ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένουν στον δρόμο, ζητώντας ικανοποίηση αιτημάτων οι αγρότες

παραμένουν-στον-δρόμο-ζητώντας-ικανο-163923

Το πρώτο σχόλιο από το μπλόκο Ριζομύλου για την παραίτηση Λιβανού – Ενισχύουν τις δυνάμεις τους καθημερινά με τρακτέρ οι Θεσσαλοί αγρότες

Ενισχύουν τις δυνάμεις τους καθημερινά με τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας και στον Ριζόμυλο στη Μαγνησία οι Θεσσαλοί αγρότες, που βρίσκονται εν αναμονή της δημιουργίας μπλόκων και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ηδη ένα ακόμη μπλόκο έχει στηθεί στον Τύρναβο από αγρότες της περιοχής, που εκτός όλων των άλλων αιτημάτων ζητούν επίσης τη διατήρηση της ονομασίας του τσίπουρου.

Στόχος των Θεσσαλών αγροτών είναι να συντονίσουν τη δράση τους και να ασκήσουν κοινή πίεση προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που έχουν κυρίως να κάνουν με τη μείωση του κόστους παραγωγής, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, αλλά και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Η αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από τον υπουργικό θώκο βρήκε χθες το μεσημέρι τους αγρότες στα μπλόκα. «Για εμάς δεν αλλάζει τίποτα. Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά πολιτικών. Οποιος και να είναι ο υπουργός, το ζητούμενο είναι οι πολιτικές, που εφαρμόζει. Και οι πολιτικές που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση για τα προβλήματά μας είναι καταστροφικές. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προσχηματικά. Δεν επιλύουν τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για αυτό και εμείς συνεχίζουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στους δρόμους μέχρι να δικαιωθούμε», ήταν το πρώτο σχόλιο στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Θοδωρή Γεωργαδάκη, προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Ο κ. Γεωργαδάκης επανέλαβε ότι τα 7 μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση οι αγρότες τα θεωρούν κοροϊδία, ενώ αναρωτήθηκε πώς θα αγοράσουν λίπασμα για τις καλλιέργειές τους με αυτές τις τιμές, πώς θα μπουν να οργώσουν τα χωράφια για τις εαρινές καλλιέργειες με το πετρέλαιο στο 1,6 ευρώ το λίτρο ή πώς θα εκτρέφουν τα κοπάδια τους οι κτηνοτρόφοι με αυτά τα επίπεδα τιμών στις ζωοτροφές.

Παράλληλα εξέφρασε τη δυσφορία των αγροτών για τις δηλώσεις του υφυπουργού κ. Στήλιου, ότι οι κινητοποιήσεις καθοδηγούνται από ένα κόμμα (σ.σ. εννοούσε το ΚΚΕ), επισημαίνοντας πως για τους ίδιους οι κινητοποιήσεις δεν έχουν κομματική χροιά και ο αγώνας είναι κοινός όλων των αγροτών για την επιβίωσή τους.

Σήμερα, σε επίπεδο Μαγνησίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί η έξοδος ή όχι αγροτών με τρακτέρ και στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος του Αερινού.

Η «απάντηση» του μπλόκου στα μέτρα

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων με επίσημη ανακοίνωσή της «απαντά» στα 7 μέτρα της κυβέρνησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς ζητάμε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα και η κυβέρνηση εξήγγειλε κάλυψη του 80% για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβρη του 2021 και του 50% για το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2022, διάστημα που οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, άρα λιγότερη και η κατανάλωση ρεύματος.

Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και η κυβέρνηση απλώς επαναφέρει παλιότερη απόφασή για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όχι για όλους, αλλά για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία περίπου στο 1/3 των αγροτών, όμως όλων των αγροτών τα τρακτέρ καίνε πετρέλαιο».

Εμείς ζητάμε επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων και η κυβέρνηση ανακοινώνει επιδότηση – κοροϊδία 7% μόνο για τις ζωοτροφές και μόνο για τα έξοδα των κτηνοτρόφων στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022».

Κουβέντα δε λέει η κυβέρνηση για τα άλλα δύο βασικά αιτήματά μας που αφορούν: Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.α.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλα τα ζημιογόνα αίτια (καιρικά φαινόμενα και νόσους) και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Τιμές στα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα. Μπορούμε να τους στριμώξουμε και να έχουμε αποτελέσματα με τους αγώνες μας. Δυναμώνουμε όλα τα μπλόκα με νέα τρακτέρ».

Στήριξη από την παράταξη Τσιλιμίγκα

Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας» και καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με την έκρηξη της ακρίβειας, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις καταστροφές από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση. Ασφυκτική είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των αγροτικών εφοδίων και των ζωοτροφών να εξανεμίζουν τα εισοδήματα των παραγωγών, που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις πιεστικές οικονομικές τους υποχρεώσεις. Σε συνδυασμό δε με τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δημιουργεί ανισορροπίες στις αποζημιώσεις τους, θέτει σε κίνδυνο την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και οδηγεί τους παραγωγούς σε απόγνωση».

Ανακοινώσεις συμπαράστασης εκδόθηκαν επίσης από το μέλος της ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία υπογραμμίζει ότι «οι μικρομεσαίοι αγρότες μας υποφέρουν. Και το μόνο που ζητούν είναι εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που παράγουν και να διασφαλίζεται το εισοδήματός τους, να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια».

Τις αγροτικές κινητοποιήσεις επίσης χαιρετίζει ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι κοινοί αγώνες, η έμπρακτη αλληλεγγύη είναι το μοναδικό όπλο οργάνωσης και συσπείρωσης των λαϊκών δυνάμεων αυτό που φοβούνται οι κυβερνώντες. Το σύνθημα: «Εργατιά-Αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά!» είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου