ΤΟΠΙΚΑ

Εν δράσει με τον «Ιππόκαμπο» το 3ο Γυμνάσιο Βόλου

εν-δράσει-με-τον-ιππόκαμπο-το-3ο-γυμνά-176454

Εκστρατεία κοινής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στην πλατεία Αγίου Νικολάου

Μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου, ήρθαν σε επαφή με το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», μέσα από το πολιτιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται την τρέχουσα σχολική χρονιά, με τίτλο «Γνωρίζω τους άλλους, γνωρίζω τον εαυτό μου» και υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Γαλάνη Καλλιόπη, Κατσούδα Κατερίνα και Γιακμογλίδου Νεκταρία.

Ο πρόεδρος του «Ιππόκαμπου» κ. Πέτρος Μπέλλος, μαζί με τη Γενική Γραμματέα κ. Κερασία Ζορμπά, αρχικά επισκεφθήκαν το 3ο Γυμνάσιο στις 11 Δεκεμβρίου και ενημέρωσαν τους μαθητές της Γ’ τάξης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τις δράσεις του Σωματείου.

Οι μαθητές διστακτικά στην αρχή, αλλά όσο περνούσε η ώρα όλο και με περισσότερο θάρρος έκαναν ερωτήσεις στα μέλη του Σωματείου, σχετικά με την καθημερινότητά τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κίνηση, τις σχέσεις τους με την κοινωνία, στην καθημερινότητα κ.α.

Το ζεστό κλίμα που δημιουργήθηκε, ευαισθητοποίησε τα παιδιά και τις καθηγήτριές τους, με αποτέλεσμα να οργανώσουν άλλη μία δράση.

Ετσι το απόγευμα της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, συναντήθηκαν, με στόχο να ενημερώσουν για την ύπαρξη του Σωματείου τους πολίτες, μοιράζοντας έντυπο υλικό και να τους ευαισθητοποιήσουν ώστε να ενισχύσουν τη δράση του Σωματείου.

Υπήρχε κουμπαράς για οικονομική ενίσχυση, ενώ παράλληλα οι μαθητές είχαν οργανώσει ένα «παιχνίδι» όπου οι περαστικοί χρησιμοποιώντας πλαστικά καπάκια, προσπαθούσαν να πετύχουν ένα στόχο.

Σκοπός να ενημερώσουν με τον συμβολικό αυτό τρόπο τους συμπολίτες μας ώστε να μαζεύουν και να προωθούν τα πλαστικά καπάκια στο Σωματείο, για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα μέλη του «Ιππόκαμπου», η στάση της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία είναι σε γενικές γραμμές αρνητική και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία με οίκτο, απόρριψη και δεν προσπαθούν να συνάψουν σχέσεις μαζί τους.

Δεν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ αναπήρων και μη, ενώ ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι διάχυτος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους είναι η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντί τους.

Η διαφορετικότητα αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

Η ποικιλία είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του κόσμου που μας περιβάλλει. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρόεδρος του «Ιππόκαμπου» κ. Πέτρος Μπέλλος, «έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για το θέμα της αναπηρίας, για την προώθηση της αρχής ότι η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, για την εμπέδωση στη συνείδηση των παιδιών ότι η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη δημιουργία θετικών στάσεων των παιδιών απέναντι σε αυτά τα θέματα.

Τα παιδιά έχουν τη δύναμη της ανατροπής, αρκεί να τους προσανατολίσουμε, να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους ακούσουμε να εκφράζονται και να δημιουργούν διορθώνοντας τα τρωτά των προηγούμενων γενιών.

Με τις σκέψεις και τις ελπίδες αυτές χαιρετούμε και στηρίζουμε μια πρωτοβουλία αφύπνισης στην οποία θα σταθούμε αρωγοί ενώνοντας τη φωνή μας με νέους ανθρώπους που στα σχολεία τους δε μαθαίνουν, αλλά βιώνουν τη γνώση και προετοιμάζονται να ριχτούν στη ζωή με δυναμισμό και θέληση να χαράξουν νέους δρόμους στο διάβα τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου