ΤΟΠΙΚΑ

4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας: Υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus

4ο-γυμνάσιο-νέας-ιωνίας-υλοποίηση-ευρω-927551

Το 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας άνοιξε τα φτερά του και πέταξε στον πρώτο του προορισμό, την Κυριακή 19 Μαρτίου, στην ισπανική πόλη Ciudad Real στην Ισπανία, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

«Τόσο οι Ισπανοί καθηγητές όσο και οι Ισπανοί μαθητές με τις οικογένειές τους μας υποδέχτηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Το πρόγραμμα του ισπανικού σχολείου ήταν πραγματικά ενδιαφέρον και μας γέμισε γνώσεις και εμπειρίες.

Η προστασία του περιβάλλοντος, η βιωσιμότητα και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής αποτέλεσαν το επίκεντρο του Ευρωπαϊκoύ προγράμματος Erasmus+ “Childrens save the Nature”.

Λάβαμε μέρος σε ποικίλες δράσεις που είχε οργανώσει το College St. Thomas, συντονιστής του προγράμματος, όπως δενδροφύτεση σε δημόσιο πάρκο, όπου και μαθήτρια μας έδωσε συνέντευξη σε ισπανικό κανάλι σχετικά με το περιβάλλον στην αγγλική γλώσσα.

Συλλέξαμε υλικά από κοντινό δάσος με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχείου εντόμων και στη συνέχεια κατασκευάσαμε το ξενοδοχείο αυτό.

Επιπλέον οι μαθητές μας εργάστηκαν ομαδικά προκειμένου να συμμετάσχουν στη διοργάνωση της «Ημέρας του νερού». Η δράση αυτή διοργανώθηκε και πάλι από το ισπανικό σχολείο, εφαρμόζοντας τη ρομποτική , τη χημεία καθώς και τη φυσική και πληροφορική για να παρουσιάσει έξυπνες και δημιουργικές εργασίες.

Με τη συμμετοχή μας σε αυτές τις δράσεις θεωρούμε ότι καταφέραμε να εδραιώσουμε την περιβαλλοντική μας συνείδηση αφού αποφασίσαμε από κοινού με τους εταίρους μας, Ισπανούς και Τούρκους, να καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να προστατεύσουμε τη φύση και ό,τι ζει σε αυτή.

Ενημερωθήκαμε για το ισπανικό εκπαιδευτικό σύστημα, τις μεθόδους διδασκαλίας αφού επισκεφθήκαμε τις τάξεις του σχολείου σε ώρες διδασκαλίας διευρύνοντας έτσι τους ορίζοντές μας και παίρνοντας ιδέες που θα εφαρμόσουμε στο δικό μας σχολείο.

Περιηγηθήκαμε στην πόλη και θαυμάσαμε τα αξιοθέατά της: μεσαιωνικές καθολικές εκκλησίες, μουσεία, πλατείες και πάρκα και τον καθεδρικό ναό.

Επίσης επισκεφθήκαμε τη μικρή αλλά με μεγάλη ιστορία πόλη Αλμάγκρο.

Σε δεύτερο χρόνο επισκεφτήκαμε το Τολέδο , πρώτη πρωτεύουσα της ισπανικής αυτοκρατορίας. Εξαιρετική εμπειρία που μας χάρισε πολιτισμικές και ιστορικές γνώσεις. Υπήρξε ισχυρό πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο, μουσείο αρχιτεκτονικής και εργαστήρι κατασκευής σπαθιών. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θαυμάσαμε τα μεσαιωνικά κτίρια αυτής της πόλης κόσμημα της Ισπανίας, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Χαθήκαμε στα φιδωτά δρομάκια μέσα στο κάστρο και εντυπωσιαστήκαμε από το γεμάτο αίγλη παρελθόν της πόλης.

Επιπλέον δοκιμάσαμε ποικίλες γεύσεις της ισπανικής γαστρονομίας , μέρος της κουλτούρας των Ισπανών οικοδεσποτών μας.

Οι μαθητές μας αισθάνθηκαν μέλη των οικογενειών που τους φιλοξένησαν και γνώρισαν την καθημερινότητα των ντόπιων αφού διέμεναν στα σπίτια τους. Απέκτησαν νέους φίλους και αντάλλαξαν εμπειρίες.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη μας στη Μαδρίτη και την περιήγησή μας στο κέντρο της.

Επιστρέφουμε με καινούργια εφόδια τις εμπειρίες μας, αυξημένη αυτοπεποίθηση, θετικό τρόπο σκέψης, νέους φίλους και συνεργάτες, κατανοώντας ότι μέσω του σεβασμού της πολιτιστικής πολυμορφίας και της ενδυνάμωσης της φιλίας και συνεργασίας των νέων όλων των χωρών μπορούν να αντιμετωπιστούν θετικά οι περιβαλλοντικές προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου