ΤΟΠΙΚΑ

«Ποδαρικό» Ομικρον με χιλιάδες μολύνσεις ~ Ιλιγγιώδης αύξηση με 2.900 θετικά από 2 Ιανουαρίου

ποδαρικό-ομικρον-με-χιλιάδες-μολύν-216259

Η έντονη κινητικότητα και η υπερμεταδοτικότητα εκτόξευσαν τα κρούσματα – Το plan b στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου – Τρέμουν τον συνδυασμό Ομικρον και Δέλτα

Με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού βρίσκεται αντιμέτωπη τις τελευταίες μέρες η Μαγνησία. Η έντονη κινητικότητα των πολιτών κατά την εορταστική περίοδο, σε συνδυασμό με την υπερμεταδοτική Ομικρον πολλαπλασίασαν τα ενεργά κρούσματα. Το 2022 έκανε «ποδαρικό» με χιλιάδες μολύνσεις. Ο νομός μετρά από τις 2 Ιανουαρίου 2.900 νέα κρούσματα, αριθμός ασύλληπτος, που φανερώνει την ιλιγγιώδη ταχύτητα, με την οποία εξαπλώνεται στον γενικό πληθυσμό η νέα μετάλλαξη.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την έκρηξη κρουσμάτων. Το θετικό για την ώρα είναι ότι η μεγάλη αύξηση μολύνσεων δεν μεταφράζεται σε νοσηλείες. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει σχετική αύξηση εισαγωγών, αφορά όμως σε περιστατικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, αφού παρουσιάζουν βαριά συμπτωματολογία, άσχετη με όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για την εκδήλωση της Ομικρον.

Το προσωπικό στο Νοσοκομείο πάντως βρίσκεται σε επιφυλακή. Με δεδομένο ότι η Ομικρον επιτίθεται και στους υγειονομικούς, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Ηδη στο Αχιλλοπούλειο νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα τρεις γιατροί και έξι νοσηλευτές από διάφορα τμήματα. Οι εναπομείναντες γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό βρίσκονται στα όριά τους.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής των κλινικών covid Xαράλαμπος Μάνδρος τονίζει ότι «δεν έχουμε δει την κορύφωση της πανδημίας», λέγοντας πως η ύφεση θα εμφανιστεί μετά τα τέλη Ιανουαρίου.

Προστατευμένοι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση

«Οι ανεμβολίαστοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν ακόμη και βαριά, αν κολλήσουν τον ιό. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι με την τρίτη δόση είσαι κατά 90% προστατευμένος από τη βαριά νόσηση», επισημαίνει ο κ. Μάνδρος, αποκαλύπτοντας ότι τα περιστατικά, που περιθάλπει το Νοσοκομείο σε αυτή τη φάση είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Για την πενθήμερη καραντίνα δήλωσε πως είναι θετική, όταν τα συμπτώματα είναι ελαφρά και οι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο σε 2 με 3 ημέρες.

Ομως αν κάποιος έχει πυρετό, βήχει, φτερνίζεται, έχει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, δεν υπάρχουν σταθερά δεδομένα ότι απαραίτητα την πέμπτη ημέρα θα είναι καλά και δεν θα μεταδίδει. Το πρόβλημα με την Ομικρον δεν είναι η μεγάλη νοσηρότητα, αλλά πλέον επειδή πολύς κόσμος νοσεί, πολλά καίρια πόστα του δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος ενδεχομένως το επόμενο χρονικό διάστημα να παραμένουν ακάλυπτα, πάνω απ’ όλα οι υγειονομικοί», πρόσθεσε ο γιατρός του Νοσοκομείου Βόλου.

Φόβοι για τις επιπτώσεις, plan b στο Αχιλλοπούλειο

Με βάση τα προαναφερθέντα ο κ. Μάνδρος δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να λυγίσουν» οι κλινικές κάτω από το βάρος της Ομικρον και οι εφημερίες να επιστρέψουν σε εφιαλτικό καθεστώς.

Μπορεί η Ομικρον να μη στέλνει πολλούς πολίτες για νοσηλείες, ωστόσο είναι εξαιρετικά μεταδοτική και φαίνεται από τις εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Αχιλλοπούλειο. Τις τελευταίες μέρες το 24ωρο κυλά με δεκάδες ύποπτα κρούσματα να συρρέουν στο Αχιλλοπούλειο για μοριακό έλεγχο.

Τις δύο τελευταίες μέρες το βάρος έπεσε στους ειδικευόμενους γιατρούς, καθώς ο επικεφαλής των ΤΕΠ και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Ηλίας Καραμέτος βρίσκεται σε καραντίνα. Τριπλά εμβολιασμένος, νόσησε εκ νέου με την Ομικρον. Είχε ήπια συμπτώματα και από αύριο αναμένεται να επιστρέψει στο νευραλγικό πόστο του.

«Σίγουρα χρειάζεται περισσότερος κόσμος για να μπορεί να βοηθά, όχι μόνο στο ΤΕΠ, αλλά και στους χώρους όπου βρίσκονται και άλλοι ασθενείς», αναφέρει σχετικά ο κ. Μάνδρος.

Προς αυτή την κατεύθυνση το plan b προβλέπει «επιστράτευση» γιατρών από άλλες κλινικές, μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας για εφημερίες, καθώς και περαιτέρω αξιοποίηση των 11 ιδιωτών γιατρών, που ήδη παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Αχιλλοπούλειο. Εχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εφημεριών για τον Ιανουάριο, με βάση τη σύμβαση που έχουν υπογράψει με το υπουργείο Υγείας.

Τρέμουν τον συνδυασμό Ομικρον και Δέλτα

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το πρόβλημα, που βρίσκεται μπροστά τις επόμενες εβδομάδες, οπότε αναμένεται η κορύφωση του πέμπτου κύματος της πανδημίας, είναι ο συνδυασμός Ομικρον και Δέλτα.

Αυτό που φοβούνται είναι να βγουν… εκτός μάχης υγειονομικοί, που είναι εμβολιασμένοι, αλλά μπορεί να νοσήσουν από την Ομικρον και την ίδια ώρα να παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα ο αριθμός των ασθενών της παραλλαγής Δέλτα. Ετσι μπορεί να χρειαστούν όχι μόνο νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά και νοσηλεία σε ΜΕΘ.

«Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι εφιάλτης. Η Δέλτα δεν έχει εξαλειφθεί. Δυστυχώς συνεχίζει να θερίζει ανεμβολίαστους. Ολα τα βαριά περιστατικά, που νοσηλεύονται στις κλινικές και τη ΜΕΘ, έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, για αυτό και καθυστερεί η αποκατάσταση», αναφέρει ο κ. Μάνδρος, προσθέτοντας πως όσοι ασθενείς έχουν καταλήξει στις ΜΕΘ με πνευμονία ήταν σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι ή ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες που δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Συμπληρώνει επίσης πως μπορεί να λέμε ότι η παραλλαγή Ομικρον είναι ηπιότερη από τη Δέλτα, προειδοποίησε όμως ότι οι νοσηλείες μπορεί να πάρουν τη μορφή των νοσηλειών που είχαμε με τη Δέλτα, σε περίπτωση που βρει οργανισμούς ανοσιακά αδύναμους.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είναι πάρα πολύ καλά προστατευμένοι έναντι της Ομικρον και αυτή είναι η κληρονομιά για την επόμενη μέρα.

«Ομως επειδή έχουμε ακόμα δεξαμενές ανεμβολίαστων και μεγάλης ηλικίας, το διακύβευμα παραμένει σοβαρό», σημείωσε, προειδοποιώντας πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για την Ομικρον, όσο υφίσταται «ζωντανό» το ενδεχόμενο επιπλοκών υψηλού κινδύνου και κυρίως σε ανεμβολίαστους ασθενείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου