ΤΟΠΙΚΑ

Δικαιώθηκε απολυμένος έξι χρόνια μετά – Τον έδιωξαν πριν λήξει η σύμβασή του

δικαιώθηκε-απολυμένος-έξι-χρόνια-μετ-1056941

Η ταλαιπωρία που υπέστη τραπεζοϋπάλληλος στον Βόλο και η προσφυγή στη δικαιοσύνη

Μία απόφαση – σταθμό που ενδεχομένως να αποτελέσει «μπούσουλα» για παρόμοιες υποθέσεις έχει στα χέρια του ένας 38χρονος σήμερα Βολιώτης, ο οποίος εργαζόταν σε τράπεζα με σύμβαση ορισμένου χρόνου και απολύθηκε λίγους μήνες πριν να λήξει.

Ο θιγόμενος εργαζόμενος είδε από τη μία στιγμή στην άλλη τη ζωή του και τον οικογενειακό του προγραμματισμό να ανατρέπεται πριν περίπου έξι χρόνια. Δεν το έβαλε όμως κάτω και αποφάσισε να διεκδικήσει το δίκιο του.

Προσέφυγε στη δικαιοσύνη και κατέθεσε αγωγή ζητώντας να κριθεί άκυρη η καταγγελία της σύμβασής του, επικαλούμενος διάφορους λόγους, όπως ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα εργατική νομοθεσία στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα πρέπει να προκύψει σπουδαίος λόγος για την πρόωρη λύση της σύμβασης.

Μεταξύ της τράπεζας και του υπαλλήλου είχε υπογραφεί σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας δυο ετών. Ωστόσο, περίπου οκτώ μήνες πριν από τη λήξη της η

τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση, με αποτέλεσμα ο υπάλληλος να βρεθεί στον δρόμο, άνεργος.

Η τράπεζα για να αιτιολογήσει την πρόωρη απόλυσή του υποστήριξε πως ο συγκεκριμένος τραπεζοϋπάλληλος, ο οποίος είχε αναλάβει πόστο στο τμήμα δανείων, δεν ήταν επαρκής στην άσκηση των καθηκόντων του, ισχυρισμός που όμως δεν αποδέχτηκε τελικά το Πρωτοδικείο Βόλου.

Ειδικότερα, με απόφασή του απέρριψε την απόλυση και εμμέσως πλην σαφώς υποχρεώνει την τράπεζα να επαναπροσλάβει έστω και τώρα τον απολυμένο υπάλληλο.

Παράλληλα κάνοντας δεκτή την αγωγή του πρώην υπαλλήλου για ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης, για μισθούς υπερημερίας 70.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων δώρων επιδομάτων αδείας) και για αποζημίωση 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη λόγω προσβολής της προσωπικότητάς του.

Σημειώνεται πως η απόφαση κρίθηκε σε πρώτο βαθμό. Αυτό σημαίνει πως η τράπεζα έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει στην κατάθεση έφεσης για να κριθεί η απόφαση σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου