ΤΟΠΙΚΑ

Αλαλούμ με ασφαλιστικές εισφορές: Πλήρωσαν και φαίνονται μπαταχτσήδες

αλαλούμ-με-ασφαλιστικές-εισφορές-πλή-1055203

Απίστευτο μπάχαλο στον ΕΦΚΑ, με επαγγελματίες που εμφανίζονται «ανασφάλιστοι»

Απίστευτο μπάχαλο επικρατεί τις τελευταίες μέρες στον ΕΦΚΑ, καθώς δεκάδες επαγγελματίες σπεύδουν να αποδείξουν ότι δεν είναι μπαταχτσήδες και πως είτε έχουν πληρώσει κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, είτε ότι ρύθμισαν τις οφειλές τους.

Το σύστημα για πολλές πληρωμές εδώ και ημέρες δεν έχει «ενημερωθεί» με αποτέλεσμα επαγγελματίες διαφόρων κλάδων να εμφανίζονται χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, με αποτέλεσμα αν θέλουν να μεταβούν για μία εξέταση σε γιατρό να πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

«Θύμα» αυτού του μπάχαλου έπεσε και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Ειδών Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών Στεφανία Τζοάνου.

«Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοί όπως κι εγώ προσωπικά έχουμε υποστεί μία απίστευτη ταλαιπωρία τις τελευταίες μέρες. Πλήρωσα κανονικά τις εισφορές μου στις 28 Φεβρουαρίου και μία εβδομάδα μετά η πληρωμή δεν είχε καταγραφεί στο σύστημα, ως εκ τούτου εμφανιζόμουν ως υπόχρεη. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Υπήρξαν αρκετοί συνάδελφοι επαγγελματίες που εμφανιζόταν να χρωστάνε στο σύστημα ενώ είχαν πληρώσει και ουσιαστικά εκλαμβάνονταν ως ανασφάλιστοι. Αν χρειαστεί έναν γιατρό αυτός ο συνάδελφός τι θα κάνει; Θα του πληρώσει ο ΕΦΚΑ τη δαπάνη; Γιατί να λειτουργεί έτσι το σύστημα;», ανέφερε οργισμένη, έχοντας γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από αρκετούς επαγγελματίες.

Αυτό που εξοργίζει περισσότερο τους επαγγελματίες είναι πως ενώ έχουν πληρώσει ή έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους, δε μπορούν να κάνουν χρήση των ασφαλιστικών τους καλύψεων.

Στελέχη του ΕΦΚΑ Βόλου που ρωτήθηκαν σχετικά τόνισαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι πράγματι ανέκυψε ζήτημα όχι μόνο στον Βόλο αλλά σ’ όλη την επικράτεια και πως ακόμη και στην περίπτωση που επαγγελματίες μηδένισαν τις οφειλές τους μέσα στον Φεβρουάριο, η εξόφληση θα εμφανιστεί με τουλάχιστον έναν μήνα διαφορά.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτεται η ασφαλιστική τους ικανότητα.

Στο ερώτημα πως μπορούν να το αντιμετωπίσουν αυτό, από τον ΕΦΚΑ μάς τονίστηκε ότι όσοι εμφανίζονται ανασφάλιστοι κι έχουν πληρώσει θα πρέπει να απευθυνθούν στον υποκατάστημα του Βόλου με την απόδειξη πληρωμής της τράπεζας και την ίδια στιγμή να αποκτήσει ασφαλιστική ικανότητα, είτε να υποβάλει σκαναρισμένη την απόδειξη στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και να του δοθεί η ασφαλιστική ικανότητα έπειτα από δύο εργάσιμες ημέρες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου