ΤΟΠΙΚΑ

«Πράσινο» για τουριστική προβολή από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

πράσινο-για-τουριστική-προβολή-από-176504

Εγκρίθηκε η μελέτη για το 2016, ενώ έγινε απολογισμός για το 2015

Σε ένα συνολικό σχεδιασμό, ο οποίος μέσα από τη στοχευμένη προβολή της Θεσσαλίας σε Ελλάδα και Εξωτερικό, σε συνάρτηση με τη συνεργασία με όλους τους φορείς αλλά και την υλοποίηση έργων υποδομής και πολιτισμού, καθώς και τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων διεθνούς εμβέλειας, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου εγκρίθηκε η μελέτη για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2016.

Ο κ. Αγοραστός μίλησε εκτενώς για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος, εξηγώντας πως «μέσα από τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, μπορούμε να δούμε άμεσα, απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Να βρει κόσμος δουλειές που είναι και το μείζον ζητούμενο σήμερα».

Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης ανέφερε στην τοποθέτησή του: «Η κατάρτιση του σχεδίου δράσης για την τουριστική προβολή της Θεσσαλίας έρχεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Αυτό όμως, αποτέλεσε για την Περιφέρεια ένα επιπρόσθετο κίνητρο, ώστε η περιοχή μας να διεκδικήσει με μεγαλύτερο μερίδιο από μεγάλες τουριστικές αγορές διεθνώς αλλά και από τον εσωτερικό τουρισμό. Αυτό επιδιώκεται με στοχευμένη παρουσία σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πετυχημένη – αν και σε δοκιμαστικό επίπεδο ακόμη – λειτουργία του νέου portal της Περιφέρειας Θεσσαλίας www.gothessaly.gr, με το δυναμικό διαδραστικό σάιτ, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται. Ένα portal που πιστέψτε με, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έχετε δει σήμερα, αφού δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό στη Θεσσαλία, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από ένα κοινό μέσο με παγκόσμια εμβέλεια. Με λίγα, πετυχαίνουμε πολλά για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στη Θεσσαλία. Γιατί μέσα από τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, μπορούμε να δούμε άμεσα, απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Να βρει κόσμος δουλειές που είναι και το μείζον ζητούμενο σήμερα.

Θέλω επίσης να σημειώσω ότι όλα τα παραπάνω δε θα είχαν αποτέλεσμα σε τόσο μεγάλο βαθμό, εάν παράλληλα η Περιφέρεια στο πλαίσιο μίας συνολικότερης στρατηγικής, δεν υλοποιούσε έργα για τον πολιτισμό και έργα υποδομών σε τουριστικές περιοχές. Έργα δηλαδή που δίνουν προστιθέμενη αξία και ποιότητα στο τουριστικό μας προϊόν.

Θέλω τέλος να σταθώ στη συνεργασία της Περιφέρειας με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδη, αλλά και με όλους τους τοπικούς φορείς για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος αλλά και σε άλλες πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε για την ανάδειξη της Θεσσαλίας ως τουριστικού προορισμού μέσα από τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων που φέρνουν χιλιάδες τουρίστες στη Θεσσαλία, αλλά κα φιλοξενώντας πολλούς δημοσιογράφους του εξωτερικού, οι οποίοι με τη σειρά τους γίνονται φορείς των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας στις πατρίδες τους».

Ο απολογισμός του 2015

Με το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής για το 2015 που ολοκληρώθηκε, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε σε 13 τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού και σε 3 εκθέσεις του εσωτερικού. Εγινε στοχευμένη προβολή και των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων της Θεσσαλίας χώρες όπου η Θεσσαλία επιδιώκει να αποκτήσει μερίδιο στην τουριστική αγορά όπως Ολλανδία, Αυστρία, Τσεχία, Ισραήλ, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Ρωσία, Κύπρος, Ρουμανία, Αγγλία και Πολωνία.

Συγχρόνως με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν και οι παρακάτω δράσεις:

  • Υποστήριξη τοπικών φορέων (ενώσεις ξενοδόχων, ενοικιαζομένων δωματίων κλπ) με την αποστολή λιστών τουριστικών πρακτόρων της κάθε χώρας, για την πραγματοποίηση B2B συναντήσεων.
  • Αποστολή υλικού, έντυπου και ηλεκτρονικού, στα γραφεία του ΕΟΤ και Ελληνικά Προξενεία στο εξωτερικό, για ενημέρωση τουριστικών πρακτόρων και φορέων.
  • Υπήρξε ικανοποιητική πληροφόρηση των επισκεπτών των εκθέσεων για την περιοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας (μέσω προβολής dvd και διανομής έντυπου πληροφοριακού τουριστικού υλικού).
  • Φιλοξενία ομάδας Ρωσικής αποστολής από τα τηλεοπτικά κανάλια MY PLANET-RUSSIA 1 και RUSSIAN HD σε συνεργασία με το Γραφείο του Ε.Ο.Τ. ΡΩΣΙΑΣ & Κ.Α.Κ. και συνοδεία υπαλλήλου του Ε.Ο.Τ. Ρωσίας.
  • Φιλοξενία ομάδας τουριστικών πρακτόρων από δεκαοκτώ χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Αμερική και Ινδία, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν, να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν τους νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας και να δοκιμάσουν τις παραδοσιακές γεύσεις, τα εδέσματα και τα κρασιά της περιοχής.
  • Εμπλουτισμός του νέου τουριστικού portal «gothessaly» της Περιφέρειας Θεσσαλίας με πολυμεσικό υλικό (κείμενα, εικόνες, βίντεο κλπ)
  • Συνδιοργάνωση δράσεων γαστρονομίας και παρουσίασης παραδοσιακών χορών σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού και εσωτερικού αντίστοιχα.
  • Διοργάνωση, στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER, Συνέδριο με θέμα τον Ολυμπο, Εκθεση Οινικών προϊόντων και Δράση γευσιγνωσίας, Εκθεση φωτογραφίας, Διαγωνισμός και Εκθεση Παιδικής Ζωγραφικής, Παρουσίαση Παραδοσιακών Εθίμων και Χορών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου