ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός παιδικών σταθμών 240 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ

εκτός-παιδικών-σταθμών-240-παιδιά-στους-119086

Ικανοποιήθηκαν 540 αιτήσεις από τις 780 που υποβλήθηκαν

Σε αδιέξοδο βρίσκονται δεκάδες οικογένειες στο Βόλο ανάμεσα σε 22.000 σε όλη τη χώρα που βλέπουν τα παιδιά τους να μένουν εκτός δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Συνολικά 240 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών και 60 βρέφη έως 2,5 ετών εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η έλλειψη υποδομών και επαρκούς αριθμού προσωπικού, φαίνεται να αποτελεί την αιτία που κάθε χρόνο δεκάδες παιδιά του Δήμου Βόλου, μένουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με αποτέλεσμα γονείς που εργάζονται να είναι σε αδιέξοδο.

Στόχος του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού ΔΗΠΕΘΕ, είναι η αξιοποίηση από το επόμενο σχολικό έτος χώρων που αν ανακατασκευαστούν μπορούν να λειτουργήσουν δύο παιδικοί σταθμοί και ένας βρεφονηπιακός σταθμός. Το παραπάνω ήδη εξετάζεται σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Γ. Βλιώρα, παράλληλα με τη δυνατότητα αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώσει τους σταθμούς. Προς το παρόν, η νέα δημοτική αρχή, φέρεται να είναι εγκλωβισμένη στον προϋπολογισμό που κατάρτισαν προκάτοχοί της με αποτέλεσμα να αδυνατεί να δώσει άμεσες λύσεις στο πρόβλημα απορρόφησης βρεφών και προνηπίων από δημοτικές δομές εκπαίδευσης.

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, φέτος κατατέθηκαν 780 αιτήσεις γονέων για τη φοίτηση των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς του οργανισμού. Ο Οργανισμός διαθέτει έντεκα παιδικούς σταθμούς δυναμικότητας 510 παιδιών, απορροφήθηκαν όμως 540 παιδιά. Από το σύνολο των παιδιών τα 339 απορροφήθηκαν μέσω επιδοτήσεων ΕΣΠΑ και τα 201 με μοριοδότηση. Εκτός δηλαδή παιδικών σταθμών μένουν 240 παιδιά, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα περιοριστεί από την απελευθέρωση θέσεων από τους δημοτικούς σταθμούς από γονείς που έχοντας την επιδότηση του ΕΣΠΑ ίσως μετεγγράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς.

Ο μεγαλύτερος αριθμός προνηπίων αποκλείστηκε όπως ήταν φυσικό από το πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ αισθητά μικρότερος είναι ο αριθμός των παιδιών που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών Αγριάς και Ν. Αγχιάλου, όπου δεν ικανοποιήθηκαν πέντε και έξι αιτήσεις γονέων αντίστοιχα.

Το μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα εντοπίζεται στα βρέφη έως 2,5 ετών. Μόλις 21 βρέφη (δέκα μέσω ΕΣΠΑ και 11 με μοριοδότηση) απορροφήθηκαν από τους δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Βόλου. Εκτός έμειναν 60 βρέφη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου