ΤΟΠΙΚΑ

Επίσκοπος Ορθόδοξης Συριακής περιοχής περιγράφει το δράμα χιλιάδων ανθρώπων

επίσκοπος-ορθόδοξης-συριακής-περιοχ-126922

«Δύσκολη και επικίνδυνη» χαρακτηρίζει την κατάσταση που βιώνει η Συρία ο Επίσκοπος Σαφίρας κ. Δημήτριος, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Βόλο, προκειμένου να παραστεί στα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Συγκλονιστικές εικόνες πολέμου και καταστροφής μεταφέρει μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαφίρας, παραθέτοντας τη μαρτυρία του, σχετικά με το δράμα που βιώνουν η Συρία και εκατομμύρια άνθρωποι, που ακολουθούν αναγκαστικά το δρόμο της προσφυγιάς.

«Δυστυχώς καταστράφηκε η χώρα μας και πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα, με κίνδυνο της ζωής τους. Πολλοί καταπνίγονται στη θάλασσα, ενώ ορισμένοι προτιμούν να παραμείνουν στη Συρία, κάτω από δύσκολες συνθήκες, πάρα πολλές ώρες και μέρες χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς φάρμακα, αλλά νομίζω ότι η Εκκλησία μας πάντοτε κατά τις δύσκολές εποχές έδωσε αίμα και αυτό το αίμα βρήκε σωτηρία», αναφέρει ο κ. Δημήτριος, σκιαγραφώντας εικόνες ολέθρου και καταστροφής.

Ο Επίσκοπος Σαφίρας, ο οποίος μιλάει άπταιστα Ελληνικά, επισημαίνει ότι το Πατριαρχείο της Αντιοχείας καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δημιουργηθεί ειδικές δομές σε όλες τις Μητροπόλεις, προκειμένου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να εφοδιάζονται με τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα και ότι άλλο αναγκαίο. «Οι ενορίες προσπαθούν να δώσουν ότι έχουν, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούμε όσο πρέπει στις ανάγκες του κόσμου», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Στο μεταξύ, έχουν καταστραφεί δεκάδες ναοί, ενώ η εικόνα που περιγράφει ο κ. Δημήτριος στοιχειοθετείται με τρεις λέξεις «εξαθλίωση, ερήμωση, προσφυγιά» και συμπληρώνεται με τη λέξη «καταστροφή». Οπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Θεοφιλέστατος: «δυστυχώς καταστράφηκε ένα πολύ σπουδαίο Μοναστήρι που χρονολογείται στον 1ο αιώνα, το Μοναστήρι της Αγίας Θέκλας, το οποίο κάηκε, αφού προηγουμένως αφαιρέθηκαν όλα τα κειμήλια, οι εικόνες και τα Αγια Ποτήρια».

Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, δεν σταμάτησε ποτέ αλλά «υπάρχουν ορισμένες περιοχές που είναι ασφαλείς. Το Επισκοπείο μου βρίσκεται σε ασφαλές σημείο, σε απόσταση μισής περίπου ώρας από τα σύνορα με το Λίβανο και έτσι μπορώ να μετακινούμαι πιο εύκολα» όπως αναφέρει ο Επίσκοπος Σαφίρας, για να προσθέσει ότι: «βλέπουμε την υπομονή και την πίστη του κόσμου και μας θλίβει βαθύτατα η τραγική κατάσταση που βιώνουν».

Οι εικόνες που μεταφέρει μέσω της αφήγησής του ο κ. Δημήτριος, περιγράφουν τον πόνο και τις απίστευτες κακουχίες που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι διώκονται για την πίστη τους και αναζητούν ασφαλές έδαφος, μακριά από την πατρίδα τους, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν. «Περνάμε δύσκολες στιγμές και ιδιαίτερα οι Χριστιανοί ζουν ένα μαρτύριο και προσπαθούν να κρατήσουν την πίστη τους. Η κατάσταση δυστυχώς, είναι δύσκολη και επικίνδυνη και δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον», αναφέρει ο Επίσκοπος Σαφίρας, κλείνοντας σε μια φράση τις τραγικές στιγμές που βιώνουν χιλιάδες Σύριοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου