ΤΟΠΙΚΑ

Οι εκτιμήσεις για τη λήξη του συναγερμού ~ Επιμένουν οι σκλήροι δείκτες

οι-εκτιμήσεις-για-τη-λήξη-του-συναγερμ-153674

Θα πρέπει να ζούμε με τον κορονοϊό, λένε οι ειδικοί – Βλέπουν ύφεση της Ομικρον από τον Μάρτιο – Επιστροφή στην κανονικότητα για το Νοσοκομείο

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, συμφωνούν οι επιστήμονες και στο πλαίσιο αυτό, όπως λένε, θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο στο Νοσοκομείο Βόλου να αρχίσει ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, προκειμένου το νοσηλευτικό ίδρυμα να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Μετά από 7.800 νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την ασφυκτική πίεση Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, ο Φεβρουάριος βαίνει καλώς, με τα μηνύματα να είναι ολοένα και πιο ενθαρρυντικά.

Για πρώτη φορά μετά από τον Οκτώβριο του 2021 οι νοσηλείες έχουν περιοριστεί στις 40. Ηδη η Ιατρική Υπηρεσία σε συνεργασία με τον νοσηλευτικό τομέα εξετάζουν τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, από τις 15 Μαρτίου και μετά η τρίτη κλινική κορονοϊού μπορεί να είναι αχρείαστη. «Πρέπει να κάνουμε οικονομία δυνάμεων», λένε οι υγειονομικοί και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα.

«Η αλήθεια είναι ότι αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω από τα μέσα Μαρτίου, θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την Ομικρον και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής των κλινικών covid Χαράλαμπος Μάνδρος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα σταματήσουμε να αντιλαμβανόμαστε τον κορονοϊό ως κάτι σοβαρά απειλητικό, όταν εμείς υψώσουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας, οι οποίες θα λειτουργούν», παραπέμποντας στα μέτρα προστασίας, την αποφυγή συγχρωτισμού και φυσικά τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το εμβόλιο είναι η λύση για να πάμε σε αποκλιμάκωση, αλλά μακροπρόθεσμα χρειάζεται να είμαστε προφυλαγμένοι».

Κόκορης: Πέρα από τα εμβόλια, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές

«Πρέπει οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι έχουμε ένα «όπλο» κατά του ιού, που είναι το εμβόλιο και πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε και τη ζωή μας πίσω και να μην κολλήσουμε και να μην μπούμε στο νοσοκομείο. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε, είναι να κάνουμε το εμβόλιο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, που θα μας προστατεύουν από τον covid» τονίζει ο κ. Κόκκορης.

O κ. Κόκορης επίσης αναφέρει πως τα κρούσματα και οι επιδημιολογικοί δείκτες βρίσκονται σε σταθεροποίηση. «Εκτιμούμε ότι σύντομα θα έχουμε περαιτέρω πτώση των δεικτών. Πιστεύαμε ότι θα καταγραφόταν πιο γρήγορα η πτώση σε σχέση με τους ρυθμούς που βλέπουμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νοσοκομείο υπάρχει σημαντικό ποσοστό ασθενών που μπαίνουν με τη μετάλλαξη Ομικρον.

Για τη βαρύτητα, είπε, πως είναι πολύ μικρό ακόμα το ποσοστό ασθενών που έχουν Ομικρον, είναι εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις και χρειάζεται να μπουν στη μονάδα. Η πλειονότητα των διασωληνωμένων έχει προσβληθεί από τη Δέλτα. Αυτοί όμως έχουν πολλαπλά άλλα προβλήματα υγείας, οι περισσότεροι είναι άνω των 75 ετών και δεν είναι εμβολιασμένοι», ανέφερε.

Οπως είπε οι πλήρως εμβολιασμένοι που διασωληνώνονται συνήθως έχουν πολύ βαριά συνοδά νοσήματα και μάλιστα οι περισσότεροι δεν κόλλησαν κορονοϊό στο σπίτι τους. Η τελευταία αναφορά είχε να κάνει με τους ασθενείς που μεταφέρθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο Αχιλλοπούλειο από ιδιωτικές δομές. Επρόκειτο για ηλικιωμένους τροφίμους, οι οποίοι μολονότι εμβολιασμένοι τελικά προσβλήθηκαν και πάλι από το ιό και χρειαζόταν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Το επιχειρησιακό σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα

«Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και με όλες τις προφυλάξεις. Μπορεί η πανδημία να είναι σε ύφεση, όμως δεν παύει να υπάρχει η ανάγκη να προσέχουμε. Ο εφησυχασμός ανά πάσα στιγμή μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω», ομονοούν όλοι στο Νοσοκομείο.

Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί, το θέμα είναι να γίνει συνείδηση σε όλους, για αυτό και η τήρηση των περιορισμών αναφορικά με τα μέτρα προστασίας, το επισκεπτήριο στο νοσοκομείο, οι περιορισμοί στα εξωτερικά ιατρεία θα συνεχίσουν να υφίστανται και την επόμενη περίοδο.

Η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, ούτως ή άλλως, συμπίπτει με μία νέα πραγματικότητα. Τηρούνται μεταξύ των ασθενών οι αποστάσεις των δύο μέτρων, υπάρχει άλλη χωροθέτηση στο ισόγειο της νέας πτέρυγας όπου λειτουργούν τα ιατρεία. Απαγορεύεται η είσοδος σε όποιον δεν φορά μάσκα, ενώ η λίστα πλέον των προγραμματισμένων ραντεβού δεν ξεπερνά τα 15 άτομα ημερησίως. Τα ίδια μέτρα εφαρμόζονται και για τα απογευματινά ιατρεία.

«Θα βρούμε τρόπο να λειτουργούν και να πυκνώσουν εκ νέου τα τακτικά χειρουργεία και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, αλλά θα επιχειρήσουμε όσο περνά από το χέρι μου να γίνει σε μια καινούργια βάση και για να εξυπηρετείται ο κόσμος και για να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες», είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει η διοίκηση.

Επίσης για το επισκεπτήριο οι αυστηροί περιορισμοί αναμένεται να παραμείνουν, καθώς ο κίνδυνος της διασποράς του ιού δεν έχει ακόμη εκλείψει.

Το θέμα μάλιστα θεωρείται πολύ σοβαρό για αυτό και δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσα στις κλινικές άρση της απαγόρευσης παραμονής συνοδών δίπλα στους ασθενείς, εκτός ειδικών περιπτώσεων που ο ασθενής αδυνατεί να αυτοεξυπηρετηθεί.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου