεται στη μάχη που έδωσαν οι αντάρτες στην Τσαγκαράδα και υπάρχει το πρωτότυπο στο Αρχείο του Κόμματος.

Ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη στις 20.00, στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου, όπου φέτος θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου