ΤΟΠΙΚΑ

«Πυριτιδαποθήκη» του κόσμου τα Βαλκάνια

πυριτιδαποθήκη-του-κόσμου-τα-βαλκά-113766

Υπογράμμισε ο δημοσιογράφος – ιστορικός ερευνητής Φοίβος Οικονομίδης τονίζοντας ότι χωρίς υγιή οικονομία δεν υπάρχει ανεξάρτητη πολιτική

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκονται τα Βαλκάνια λόγω του προσφυγικού ζητήματος, διατηρώντας τη γεωπολιτική τους αξία και το ρόλο της γέφυρας μεταξύ ανατολής και δύσης. Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου – ιστορικού ερευνητή Φοίβου Οικονομίδη «Το παγκόσμιο παιχνίδι στα Βαλκάνια. Ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις από το Β’ Παγκόσμιο στον Ψυχρό Πόλεμο», που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη. Οπως επισημάνθηκε παράλληλα από τους ομιλητές, η αλληλουχία των ιστορικών γεγονότων που προηγήθηκαν, βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με τη σύγχρονη εποχή, ενώ είναι κοινώς αποδεκτό ότι η οικονομική ευρωστία είναι καθοριστικός παράγοντας για την άσκηση ανεξάρτητης πολιτικής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο συγγραφέας του βιβλίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να προχωρήσουν με κλίμα ενότητας και συνεργασίας τα Βαλκάνια, υπό το πρίσμα της πολιτικής ωριμότητας και με δεδομένο ότι αν δεν υπάρχει υγιής οικονομία, δεν μπορεί ποτέ να ασκήσει ανεξάρτητη πολιτική μια χώρα.

Αναλύοντας την πορεία και αλληλουχία των γεγονότων που μας οδήγησαν μέχρι τη σημερινή περίοδο της οικονομικής ύφεσης, ο Φοίβος Οικονομίδης υπογράμμισε ότι υπάρχουν δεκάδες άλυτα θέματα στα Βαλκάνια και κατά συνέπεια δεν γνωρίζουμε ποιες εξελίξεις θα συμβούν στο μέλλον.

Παράλληλα, ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι διαδραματίζουν κομβικό ρόλο, διότι οι πρόσφυγες κατευθύνονται στην κεντρική Ευρώπη διά μέσου των Βαλκανίων.

Η αλληλουχία των γεγονότων αποτυπώθηκε ευκρινώς στη δήλωση του συγγραφέα «δυστυχώς, 186 χρόνια μετά, δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι, διότι έχουμε αλλαγή φρουράς από την Οθωμανική κυριαρχία στη δυτική επιρροή», ενώ τόνισε επίσης ότι «το ζήτημα είναι ότι δεν θα έπρεπε να βρεθούμε σε αυτή τη θέση». Ομιλητές της χθεσινής εκδήλωσης ήταν οι: Θανάσης Σαμαράς, δημοσιογράφος και Ηλίας Βολιώτης – Καπετανάκης, συγγραφέας – δημοσιογράφος. Καταθέτοντας την άποψή του για το συγκεκριμένο βιβλίο ο κ. Σαμαράς, ανέφερε ότι «το παγκόσμιο παιχνίδι στα Βαλκάνια βρίθει ιστορικών γνώσεων, περισσεύει σε αυτό η πολιτική ευστροφία του συγγραφέα και η ερμηνεία επιδεικνύει μοναδική κατανόηση των δυνάμεων που συνενώνουν και διαχωρίζουν τα έθνη. Η συνεισφορά του στην προσπάθεια που καταβάλλουμε, όσοι θέλουμε και μπορούμε για να γίνουμε σοφότεροι είτε ως πολίτες είτε ως πολιτικοί και συλλογικές πολιτικές οντότητες, είναι ανεκτίμητη».

Ο κ. Καπετανάκης, αντίστοιχα, τόνισε ότι «μπορούμε σήμερα αξιοποιώντας την ιστορική εμπειρία που δίνει με τα έγγραφά του σε αυτό το βιβλίο ο Φοίβος, να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Πρώτον να είμαστε συνειδητοί πολίτες, δεύτερον πολίτες – ταξικοί μαχητές και τρίτον να μπορούμε ανάλογα με τις πολιτικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές συνθήκες να αποφασίζουμε όχι με κριτήριο το τι είναι αρεστό στη μιζέρια μας, αλλά τι καλό μπορεί καθένας από μας να κάνει για τα παιδιά του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου