ΤΟΠΙΚΑ

Θέλουν αλλά δεν μπορούν …

θέλουν-αλλά-δεν-μπορούν-15867

Θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, αλλά τα μέτρα που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΕΣΠΑ και αφορούν τους αγρότες, είναι απαγορευτικά για τους αγρότες της Μαγνησίας και όχι μόνον. Αυτό επισημαίνουν γεωπόνοι του Βόλου οι οποίοι, εκτός των άλλων, ασχολούνται και με τη συμπλήρωση των φακέλων για τη χρηματοδότηση προτάσεων από νέους ή παλαιούς αγρότες.

Για το Πρόγραμμα ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ υπάρχει ενδιαφέρον από νέους αγρότες, αλλά πολύ δύσκολα, οι νέοι αγρότες μπορούν να επιδοτηθούν, τονίζει χαρακτηριστικά το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας και ιδιοκτήτης της εταιρίας « Αγρομηχανική Βόλου» Θανάσης Κούντριας. Ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας για ένταξη στο πρόγραμμα, όπως λέει ο Βολιώτης γεωπόνος, είναι το γεγονός ότι τα τρία τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν θα πρέπει να έχουν συνεχή αύξηση του κύκλου εργασιών τους τα τρία τελευταία χρόνια. Αυτό, όπως επισημαίνει ο κ. Κούντριας, είναι εξαιρετικά δύσκολο στις μέρες μας, όπου η πορεία για τις περισσότερες αγροτικές επιχειρήσεις είναι φθίνουσα..

Από την άλλη εκείνο το πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να έχει προκηρυχθεί μέχρι το ερχόμενο Πάσχα από το ΕΣΠΑ είναι το Τομεακό του ΟΠΑΑΧ . Ενα πρόγραμμα στο οποίο ανήκουν οι περιοχές του Νοτίου Πηλίου από το Νεοχώρι μέχρι το Τρίκερι, ενώ εντάσσονται και περιοχές μετά τον πρώην Δήμο Αλμυρού, όπως οι Κωφοί, Κοκκωτοί, ο Πτελεός, η Σούρπη κ.α

Το πρόγραμμα θα επιδοτεί αγροτικές εκμεταλλεύσεις που ήδη λειτουργούν, ενώ επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται αυτές που έχουν να κάνουν με τη μεταποίηση ή τον αγροτοτουρισμό. Όπως λέει ο κ. Κούντριας, τα μέτρα που αφορούν τη μεταποίηση έχουν να κάνουν με την κατασκευή ενός συσκευαστήριου ή τυποποιητήριου ελαιών σε ένα ελαιοτριβείο ή με την ανέγερση δωματίων, με την επισκεψιμότητα σε αγροκτήματα κ.α Το πλαφόν στις παραπάνω επενδύσεις θα είναι ύψους 300.000 ευρώ, από τις οποίες το ποσοστό επιδότησης για τις αντίστοιχες αγροτικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας θα είναι της τάξεως του 50%.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου