ΤΟΠΙΚΑ

Πολύ πιο συχνές οι επαναμολύνσεις ~ Παραμένει επικίνδυνη η Όμικρον

πολύ-πιο-συχνές-οι-επαναμολύνσεις-παρ-155409

Ακόμη και με τρίτη δόση εμβολιασμένοι πολίτες προσβάλλονται ξανά από κορονοϊό – Τι λένε οι γιατροί

Οι επαναμολύνσεις με Ομικρον είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με παλιότερα. Αυτό τονίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου Βόλου, καθώς καθημερινά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προσέρχονται πολίτες, εμβολιασμένοι ακόμη και με την τρίτη δόση οι οποίοι επαναμολύνονται. Το ενθαρρυντικό είναι πως δεν χρειάζονται νοσηλεία. Δεν παρουσιάζουν πολύ σοβαρά συμπτώματα. Αφού υποβληθούν σε μοριακό τεστ και επιβεβαιωθεί ότι έχουν επαναπροσβληθεί, λαμβάνουν οδηγίες από τους γιατρούς και αποχωρούν.

Σεσχέση με προηγούμενα στελέχη μεταλλάξεων, με την Ομικρον είναι πολύ πιο συχνό αυτό το φαινόμενο ακόμη και μετά την τρίτη δόση του εμβολίου.

«Ο εμβολιασμός με τρίτη δόση προστατεύει σε έναν βαθμό αλλά όχι στο ποσοστό που προστάτευε παλιότερα. Ο ιός αυτός έχει δυστυχώς μία ανοσιακή διαφυγή» εκτιμούν οι γιατροί δίνοντας εξήγηση στις επαναμολύνσεις εμβολιασμένων με την αναμνηστική δόση.

Σε κάθε βέβαια περίπτωση αυτό που τονίζουν είναι πως ητρίτη δόση κρατάει την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου σε ποσοστά πολύ υψηλά, από 88% έως 95%.

«Οι νοσηλείες ακολουθούν λίγες εβδομάδες μετά τα κρούσματα. Πρέπει να περιορίσουμε το πέρασμα των κρουσμάτων στους μεγαλύτερους, τους ευπαθείς και τους ανεμβολίαστους», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χαράλαμπος Μάνδρος, επικεφαλής των κλινικών covid στο Νοσοκομείο Βόλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επαναμολύνσεις από την Ομικρον είναι ένα συχνό φαινόμενο, όμως χωρίς βαριά συμπτώματα. Εκείνο που συστήνει ο κ. Μάνδρος είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να κάνουν οι πολίτες την τρίτη δόση.

«Η μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται πως προτιμά να μολύνει το άλλο αναπνευστικό σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα στελέχη του ιού» είπε σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

«Για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες πρέπει να κάνουμε υπομονή και να σηκώσουμε τις επιδημιολογικές μας ασπίδες. Ολοι μας θα εκτεθούμε στον ιό πιθανώς, αλλά δεν σημαίνει ότι θα τον κολλήσουμε. Χρειάζεται να περιμένουμε λίγο ακόμη για να μπορούμε να τοποθετηθούμε με ασφάλεια, για το πότε θα τελειώσει αυτή η μάχη και η συμβίωση με τον ιό» ήταν το μήνυμά του.

«Η Ομικρον πολλαπλασίασε τα κρούσματα αλλά έφερε ένα πιο ήσυχο στέλεχος. Αυτό έφερε μεγάλη διασπορά αλλά δεν οδήγησε σε πολλούς θανάτους και βαριές νοσηλείες» κατέληξε ο κ. Μάνδρος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου