ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση αιτήσεων για το Erasmus του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

μείωση-αιτήσεων-για-το-erasmus-του-πανεπιστη-124508

Δεν υπάρχουν φοιτητές σε Ρωσία ή Ουκρανία την τρέχουσα χρονική περίοδο, μολονότι προκύπτει διμερής συμφωνία

Σοβαρή μείωση, που αγγίζει ή και ξεπερνά το 30%, παρουσιάζουν οι αιτήσεις για μετακινήσεις φοιτητών και ακαδημαϊκών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Ο φόβος που εξακολουθεί να υπάρχει για την πανδημία του κορονοϊού αλλά και η ανασφάλεια που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, φαίνεται να έχουν περιορίσει το ενδιαφέρον μετακινήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι αιτήσεις για την νέο περίοδο κινητικότητας στο πλαίσιο του Erasmus, που ξεκινά από το ερχόμενο φθινόπωρο, μειώθηκε κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το 2021. Το πρόγραμμα έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από το ξέσπασμα της πανδημίας, οπότε και οι μετακινήσεις σχεδόν εκμηδενίστηκαν.

Το 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας, μετακινήσεις ακυρώθηκαν ή διακόπηκαν, πανεπιστήμια έκλεισαν και τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά, ενώ πολλοί επέστρεψαν πίσω και ελάχιστοι παρέμειναν για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους στην πόλη του εξωτερικού που είχαν επιλέξει. Και στη συνέχεια η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που προκάλεσε η πανδημία μείωσαν το ενδιαφέρον συμμετοχής σε πρόγραμμα Erasmus.

Την περασμένη Παρασκευή, ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για τη νέα περίοδο μετακινήσεων φοιτητών και ακαδημαϊκών. Η μείωση του ενδιαφέροντος αποδίδεται εν μέρει στην πανδημία αλλά και στην ανασφάλεια που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επίσης για πρώτη φορά φέτος, ισχύουν και περιορισμοί ως προς τις μετακινήσεις στη Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit.

«Μετά τη συγχώνευση των ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αποτέλεσε μία μεγάλη πρόκληση και πριν βρούμε τις ισορροπίες μας, ξέσπασε η πανδημία και τώρα ο πόλεμος. Το πρόγραμμα του Π.Θ. στέκεται στο ύψος των περιστάσεων παρά τον βομβαρδισμό αλλαγών που έχουν συντελεστεί ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος Erasmus+ για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πηνελόπη Δάλλη.

Το πρόγραμμα Erasmus+ παρέχει μεταξύ άλλων ευκαιρίες για περιόδους σπουδών στο εξωτερικό, πρακτική άσκηση, μαθητεία και ανταλλαγές προσωπικού σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού.

«Παγωμένη» η κινητικότητα στη Ρωσία

Αυτή την περίοδο δεν βρίσκονται φοιτητές είτε σε Ρωσία είτε σε Ουκρανία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει διμερή συμφωνία με τη Ρωσία, ωστόσο παραμένει «παγωμένη» από τη στιγμή που δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον μετακίνησης. «Σε περίπτωση που υπάρξει κάποια αίτηση θα εξετάσουμε το ζήτημα της κινητικότητας», σημείωσε η κ. Δάλλη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου