ΤΟΠΙΚΑ

Στοίχημα να ζωντανέψει ο «Ιάσων»

στοίχημα-να-ζωντανέψει-ο-ιάσων-113907

Μετά από 14 χρόνια αχρηστίας το κτίριο 6 εκατ. ευρώ επιχειρείται να λειτουργήσει, έστω και με διαφορετική χρήση από τη σχεδιαζόμενη

Μεγάλο στοίχημα για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου αποτελεί η λειτουργία του επιβατικού σταθμού «Ιάσων». Η προσπάθεια συνεχίζεται για να λειτουργήσει ένα αραχνιασμένο πλέον κοστοβόρο κτίριο έστω και με διαφορετική χρήση από εκείνη που αρχικά σχεδιάστηκε: να υποδέχεται δηλαδή τον τουρισμό κρουαζιέρας. Ωστόσο, καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί τα απαιτούμενα έργα στην προβλήτα, το κτίριο που κόστισε σχεδόν 6 εκατ. ευρώ αναγκάζεται μετά από 14 χρόνια αχρηστίας να αξιοποιηθεί διαφορετικά.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Μετά την άκαρπη προσπάθεια που καταβλήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΛΒ, να παραχωρηθούν προς χρήση δηλαδή οι χώροι μόνο του πρώτου ορόφου με αντάλλαγμα, η νέα διοίκηση του Οργανισμού προχώρησε πλέον στην προκήρυξη νέων διαγωνισμών, δύο στο σύνολο, έναν για κάθε όροφο, με κίνητρο την αξιοποίηση των χώρων με πολυετείς συμβάσεις (έως και οκτώ χρόνια). Στο στόχο της έχει θέσει την υλοποίηση σοβαρών επενδύσεων, με αμοιβαίο όφελος για το λιμάνι και την πόλη. Ο επιβατικός σταθμός «Ιάσων» ηλεκτροδοτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο μετά την ολοκλήρωση του υποσταθμού μέσης τάσης και ενώ υπήρχε η προσδοκία ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και το κτίριο θα έπαιρνε ζωή, συνεχίζει να είναι αναξιοποίητο μέχρι σήμερα, κυρίως λόγω των οικονομικών εξελίξεων και των capital controls το καλοκαίρι που φόβισαν τους επενδυτές.

Οι προκηρύξεις

Σύμφωνα με την πρώτη προκήρυξη, οι χώροι είναι εμβαδού 1.043,74 τετραγωνικών μέτρων ο ένας και το πατάρι 16,82 τετραγωνικών μέτρων και μπορούν να αξιοποιηθούν για την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστίασης και αναψυχής, καθώς και εμπορικών καταστημάτων αλλά και για τη στέγαση γραφείων επιχειρήσεων Οργανισμών. Το χρονικό διάστημα ισχύος της παραχώρησης θα είναι για 8 έτη με κριτήριο ανάδειξης την υψηλότερη οικονομική προσφορά.

Η κατάθεση των προσφορών με τα δικαιολογητικά τους θα γίνει την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 στο διάστημα από τις 9 έως τις 10 το πρωί στο κτίριο διοίκησης του ΟΛΒ με ελάχιστη οικονομική προσφοράς τις 4.000 ευρώ μηνιαίως. Σχετικά με τη χρήση των χώρων του πρώτου ορόφου του κτιρίου Ιάσων ο ΟΛΒ προκήρυξε ξεχωριστό διαγωνισμό για την παραχώρηση δύο αιθουσών συνολικού εμβαδού 1.827,18 τετραγωνικών μέτρων και των εκατέρωθεν ημιυπαίθριων χώρων τους, συνολικού εμβαδού 443,96 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και του χώρου που προηγείται και οδηγεί στον ανεκλυστήρα.

Αποδεκτοί σκοποί για την παραχώρηση των χώρων είναι η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστίασης και αναψυχής αποκλειόμενης της περίπτωσης του κέντρου διασκέδασης.

Επίσης, οι εν λόγω χώροι μπορούν να αξιοποιηθούν ως εμπορικά καταστήματα, χώροι διεξαγωγής εκδηλώσεων, χώροι διεξαγωγής εκθέσεων, χώροι στέγασης γραφείων και χώροι άθλησης. Για την αξιοποίησή τους για τους προαναφερόμενους λόγους απαιτείται η αλλαγή της προοριζόμενης χρήσης με την έκδοση της αντίστοιχης άδειας δόμησης. Η κατάθεση των προσφορών θα γίνει την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 στο διάστημα από τις 9 έως τις 10 το πρωί στο κτίριο διοίκηση του ΟΛΒ, με ελάχιστη οικονομική προσφορά τις 8.000 ευρώ μηνιαίως.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου