ΤΟΠΙΚΑ

Ψήφισμα για το νομοσχέδιο σχετικά με τον αιγιαλό

ψήφισμα-για-το-νομοσχέδιο-σχετικά-με-τ-179074

Εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη με κοινή πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Κοινωνικής Συμφωνίας

Την Δευτέρα 28 Ιουλίου στο Δημαρχείο Βόλου, με αφορμή το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, που προωθεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση, και με το οποίο επιχειρείται η εμπορευματοποίηση της κοινόχρηστης δημόσιας γης, δηλαδή του αιγιαλού και των παράκτιων και παραλίμνιων περιοχών, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και η Κοινωνική Συμφωνία με κοινή πρωτοβουλία, διοργάνωσαν σύσκεψη φορέων με εκπροσώπους από την αυτοδιοίκηση, κοινωνικές οργανώσεις, επιστημονικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, πολιτικές δυνάμεις, κόμματα και πολίτες, και συμφώνησαν ότι δεν θα επιτρέψουν η μαύρη τρύπα του χρέους να καταπιεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας.

Στο τέλος της εκδήλωσης διαβάστηκε το παρακάτω ψήφισμα:

«Στο όνομα του μνημονίου και της πιο άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει ζήσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση προωθεί και ψηφίζει στη βουλή μια σειρά από νόμους που βασική επιδίωξη έχουν την ιδιωτικοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Η εκποίηση ονομάζεται «αξιοποίηση» και η κυριότητα των δημοσίων ακινήτων μεταβιβάζεται σταδιακά στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου – ΤΑΙΠΕΔ.

Από την παραπάνω διαδικασία δεν θα μπορούσαν να εκλείπουν οι αιγιαλοί και οι παράκτιες περιοχές καθώς και το παράλιο, παραλίμνιο και παραποτάμιο φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο της χώρας.

Ήδη πολλές παραλίες σε όλη την Ελλάδα, χαρακτηρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι, λιμάνια και μαρίνες έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας. Προφανώς η Μαγνησία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Τρεις παραθαλάσσιες εκτάσεις -στα Καλά Νερά, στα Πευκάκια και στον Άγιο Αντρέα(Νότιο Πήλιο)- έχουν ήδη ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ άλλων ακινήτων και δημόσιων εκτάσεων της περιοχής.

Για να ολοκληρωθεί όμως η διαδικασία της εκποίησης πρέπει να απαλλαγούν οι επίδοξοι επενδυτές από τους θεσμικούς, πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση προγραμματίζει να εισάγει στη Βουλή σχέδιο νόμου όσον αφορά στους αιγιαλούς, με το οποίο επιτρέπει στους επιχειρηματίες-επενδυτές, χρήσεις γης και κατασκευές, κατά παράβαση κάθε κοινοτικού και συνταγματικού δικαίου για την προστασία του τοπίου, της βιοποικιλότητας και των ακτών.

Το επίμαχο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

  • Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη των παραλιών από επιχειρηματικές δραστηριότητες
  • Καταργεί ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες
  • Νομιμοποιεί αυθαίρετα ξενοδοχεία και επενδύσεις στην παραλία, ανοίγοντας το δρόμο να χτιστούν και άλλα χωρίς ουσιαστική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον
  • Καταστρέφει ανεπανόρθωτα το τοπίο, το περιβάλλον και τις αρχαιότητες, αγνοώντας το διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο, οι οποίες επιβάλλουν την προστασία της παράκτιας ζώνης
  • Μας αφαιρεί κάθε προοπτική για οικονομική ανάκαμψη του λαού και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ήδη συλλογικότητες, επιστημονικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, καθώς και χιλιάδες πολίτες εναντιώνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Δεν δικαιούνται να πουλάνε κάτι που δεν τους ανήκει.
Στη διαδικασία εκποίησης του δημόσιου πλούτου θα μας βρουν μπροστά τους, ενωμένους και αποφασισμένους…»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου